Két Paletta – különleges kiállítás a Czóbel Múzeumban

2021. október 25.

Modok Mária halálának és Czóbel Béla Műcsarnokban rendezett kiállításának 50. évfordulóján kerülnek a két művész festményei a Czóbel Múzeum falaira. A kiállításon eddig soha nem látott alkotások és egy 1917-es szignált mű is szerepel. A Két Paletta című kiállítás 2021. október 28. és 2022. október 30. között tekinthető meg.

A Ferenczy Múzeumi Centrumban őrzött gazdag festői hagyatékból és a fennmaradt fotókból, dokumentumokból a két jelentős művész izgalmas művészeti párbeszédét és egymásba olvadó festői törekvéseit követi végig a kiállítás. A Két Paletta című kiállítás alapvetően a gyűjteményünkben őrzött munkákból válogat, de néhány, közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző, fontos alkotással és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal is kiegészül a bemutatott anyag.

A kiállítás egyik fő érdekessége az a Modoknak a múzeumra hagyott mappájában fellelt kétoldalas korai mű, aminek egyik oldalán egy enteriőr, a másik oldalán egy csendélet látható Czóbel Bélától. A datált, szignált mű 1917-es, ami igazi szenzáció, hiszen ebből a periódusból alig ismerünk művet. Az olajkép mellett Czóbeltől egy ritka, lírai pasztell női arckép szintén bemutatásra kerül.

Megnyitó: 2021. október 28. (csütörtök), 17:00 
Helyszín: Czóbel Múzeum, Templom tér 1.
A vendégeket üdvözli: Prosek Zoltán múzeumigazgató
A kiállítást megnyitja: Egri János műgyűjtő
A megnyitó vendége: Kratochwill Mimi művészettörténész
Közreműködik: Kiss Eszter színművész
A kiállítás 2022. október 30-ig, csütörtöktől vasárnapig 10:00-18:00 óra között látogatható.
Az FMC a programváltoztatás jogát fenntartja!
A kiállítás a hatályos járványügyi szabályok szerint látogatható.
A kiállítás címének forrása: Lányi Sarolta, Szentendrén című verse.
Borítókép: Kratochwill Mimi