Kertész Imréről, másként – csoportos kiállítás a MANK Galériában

Kertész Imre Nobel-díjas író emlékére 2021. október 6-án csoportos kiállítás nyílik a MANK galériában, Kertész Másként címmel.  A kiállítás 2021. október 30-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 9:00 és 17:00 óra között, valamint szombaton 10:00 és 17:00 óra között.

A Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.  Nobel-díjas írónk halálának ötödik évfordulója alkalmából hirdetett közös képzőművészeti pályázatot Kertész Másként címmel. A kiírás Kertész Imre sokszínű életművének és szellemi örökségének újraértelmezésére és továbbvitelére hívta fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket azzal a céllal, hogy az író kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs vizuális alkotóművészet nyelvén szólaljon meg. 

A Kertész Másként kiállítás a pályázatra beérkezett sokszínű és változatos pályamunkákból válogat. A tárlaton megtekinthető festmények, grafikák, kisplasztikák, fotó- és iparművészeti alkotások mindegyikében közös, hogy Kertész Imre életművére reflektálnak: vagy egy-egy idézetből inspirálódtak, vagy feldolgozzák azt kortárs értelmezésben. 

A művek néhol szorosan kötődnek a szövegekhez, szinte illusztrációként működve, néhol pedig csak sejthetjük a művek mögött álló szövegrészletet, amit vizuális művészeti eszközökkel gondoltak tovább az alkotók.

A pályázat egyedülálló lehetőséget teremtett az irodalom és a képzőművészet határterületeket és műfajokat összemosó összekapcsolódására, amelynek köszönhetően olyan új művek születtek, amelyek 21. századi formanyelven ábrázolják Kertész Imre irodalmi örökségét.

Az eseményen a Kertész Imre Intézet programigazgatója, Szabó Tamás mond köszöntőt, Kertész Imre hagyatékából Szabó Sebestyén színművész tart felolvasást. Kísérőprogramként a Hangfoglaló program induló zenekara, a Zajnal koncertezik.

A kiállítás megnyitója: 2021. október 6., szerda 18:00
helyszín: MANK Galéria, 2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.
házigazda: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója
A kiállítás kurátora: Pataki Petra művészettörténész

(Borítóképünk a kiállítás meghívójának részlete.)