Látnivalók, programok gyerekekkel Szentendrén

Látnivalók, programok gyerekekkel Szentendrén

A Szentendrén élő vagy Szentendrére látogató kisgyermekes családok különösen szerencsések. Hogy miért? Mert számos program és látnivaló akad itt, melyeket gyerekekkel együtt a legnagyobb élmény felfedezni

Igazi kuriózum, hatalmas élmény a gyerekeknek a

Szamos Marcipán múzeum

Itt, mintha semmi nem változott volna az utóbbi időben, mégis egyre több minden van. Láthatunk itt művészien díszített esküvői tortákat, kedvenc mesefigurákat Süsüt, Kis Vukot és barátaikat, teljesen élethű kaktuszokat, amibe semmiképp sem harapnál bele, de még a Parlament épületét marcipánból.

Továbbsétálva felfelé, a Fő téren találod a

Mikrocsodák múzeumát

A múzeum aprócska gyűjteménye annyira miniatűr, hogy csak mikroszkóp alatt láthatod, szabad szemmel nem.  Nem is hinnéd, hogy ezek a mikrocsodák mikroszkóp alatt készültek. A művész alkotás közben különleges légzéstechnikával lassítja szívverését, hogy a két dobbanás között tehessen meg egy–egy mozdulatot. A szélmalom egy félbevágott mákszemen, a tevekaraván és piramis egy tű fokában, a megpatkolt bolha, a sakktábla egy gombostű tetején – mind csodálatot váltanak ki a nézőkből.

A Fő tér másik végében, a Városházával szemben található egy mesebeli könyvkuckó a

 Parti Medve könyvesbolt

Egy aprócska, családias hangulatú hely finom teákkal és még jobb  kávéval, sütikkel, szuper gyerekkönyvekkel, okosító gyerekjátékokkal és barátságos kiszolgálással.

Kissé távolabb esik a Belvárostól a szentendrei időgép, ismertebb nevén a 

Retro Design Center

Ahogy közelítünk a Rév utcán, a szomszédos sarki szuvenír bolt képében már felszínre tör a retro feeling. Belépve a kapuján úgy érezed, egyenesen visszarepültél gyerekkorod éveibe. Rengeteg kedves emlék van itt egy helyen összegyűjtve, mind a 70-es és 80-as évek világát idézi. Wartburg, Moszkvics, Zsiguli volánjához ülhetsz be, Babetta, Simson motorok mellett magyar és szovjet bicikliket találsz. Beszállhatsz az Ikarus buszba. Korhűen berendezett lakás, játék részleg, komplett KERAVILL üzlet vár. A Videoton tv-ben jól ismert régi reklámok idézik a múltat. Bútorok, dísztárgyak, játékok, rádiók, írógép, Hajdú tárcsás mosógép. Mutasd meg mindezt a gyerekeknek is, így el tudják képzelni, milyen is lehetett a mi gyerekkorunk.

Tovább folytatva az időutazást – nem csak időben de térben is tovább haladva – a Hév végállomásnál találjuk a

Szentendrei városi Tömegközlekedési Múzeumot

A Múzeum mindenkinek érdekes lehet, aki szereti a régi járműveket. A gyűjtemény a forgalomból korábban kivont járművek egy-egy típusát mutatja be és őrzi az utókor számára. Megtalálod itt például a legelső HÉV mozdonyok egyikét, századfordulós villamost, a hetvenes éveket megidéző Ikarus autóbuszt, trolibuszokat. Néhány járműre fel is szállhatsz. Láthatsz a mainál jóval nagyobb műgonddal kidolgozott villamosjegyet, buszjegyet. A múzeum nagy része egy régi remízben van, vagyis itt esős időben sem ázol meg.

Ha pedig nem szeretnél ennyit csavarogni, mégis közös, családi kikapcsolódásra, mozgásra vágysz, próbáljátok ki a világ egyik legrégebbi játékát, a majd 4000 éves bowlingot a

szentendrei V8 Uszoda Bowling termében,

ahol kulturált környezetben, felszabadultan játszhatsz. A bowlingot csoportban a legjobb játszani, minden korosztály, gyerekek és felnőttek, fiatalok és idősek egyaránt guríthatnak itt. A gyerekek számukra speciálisan kialakított pályán és kisebb, könnyebb golyókkal játszhatnak. Míg a nagyobbak gurítanak, a legkisebbek a vidám, hangulatos Vizipók játszóház vendégszeretetét élvezhetik. Dühöngő várral, labdamedencével és rengeteg játékkal várják a kicsiket. Ha szülőként még nincs meg az a képességed, hogy egyszerre több helyen legyél, akkor a Vizipókban gyermekfelügyeletet is kérhetsz. Csak ne felejtsd el, és előre egyeztess időpontot!

 


Írta: Lakatos Julianna
Szentendre program gyerekekkel