Krisztus feltámadott – Tímár Sára új klipje

2019. április 23.

Húsvétvasárnap jelent meg Tímár Sára Junior Príma díjas énekesnő legújabb videoklipje Szentendre legszebb részleteivel, Krisztus feltámadott címmel. „A videóban szándékosan nem használtunk templombelsőket, mert szeretnénk az énekben is a jelen lévő ökumenikusságot hangsúlyozni, pusztán az ének húsvéti örömüzenetét továbbadni.”

Tímár Sárát kérdeztük a klipről és második népzenei lemezéről:

– 2018 december 21-én, a Zeneakadémián mutattam be a Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezt, amit a Gryllus kiadó gondozásában adtam ki. A lemez különlegessége, hogy egyházi énekeket dolgoztunk át népzenei kísérettel, az eredeti dallamokat meghagyva, továbbá szakrális témájú népdalokat dolgoztunk fel.

A Krisztus feltámadott… kezdetű éneket az egyik legkorábbi magyar nyelvű feljegyzésből ismerjük. Ez a liturgikus ének a néphagyományban tovább élt. A Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezünkön hallható ennek az éneknek is a feldolgozása. A középkorban a népnek nem volt alkalma anyanyelven énekelni a templomban, ám a templomon kívül, körmenetekben nyílt rá lehetőség, ahogy ezzel az énekkel is tették. A későbbi paraszti társadalmakban is általános volt az egyházi énekek szakrális téren kívüli megszólaltatása. A mai társadalmunkban azonban kikopott ez a szokás, így nem titkolt szándékom, hogy a templomok falain kívülre emeljem a gyönyörű egyházi énekeket, és a templomok falain belülre pedig a népzenét, ezért született meg ez a fúziós lemez. Vizuálisan ezt a legjobban a szentendrei templomdombon tudtuk ábrázolni, ahol a templom előtti téren muzsikáljuk el a zenekarral a húsvéti ének feldolgozását. Többek között azért is választottuk forgatási helyszínül, mert központi hely a városban: innen látni az összes szentendrei templomot. A húsvétvasárnap (április 21.) megjelent videóban szándékosan nem használtunk templombelsőket, mert szeretnénk az énekben is a jelen lévő ökumenikusságot hangsúlyozni, pusztán az ének húsvéti örömüzenetét továbbadni.

A videót rendezte és vágta: Timár Benjámin. Operatőrök: Liptai Gábor, Timár Benjámin. Drón: László Péter. Közreműködők: Tímár Sára – ének, Szabó Dániel – cimbalom, Fekete Márton – brácsa, Lelkes András – bőgő, Bacsó Lilla és Darabos Péter – tánc.