Kultúra, turisztika, közösségépítés

2018. február 01.

Interjú Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel

Szentendre képzőművészeti életében új áramlatok indultak el három éve. Milyen volt az újítások fogadtatása?
A képzőművészet a legerősebb identitás-formáló, rendező elem Szentendrén. A leghangsúlyosabb hagyomány városunkban, több mint száz éve. Az elmúlt évben a legzajosabb sikereket a színház mellett a képzőművészeti események aratták. Soha nem tapasztalt sajtóvisszhangot generált az Art Capital eseménysorozata, ami nemcsak szlogenjében emelte a várost a művészetek fővárosává, de nemzetközi sikert hozott. Több száz cikk, beszámoló készült múzeumi és szabadtéri kiállításokról, performanszokról. A város nevét a világ legtávolabbi szegletében is megismerték. Az országban rengeteg összművészeti, zenei fesztivált rendeznek, de képzőművészeti hangsúllyal csak Szentendrén. Ez a miénk.

A képzőművészeti események közül mi volt a legsikeresebb program?
Ha ki kell emelni valamit a magas színvonalú programok közül, akkor Vincze Ottó River-Pool installációját mindenképpen meg kell említeni. A Velencei Biennáléra készült munkáját sok ezren vitték haza fotókon és a szívükben emlékként. A River-Pool Velence turisztikai ajánló magazinjának a címlapján szerepelt a főszezonban.

A képzőművészet fővárosa mellett a fesztiválváros rangot is kivívta Szentendre az elmúlt évben, szinte minden hónapra jut egy nívós programsor. 
Koncepciónk része volt, hogy havonta rendezzünk fesztiváleseményt Szentendrén. Olaszországi testvérvárosunkban, Gubbióban is ugyanez a tematika működik: minden hónapban van egy nagy fesztivál, és minden hétvégén, mint a mi Dumtsa Korzónkon, vannak kisebb gasztro- és zenei események. Nagy vonzóereje ez a mediterrán városkáknak.
Tavaly nagy sikerrel debütált a Szentendrei Karnevál és a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál. Megújítjuk idén a Sörfesztivált is, igényes közönséget vonzó programokat kínálva.

A fesztiválok között milyen újdonságot tartogat az idei év? 
Júniusban három héten keresztül zajlanak majd az Art Capital eseményei. A sorozat közepébe helyeztük el új fesztiválunkat, erős képzőművészeti hangsúllyal. A Pestisűző Fesztiválon kétféle hagyományt ötvözünk: a mediterrán és a képzőművészeti hagyományokat. A Mediterráneumban jellemző, középkorról ránk maradt ünnepet idézzük meg a városban a nyár elején. A Festa del Redentore Velencében és környékén a hálaadás ünnepe, egykor a túlélők a levonuló pestisjárvány után rendeztek ünnepséget, ennek emlékét őrzi a fesztivál. Bár nálunk mindössze egyetlen áldozata volt a pestisjárványnak, egy fiatal lány, akit a legenda szerint fejjel lefelé temettek el a Fő téri Pestis kereszt alá, hogy távol tartsák a gyilkos kórt a várostól, az ünneppel Szent-endre mediterrán jellegét hangsúlyozzuk. Az Art Capital koncepciójával összefésülve nem múltidéző, archaizáló fesztivál lesz, hanem kortárs művészeti elemekből építkezik majd. A programot modern, kortárs tánc, zene, képzőművészet mozaikjaiból állítjuk össze. Az eseményekbe a Dunát is bevonjuk, lesznek hajósversenyek, vízi programok, és a maskarások is hajóval érkeznek a fesztiválra.

A város kiváló iparművészei is fontos szerepet kapnak ebben az évben…
A csöndesebb hétvégéken a Fő térre havonta szervezünk KOMP iparművészeti és design vásárt, a helyi iparművészek szervezésében, a város támogatásával. Szeretnénk a szent-endrei iparművészek színvonalas munkáit megmutatni. Ehhez kapcsolódva idén, a felújítási munkák után, újra nyitjuk a Péter-Pál Galériát, ami az itt élő iparművészek állandó bázisa lesz. A kiállítótér egyben souvenir-shop is, a galériában árusítjuk majd azokat a nívós szentendrei termékeket, melyeket már korábban el kezdtünk fejleszteni. Jó áron elérhető, magas színvonalú, a szentendrei jegyeket magukon viselő alkotásokat kínálunk majd a helyieknek és turistáknak. Remélem, a Múzeumok Éjszakáján megnyílhat a galéria.

Lesz változás a Dumtsa Korzó kínálatában is?
Idén csak szentendrei iparművész-kiállítók termékei jelennek meg a korzón, és tervezzük a zenei színpadok bővítését, hogy esténként a fényfestett sétálóutcában jó hangulatú, akusztikus koncertek várják az idelátogatókat. A Dumtsa utcában sok új vendéglátóegység nyílt, ez éttermek települnek ki gasztrokínálatukkal.

A tavalyi év tematikus városi programja Dumtsa Jenő halálának 100 éves évfordulójához kapcsolódott. Idén is lesz hasonló programsorozat?
Tavaly a Dumtsa-évben a város első polgármesterére emlékezve számos programot rendeztünk a konferenciától, a diákok vetélkedőjén át a helytörténeti kiállításig. Dumtsa Jenő korát idézi a Barcsay Múzeum Ezüstkor kiállítása, ami márciusig még megtekinthető. Szombat délutánonként érdekes tárlatvezetésre várunk mindenkit a kiállításon.
Idén Kucsera Ferenc káplán életrajzi kutatásait indítottuk el, s ezzel párhuzamosan városunk hősének boldoggá avatását szeretnénk kezdeményezni, amit az egyházmegye és Erdő Péter bíboros úr is támogat. A történeti kutatásokat születési helyén, Léván és Szentendrén végzik a Ferenczy Múzeum muzeológus-történész szakemberei. Kucsera halálának és a Tanácsköztársaság 100 éves évfordulóján, jövőre a kutatás anyagából összeállított kiadványt szeretnénk megjelentetni, illetve Kucsera életét és korát bemutató tudományos konferenciát rendezünk a Városházán.
Párhuzamosan a Szentendrei Teátrum 50. évére is elkezdődött a kutatás, ennek ered-ményeit is a jubileumi, 2019-es évben mutatjuk be.
Még Szentendre nagyjainál maradva: tavaly vette fel Hamvas Béla nevét a Pest Megyei Könyvtár, ezzel szeretnénk hangsúlyozni képzőművészeti, történeti hagyományaink mellett az irodalmi hagyományainkat is.
Hőseink azonban nemcsak a múltban, de a jelenben is vannak, ezért indítottuk el tavaly a Szentendreiek a csúcson plakátsorozatunkat.

A turisztika terén milyen jelentős változások történtek, és milyen tervek szólnak az idei évre?
Bekapcsolódtunk a Hosszúlépés séták sorozatába, már nemcsak budapesti, várostörténeti sétákon lehet részt venni, de Szent-endrén is várja az érdeklődőket három izgalmas, tematikus séta: az Ellenszélben, a Templomok városa és az Újrakezdők. A Tourinform Iroda közel harminc városismereti sétája rendre „teltházas”, és folyamatosan bővül a kínálat. A legnépszerűbb tematikus séták a város- és kultúratörténeti kalandozásokon túl a kincskereső séták, meseséták, Dumtsa-séták, a szentendrei bor- és gasztrokultúrát bemutató séták és programok. A városi iskolákkal sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítani, rugalmasan igazítják a sétákat az igényekhez.

A város gazdag kulturális kínálata mellett milyen programok erősítik még a lokálpatriotizmust, a közösségépítést?
Nagyon sikeres volt tavaly a Szentendre Barátai Egyesület szervezésében az első Kucsera-számháború. Több száz gyerek vett részt a Templomdombon rendezett játékban, és idén, a Családok Évében a szülők, felnőttek kérésére úgy hirdettük meg az eseményt, hogy korhatár nélkül, mindenki jöhessen.
Legutóbb nagy közösségi élmény volt a Fő téren, a Magyar Kultúra Napján rendezett formabontó flashmob, szeretnénk ebből hagyományt teremteni.
Az országban talán nincs is más hasonló város, ahol ilyen dinamikusan nő a fiatal családok, a gyerekek száma, ahol ennyi iskola és fiatal van. A városvezetés egyetért abban, hogy a család az egyik legfontosabb érték, így elsőként csatlakoztunk idén a Családok
Évéhez, melynek keretében februárban megrendezzük ismét a Házasság Hete program-sorozatot. A város civil szervezeteit, közösségeit, felekezeteit vontuk be a szervezésbe. A Házaspárok Tízpróbája már nagy sikerrel elindult, sok százan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Június 9-én szép eseményt rendezünk a Fő téren: a megjelenő párok házasságára Szentendre felekezeteinek vezetői és Böjte Csaba atya ad áldást, aki ezután felavatja az Élet Útja meditációs tanösvényt a Templomdombon.
Szeptember környékén egész napos családkonferencia szervezését tervezzük, tartalmas és pörgős előadásokkal, illetve ehhez a témához kapcsolódik a P’Art Mozi család-témákat feldolgozó vetítés-sorozata is, a filmekhez kapcsolódó tematikus beszélgetésekkel.