KÓSTOLJON BELE SZENTENDRÉBE!

2017. december 01.

Egy éve, tavaly adventkor jelent meg a Szentendre és Térsége TDM turisztikai iroda kiadásában Nagy Luca–Botos Karolina–Hidegkuti Dorottya: Szentendre a konyhában című szakácskönyve, amely – ahogy mondani szokták – nemcsak egy egyszerű szakácskönyv. A könyv ugyanis kiindulópontja volt annak a helyi értékőrző kezdeményezésnek, melynek fő célja, hogy ápolja a helyi hagyományokat, s a gasztronómián keresztül is megmutassa városunk sokszínű történetét, szokásait.

Helyi ízek
„Miként a szentendrei etnográfiát, úgy a gasztronómiát is a különféle népcsoportok egymásra hatása jellemzi Szentendrén. Jó pár nemzetiség szokása, gasztronómiája keveredett, nemesedett szentendreivé az elmúlt három évszázad alatt.
E sokszínűségnek köszönhetően karácsonykor a régi szentendrei családok asztalán békésen megfért egymás mellett a tót bobánka (mákos guba) és a borleves csakúgy, mint a szerbektől átvett veliki kolac (karácsonyi kalács) vagy a dalmát raffioli.”
A könyv szerkesztője, Hidegkuti Dorottya szerint a receptválogatás kiadásának kettős célja volt: egyrészt nem szerették volna, ha a feledés homályába merülnének ezek az ízek, másrészt pedig a recepteken keresztül számos helyi hagyomány és történet bemutatására is lehetőségük nyílt. További érdekessége a kiadványnak, hogy az elkészített ételek tálalásához kivétel nélkül szentendrei iparművészek kölcsönözték kerámiaedényeiket, szőtteseiket, így a könyv valóban ideális ajándék karácsonyra minden Szentendre-rajongó számára.

Szentendre a konyhában főzőkurzusok
A könyvben szereplő ételeket szeptembertől kezdődően különböző főzőkurzusok keretében is lehetősége nyílik bárkinek megismernie. Az Ínyencház Főzőiskola (Mathiász u. 31, 06-30-436-2730) kurzusain az érdeklődők ráadásul nemcsak megtanulják elkészíteni a szakácskönyvben bemutatott ízletes szerb és dalmát fogásokat, hanem számos ötletet és trükköt is megismerhetnek az elkészítésükkel kapcsolatban. A december 15-i program fókuszában természetesen most a karácsonyi ünnepkör áll majd, de az iskola vezetője, Kovács Kriszta, örömmel várja azok jelentkezését is, akik egyedi tematika alapján szeretnének egy felejthetetlen családi vagy csapatépítő programot szervezni. Jelentkezni a kurzusokra az inyenchaz.hu címen lehetséges.

Nagy Luca–Botos Karolina–Hidegkuti Dorottya: Szentendre a konyhában
Kapható a Tourinform irodában (Dumtsa u. 22.) magyar és angol nyelven.
A könyv ára: 1990 Ft