Kucsera-emlékmise és pápai audiencia Rómában

2019. szeptember 12.

A Kucsera Emlékév kiemelkedő programja volt szeptember 10-én a Kucsera-mise Rómában, amely a Római Magyar Akadémia és a Vatikáni Nagykövetség segítségével valósult meg. A szentendrei delegációt audiencián fogadta Ferenc pápa és látogatást tettek Habsburg-Lotharingiai Eduard római nagykövetnél is.

Emlékmise

A Kucsera-emlékévhez és a Kucsera Ferenc mártíromságát feldolgozó, október végén nyíló kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 10-én Kucsera-emlékmisére várták a híveket a vatikáni Szent Péter bazilika magyar kápolnájába. A Magyarok Nagyasszonya kápolnában a misét Bécser Róbert atya, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója celebrálta és a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőjének, Vértesaljai László atyának köszönhetően a Vatikáni Rádió is közvetítette. A magyar delegáció Kucsera Ferenc boldoggá avatásáért imádkozott abban a kápolnában, ahol magyar szentek és boldogok szobra, domborműve áll, köztük Csíkszentmihályi Róbert, szentendrei szobrászművész alkotásaival.

Találkozás a pápával

Ferenc pápa audiencián fogadta Gyürk Dorottyát, Szentendre kulturális alpolgármesterét, Bécser Róbert atyát, a Szentendrei Ferences Gimnázium igazgatóját és Gulyás Gábort, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját Rómában. Gyürk Dorottya alpolgármester Kucsera Ferencről készült nyomatokat vitt ajándékba Ferenc pápának, és elmondta, Szentendre mártírjának boldoggá avatását szeretnék kezdeményezni. A sorszámozott nyomatokat Krizbai Gergely Krizbo grafikus készítette. Róbert atya Asszonyi Tamás emlékérmet adott ajándékba a pápának, Gulyás Gábor múzeumigazgató az egyházfőnek Vajda Lajos nyomatot ajándékozott, amely remélhetőleg bekerül a Vatikáni Gyűjteménybe.

Követségi látogatás

Őexc. Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet a Vatikáni Magyar nagykövetségen fogadta a szentendrei delegációt. A szentszéki követség komoly segítséget nyújtott városunk küldöttségének a Kucsera Ferenc emlékére rendezett magyar mise szervezésében, illetve a pápai audiencián való részvételen.

A római nagykövet szeptember 12-én délelőtt Érszegi Márk Auréllal, a követség tanácsosával együtt fogadta a delegáció tagjait. Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester átadta a Kucsera Ferenc életéről szóló grafikák nyomatait, amelyet a nagykövet nagyra értékelt, és érdeklődéssel, elismeréssel fogadott (és személyesen gratulált a művésznek twitter oldalán).

Habsburg-Lotharingiai Eduárd a hatgyermekes, hat nyelven beszélő bölcsész doktor fontos feladatairól, küldetéséről beszélt, célja, hogy Magyarországot jobban megismertesse a pápával, illetve a Szentszékkel. Nagy sikernek könyveli el, hogy őszentsége idén Erdélybe látogatott közbenjárásukra. Fontosnak tartja a közös értékek keresését, mint például a családok támogatása. A múlt héten például a Demográfiai Csúcson is tartott előadást Budapesten.

A magyar delegáció tagjai Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester, Gulyás Gábor a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, dr. Keller Adrienn, az FMC igazgatóhelyettese és Kóbor Edit protokollvezető az idei Kucsera Emlékévről és Szentendre mártír papjának boldoggá avatásáról beszélgettek a vizit folyamán. Gulyás Gábor az FMC szervezésében megvalósuló Kucsera kiállítás római megrendezésének lehetőségeiről is érdeklődött.

A jó hangulatú és eredményes beszélgetés újabb lépés Kucsera Ferenc mártír vértanú életének, illetve emlékének ápolásában.

A Kucsera-emlékév következő eseményei a Szentendre Barátai Egyesület szervezésében a Nagy Szentendrei Számháború lesz szeptember 21-én, október 25-én pedig Másokról nem mondok semmit címmel Kucsera Ferenc-kiállítás nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében az Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeumban.