Két napig Szentendrére ViGaDtak Brüsszelben

2018. szeptember 12.

II. HUNGAstRY fesztivált  szeptember 8-9-én rendezte meg Magyarország Európai Uniós állandó képviselete Brüsszel egyik legnagyobb parkjában, a Parc du Cinquantenaire-ben. A szervezők célja az volt, hogy megmutassák: Európa színességét az adja, hogy minden országnak sajátos, különleges hagyományai vannak. A sok minőségi magyar gasztronómiai kiállító mellett egyedül Szentendre kapott helyet és lehetőséget, hogy bemutatkozzon az ország legnagyobb külhoni fesztiválján.

Brüsszel egyik legnagyobb és közkedvelt közparkjában második alkalommal rendezték meg a magyar gasztrofesztivált, ahol a magyar ízek, kézműves termékek remekeivel és magyar ipar- és képzőművészeti tárgyak színe-javával ismerkedhettek meg a fesztiválozók.

Könnyű-, népzenei és jazz koncertek, táncelőadások és gyermekprogramok várták azokat, akik kilátogattak a II. HUNGAstRY fesztiválra Brüsszelben. A fesztivál nagyszínpadán mindkét nap fellépett a szentendrei ViGaD együttes is. A nagyszínpadi produkciók mellett animációs sátorokban egész napos interaktív kísérőprogramokra került sor: közéleti, kulturális beszélgetések és könyvbemutatók mellett Rubik-kocka verseny, hangszerbemutató és mesefilmvetítés is volt. A Rubik-kocka versenyt legnagyobb örömünkre Eredics Vince, a ViGaD együttes tagja nyerte! A szentendrei sátor előtt balkáni népzenével szórakoztatta az arra járókat a ViGaD együttes, illetve Szentendre főterét megidézve Bihon Győző és Gulyás Andrea festőművészek festettek a szabadban.

A szentendrei pavilon a nagyszínpaddal szemben,  fő helyszínen lett felállítva, ahol a program hivatalos megnyitója is megrendezésre került. A protokolláris megnyitón részt vett Várhelyi Olivér, brüsszeli magyar nagykövet, Bundik Zoltán, a Magyarország Állandó Képviselete az EU mellett gazdasági igazgatója, Kozma György kabinetfőnök, Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet vezetője és Nagy Gabriella, a nagykövetség külkereskedelmi kapcsolatokért felelős titkára is.

Gyürk Dorottya ünnepi köszöntőjében elmondta, bár a HUNGAstRY fesztivál elsősorban gasztronómiai jellegű, Szentendre “fő termékét”, a kultúrát hozta magával, ezen belül is a sokoldalú, szerb és dalmát örökséget is tartalmazó tradíciókat, valamint a kortárs művészetet.

A szentendrei bemutatósátorban megkóstolhatták a betérők Szentendre ízeit: a város sörét és borát, a szentendrei rózsából készült termékkollekciót, illetve a szentendrei szakácskönyvben megjelent receptek alapján készült kekszeket. Igen nagy volt az érdeklődés a szentendrei portékák iránt, a szentendrei rózsa kollekció termékei mind el is fogytak! (A termékek megvásárolhatók a szentendrei Tourinform irodában!) Több mint 10 féle ingyenes turisztikai kiadvánnyal, illetve számos különleges útikönyvvel, ajándéktárggyal, vagy a városunkról szóló könyvvel csábították Szentendrére a fesztivállátogatókat.