Két kiállítás nyílik egyszerre a Szentendrei Régi Művésztelepen

2021. augusztus 04.

Inktober, valamint Szobrok a kertben címmel újabb tárlatokat nyit a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A kiállítások közös megnyitójára minden érdeklődőt várnak.

Inktober – minden napra egy rajz
A világméretű művészeti mozgalmat egy amerikai illusztrátor indította útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult ki, hogy sok grafikusnak a munka mellett egyre kevésbé van ideje autonóm, tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia. Ezért minden év októberét kimondottan „analóg”, klasszikusan tus-tinta-ceruza technikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai. A kihívás lényege, hogy minden nap elkészüljön egy rajz. A mozgalomban több százezer művész, illusztrátor és grafikusművész vesz részt évről évre, ami jellemzően az interneten, az Instagramon szerveződik: a résztvevők #inktober hashtaggel ellátva töltik fel a képeiket az oldalra.

Az Inktober projekt támogatója a Rotary Club Szentendre és Szentendrei Kulturális Központ.
Kurátor: Krizbai Gergely „Krizbo” grafikusművész
Kiállító művészek: Biacsics „Renyagyár” Renáta, Herkli Mátyás Barnabás „Vörös Róka Úr”, Krizbai Gergely „Krizbo”, Richolm Orsolya, Szárnyas Doboz, Székely Nadin „Nadoja”
Az Inktober című kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg h-p 9-17 óra között.

Szobrok a kertben – párbeszéd a tájjal
Az immár harmadik alkalommal megrendezett Szobrok a kertben tárlat műalkotásai két megközelítésből kötődnek a művésztelep kertjéhez. Egyrészt a lokális kötődés kihangsúlyozása miatt, az aktív művésztelepi életre reflektálva a Monostori Művésztelep szobrászai kaptak meghívást, akik az előző négy évben készült alkotásaikból válogattak. Másrészt a tárlat további meghívott alkotói a kert természeti elemeihez, organikusságához csatlakoznak műveikkel. A természeti világ motívumait felhasználó kompozíciók a tájjal kialakított párbeszédbe vonják be a közönséget.

Kiállító művészek: Csurgai Ferenc, David Umemoto, Kuti László, Midák Gergely, Nagy Zsófia Magdolna, Szalay Péter, Szilágyi Csilla, Tollas Erik, Varga Tibor, Veres Balázs, Cseh Lili, Cseke Szilárd, Hajas Katinka, Nyári Flóra, Pokorny Attila
A Szobrok a kertben című kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg, h-p 9-17 óra között, szombaton 10-17 óra között.

A megnyitó időpontja: 2021. augusztus 6., péntek 18:00
A megnyitó helyszíne: Szentendrei Régi Művésztelep, Szentendre, Bogdányi u. 51.
A megnyitó házigazdája: Tardy-Molnár Anna a MANK ügyvezető igazgatója