Kolozsváron mutatkozik be Szentendre

2019. augusztus 14.

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat alkalmából kaptak meghívást szent-endrei művészek egy reprezentatív kiállításon való bemutatkozásra a Kolozsvári Művészeti Múzeum Bánffy Palota termeibe. A kiállítás augusztus 16-án nyílik, és szeptember 12-ig lesz látogatható. A megnyitón beszédet mond Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, valamint Szakács Imre festőművész.

Szentendre, a festők városa, egyedüli alkotási környezet és kulturális összpontosulás helyszíne, kiemelkedik a művészi alkotóközpontok sorából. Kezdetei talán nem is annyira fontosak, mint a jelenkori status, illetve e status elismerése az európai porondon. Művészek százai alkottak és alkotnak itt, élnek és eltávoznak az élők közül, maguk után hagyva egy olyan örökséget, amely nemcsak az egyéni siker, hanem kollektív mentális siker eredménye is. Festészet, grafika vagy szobrászat ötvöződik és befolyásolja a művészi közös szellemet, és elősegíti nemcsak az eszmecserét, hanem azt a dinamikát is, amelynek köszönhetően a szentendrei művészet sikeresen tartja az iramot a kor szellemével és a változások dinamikájával.
Nem véletlenszerű, hogy egy kolozsvári kiállítás terve felmerült. Szentendre nemcsak magyar festészet egyik bástyája, hanem a Kárpát-medence és Közép-Európa talán utolsó igazi, kollektív alkotó helyszíne. Erdélyi művészek otthona és magyarországi alkotók pólusa, amely ereje és képessége nem maradhat feltáratlan a kolozsvári közönség előtt.
Olyan folyamat kezdetét indítja el a kolozsvári Bánffy Palotában megrendezett kiállítás, amely célja a művészi mobilitás, alkotás és szellem bemutatása a festők városának határain kívül is. Számos festő és szobrász néha csak halála után kerül a közönség figyelmébe, alkotásainak érteke elvész a változó világ forgatagában. A szentendrei művészek kiállítása nemcsak ezt próbálja pótolni, hanem igyekszik közelebb hozni a kolozsvári közönséget Szentendre igazi szelleméhez és alkotási erejének gyökeréhez: a művészekhez.
Mint kurátor és a kiállítás szellemi támogatója, Szakács Imre olyan alkotásokkal lepi meg a látogatókat, amely magában foglalja nemcsak a múlt szellemét, hanem a jelen alkotás erejét is. A kiállítási anyag magas mércét állít a következő kiállítások számára.

Verebes György, Lukoviczky Endre, Bálint Ildikó, Buhály József, Kopacz Mária, Balogh László, Jávor Piroska, Szabó Tamás, Makó Judit, Rákosy Anikó, Kárpáti Tamás és Tzortzoglou Georgiosz alkotásai 2019. augusztus 16. – szeptember 15. között tekinthetőek meg a Kolozsvári Bánffy Palota emeleti kiállítási termeiben.

Iakob Attila
Kolozsvári Művészeti Múzeum,
a kiállítás társkurátora

 

Fotó forrása: Cultura.hu