Kultúrhíd a Dunakanyartól a Völgyig

2019. május 18.

Szentendre napja Kapolcson, 2019. május 11-én. Szakmai találkozóra, műhelybeszélgetésekre hívta meg Márta István zeneszerző, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet vezetője Szentendre kulturális és turisztikai intézményeinek vezetőit, képviselőit. A találkozón a résztvevők városmarketing, érték- és örökségvédelem, tudásátadás, lokálpatriotizmus témájában tartottak prezentációkat. A kerekasztal-beszélgetéseken a két település kulturális és turisztikai vonzerejének fejlesztési lehetőségeiről, együttműködéséről zajlott eszmecsere szakmai bemutatókkal.

Kapolcs meghívására Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezető igazgatója,  Torma Tamás, a Ferenczy Múzeumi Központ sajtókapcsolatok referense, Lindenberger Dóra, a Szentendrei Kulturális Központ közművelődési referense, Móricz János helytörténész, a Szentendre Barátai Egyesület alapító tagja, a Szentendrei TDM iroda képviseletében Lőrincz Ágnes marketing, pénzügyi asszisztens és Kolozs Anna marketing asszisztens érkezett a kulturális találkozóra. Kapolcson a szentendreieket Márvány Péter, Kapolcs polgármestere, Hoffner Tibor, Taliándörögd alpolgármestere, Holczer Balázs, a Pulai Ifjúsági Egyesület alapítója és a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (KÖSZI) szervezet tagja, valamint Márta István, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet vezetője és Horváth Viola kulturális menedzser fogadta. A Kapolcs környéki falvak kulturális intézményeinek képviselői is részt vettek a nyílt napon.

A szakmai beszélgetésből érdekes párhuzamok és különbözőségek rajzolódtak ki. Míg a Káli-medence kis falvainak egyik fontos feladata az ott élők megtartása, identitásuk erősítése, az elszármazottak bevonása a település életébe, Szentendrén az újonnan beköltözők lokálpatriotizmusának erősítése a cél. A települések múltjának, jelenének megismertetése minden korosztályban, a tudásátadás, a közösségek aktivizálása mindkét településen egyformán fontos, ahogyan a kulturális és turisztikai események szervezése is.

A nyílt nap délelőttjén a Kapolcsi Faluházban Közösségek a város szolgálatában, lokálpatrióta törekvések Szentendrén címmel tartott előadást Móricz János helytörténész. Ezután Krizbai Gergely Krizbo képzőművész szórakoztató prezentációja következett, aki kortárs képzőművészként és alkalmazott grafikusként is bemutatta munkáit. A városarculat formálásban számos grafikája szerepet játszik a fesztiváloktól a kiadványokig. Grafikáiból minitárlatot is láthattak a résztvevők a helyszínen. Szentendre élénk művészeti életét a Lakástárlat Alapítvány eseményvideóival is prezentálta Szentendre, és bemutatásra került az idei Art Capital májusban induló gazdag programsorozata, melyről Torma Tamás, a Ferenczy Múzeumi Központ munkatársa beszélt.

Lindenberger Dóra, a Szentendrei Kulturális Központ közművelődési referense a szerteágazó városi klubfoglalkozások fontosságát hangsúlyozta, mellyel a különböző korosztályokat vonják be szabadidős, családi, kulturális és sporteseményekbe. A Helyi Értéktár és az ifjúsági értékőr mozgalom eredményeit és célkitűzéseit ismertette Hoffner Tibor, Taliándörögd polgármestere. „Gyere haza – maradj itthon!” – e gondolat köré szerveződnek a fiatal korosztályt megszólító, értékvédő törekvések Kapolcson, melynek sikeressége jól látható eredményeiken. Márta István, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet elnöke a tehetséggondozásról, kreativitásfejlesztésről mondta el gondolatait. E feladatok ellátása a helyi Kapolcska Program missziója. Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője a fesztiválok, színházi- és koncertprogramok városarculat-építő hatásáról, jövőbeni fejlesztési lehetőségeiről beszélt fesztivál-videók vetítésével, és a kerekasztal beszélgetésen kirajzolódott a két település közötti későbbi kulturális együttműködés lehetősége is.

A találkozó gasztro-programja a Királykő Retrokocsmában zajlott. Márvány Gyuláné, a kapolcsi Kék Abrosz mozgalom vezetője az ebédnél magyaros fogásokat, házi süteményeket tálalt a meghívottaknak. A gasztro-program szentendrei házigazdái a Szentendre és Térsége TDM, Szentendre a konyhában című projektjének képviselői voltak: Lőrincz Ágnes és Kolozs Anna, illetve Kovács Krisztina, a szentendrei Ínyencház Főzőiskola vezetője. Az alkalomra dalmát ételek – bagócaleves, popule, gibanica – kóstolójával készültek, és termékbemutatóval adtak ízelítőt a TDM kínálatából. Érdekesség, és jól mutatja az értékőrzés fontosságát, hogy Szentendre és Taliándörögd is önálló szakácskönyvet adott ki a közelmúltban.

A napsütéses délután folyamán faluséta keretében a kapolcsi táj szépsége mellett az épített örökséget – a kovácsműhelyt, a falumalmot, a molnárházat, a malomszigetet, a kerámiaműhelyt – járták be a vendégek.

A találkozót a szentendrei Vigad Együttes zenei csokra színesítette, akik a balkán legszebb dallamaiból válogattak. Kapolcs Dalárdája a Molnárháznál mutatkozott be egy vidám népdalcsokorral, majd vacsora és kötetlen beszélgetés zárta a napot. A kemencében sült ízletes, „Sári Jani-féle” kenyérlángos, azaz langalló, valamint a szentendrei Kőhegybor különlegességei kiváló párosításnak bizonyultak az esthez.