JUBILEUMI EMLÉKÉV

2016. október 11.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi eseményei Szentendrén – 60. évforduló

Rendhagyó módon idén több helyszínen, tematikus programokkal emlékezik Szentendre városa a 60 évvel ezelőtt történt októberi eseményekre. A programokról Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestert kérdeztük.

„Tíz évvel ezelőtt avattuk fel Holdas György szobrászművész nagyszerű ’56-os emlékművét, és semmiképp sem akartuk ezt az alkotást egy újabb emlékmű állításával felülírni, ezért úgy gondoltuk, a forradalom és szabadságharc idei jubileumi emlékévét egy formabontó eseménysorral ünnepeljük meg. A város helytörténészeivel való egyeztetés után rajzolódott ki az új koncepció. Szentendrén nem történtek véres össze-
csapások, de hat-nyolc olyan helyszín megjelölhető a városban, ahol forradalmi események zajlottak. Úgy döntöttünk, hogy ezen helyi események mentén idézzük fel a 60 évvel ezelőtt történteket. A művészetek városában – híven a helyi képzőművészeti hagyományokhoz – szent-endrei művészeket kértünk fel, reflektáljanak a korabeli eseményekre, és jelöljük meg public art művekkel az események emblematikus helyszíneit.
A meghívásos pályázaton tizenkét helyi művészt szólítottunk meg, olyanokat, akiknek van gyakorlata köztéri és public art művek létrehozásában. A zsűri tagjai Kopin Katalin művészettörténész, Csontó Lajos Munkácsy-díjas képzőművész, a VLS tagja, Borbás Péter építész, a Szentendre és Környéke Építész Egylet elnöke voltak. A város hét történelmi helyszínén a nyertes pályázók: Csató Máté, Tóth Eszter, Vincze Ottó, Nagy Barbara, efZámbó István, Margit Szabolcs képzőművészek és a Forgács csoport alkotói állítják ki műveiket.
Ehhez kapcsolódva jelenik meg Krizbai Szabó Éva múzeumpedagógus szerkesztésében egy kiadvány, amely összefoglalja a történelmi vonatkozásokat, helyszíneket. Ez egyúttal útmutató lesz azokhoz a vezetett sétákhoz, melyek a művekkel megjelölt helyszíneket összekötik. A füzet az alkotások műleírását, elemzését is tartalmazza.
A kiadványnak köszönhetően szakmai vezetés nélkül is végigjárhatóak a helyszínek. Szeretnénk az iskolákat is bevonni az elképzelésbe. Rendhagyó történelemóra keretében a helyi vonatkozásokat megismerhetik a diákok, kézzelfogható közelségbe kerülnek az események. A Tourinformban meghirdetett tematikus sétákra ingyenesen lehet majd regisztrálni, és mindenkit szeretettel várunk.
A korábbi sikerek mentén az idei helytörténeti vetélkedő októberi alkalma is ehhez a témához illeszkedik. Az iskolák közötti vetélkedő első fordulójának kérdéseit az idei, 60 éves évfordulóra építjük fel” – mondta el a városi eseménysorról Gyürk Dorottya alpolgármester.

Városi megemlékezés – Pest Megyei Könyvtár színházterme
A hagyományos városi rendezvény ebben az évben is ünnepi műsorral emlékezik meg az október 23-i Forradalom és Szabadságharc Emléknapjáról. Az ünnepséget 17 órai kezdettel a PMK színháztermében rendezik, köszöntőt mond Verseghi-Nagy Miklós polgármester, ünnepi beszédet dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára mond, majd átadják az idei városi kitüntetéseket: a Szentendre Város Szolgálatáért díjat, a Közművelődési, Közegészségügyi, Testnevelési és Sport díjat, a Szentendre Tisztes Iparosa díjat, a Város Közbiztonságáért díjat, az 1956-os emlékérmet, a Város Civil Szervezeteinek alapított kitüntetéseket és a Jó tanuló, Jó sportoló díjakat. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Szentendrei Ferences Gimnázium diákjai: Kovács Ákos tanár vezetésével a korabeli események kortárs szemléletű feldolgozását adják elő színházi keretek között.

Városi megemlékezés – Városháza
Az ünnepség második állomása a Városházán lesz, ahol fényfestéssel, zenével nyílik meg az ’56-os public art művek kiállítása. A megnyitón Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester és Csontó Lajos Munkácsy-díjas festőművész mond beszédet. A Városháza előtt a Vujicsics Tihamér Zeneiskola fúvósai zenélnek Krepsz Richárd vezetésével. Az ünneplők az ’56-os emlékfal előtt néma főhajtással tisztelegnek a szabadságharc hősei előtt, és meggyújtják az emlékezés mécseseit, majd részt vehetnek az első sétán, sorra járva a műveket.

Az ’56-os street-art pályamunkák kiállítása városszerte
Október 23. és november 4. között lesznek láthatók az ’56-os művészeti pályázat nyerteseinek művei a város azon pontjain, ahol 1956-ban jelentős esemény történt. Az „56-os sétákon” az érdeklődők szakemberek vezetésével járhatják végig a stációkat, megismerve a szentendrei eseményeket és értelmezve a kortárs művészeti alkotásokat. November 4-én a történelmi-művészeti tárlat finisszázsára a Fő téren kerül sor.
Az iskolák és magánszemélyek a Tourinform irodában, illetve online regisztrálhatnak a sétákra, további információk a www.szentendre.hu oldalon találhatók.

’56 Szentendrén és erdélyi testvérvárosainkban – konferencia – Városháza díszterme
Október 22-én a Városháza dísztermében kézdivásárhelyi és zilahi delegációk, meghívott előadók részvételével egész napos konferencia keretében emlékeznek meg az 1956-os eseményekről.
A konferencia díszvendége Tófalvi Zoltán erdélyi magyar történész, újságíró lesz, aki 1990-től kutatja az addig Romániában elhallgatott, Magyarországon pedig máig szinte teljesen ismeretlen erdélyi ’56-os mozgalmak és szerveződések, valamint a brutális megtorlások történetét, dokumentumait.
Szentendrei tudományos szenzáció, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai a Pest Megyei Levéltárban megtalálták az 1956. október 30-án megalakult Nemzeti Bizottság korábban elveszettnek hitt iratait. Péterffy Gergely történész-muzeológus előadásában erről is fogunk hallani.
Kézdivásárhelyről Dimény Attila muzeológus, a helyi Incze László Céhtörténeti Múzeum igazgatója érkezik, Zilahról László László történészt hallhatják az érdeklődők.
A konferencián részleteket mutatnak be abból a megrázó dokumentumfilmből is, mely Tófalvi Zoltán kutatásai alapján és irányításával készült, operatőre Miholcsa Gyula erdélyi filmrendező volt, aki szintén vendégünk lesz. A filmben a megtorlások túlélői nyilatkoznak, de a forgatás során végiglátogatták a büntetések végrehajtásának helyszíneit is.
Gaján Éva segítségével megemlékezünk a közelmúltban elhunyt Máté György helytörténészről, aki elsőként dolgozta fel 1956 szentendrei eseménytörténetét.
A konferencia nyilvános, a helyszínen várják az érdeklődőket.

Könyvritkaságok megvásárlásának lehetősége a konferencián!
Tófalvi Zoltán történész 1956 erdélyi mártírjai címmel 2007-től 2013-ig öt vaskos kötetben tette közzé kutatási eredményeit. A 2015-ben megszűnt marosvásárhelyi Mentor Kiadó könyvei ma már nehezen hozzáférhetők, de az öt általa írt kötetből Tófalvi Zoltán a konferenciára magával hoz néhány sorozatot. Az első könyvben a csíki Szoboszlai-csoport, a második kötetben az érmihályfalvi-csoport, a harmadikban a Dobai István vezette csoport, a negyedik könyvben a csíkszeredai Fodor Pál köré szerveződött csoport romániai ,,hazaárulási” pereinek anyagát, eddig soha nem közölt dokumentumait olvashatjuk. Az ötödik, Az erdélyi kérdés, ahogy azt a túlélők látták című kötetben azok a megrázó vallomások kaptak helyet, amelyeket Tófalvi Zoltán készített a perek túlélőivel.
A kötetek ára 3000 és 7000 Ft között van, ezért kérjük mindazokat, akiknek szándékában áll az egész sorozatot megvásárolni, jelezzék ezt október 20-ig Krizbainé Szabó Évának a kszeva14@gmail.com e-mail címen!

Kiállítások
A konferenciához kapcsolódva a Városház Galériában a Ferenczy Múzeumi Centrum történészei rendezésében a most előkerült, és más ’56-os relikviákból láthatunk néhányat, a Galéria falain pedig a Vajda Lajos Stúdió alkotóinak az 1956-os forradalom előtt tisztelgő munkáiból mutatnak be válogatást.
A kiállítás megnyitójára október 22-én 10 órakor, a konferencia kezdetén kerül sor.

A MANK Galériában Jelek és jelképek ’56-ról címmel nyílik kiállítás október 18-án, kedden 18 órakor.
A megnyitón köszöntőt mond: dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, a kiállítást pedig Jeleniczki István filmrendező, képzőművész nyitja meg.

Mindkét kiállítás november 20-ig tekinthető meg.

Filmvetítések a P’Art Moziban
A 60 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó filmalkotásokkal kapcsolódik a P’Art Mozi Ötven60 – Lámpás vetítéssorozata is, melyben a Malenkaja rabatyonka, a Szamárköhögés, a Pócspetri és a Vasgyökerek című filmeket mutatják be. A vetítéseket beszélgetés követi a meghívott alkotókkal, történészekkel.
A Vasgyökerek Varga Ágota dokumentumfilmje dr. Sipos József orvos, műgyűjtő, alkotóról, aki élete nagy részét Zilahon, testvérvárosunkban töltötte. A díszbemutató a 22-i konferencia záróeseménye is egyben.

1956-os programsorozat

Október 18.
18.00 MANK Galéria: Jelek és jelképek ’56-ról című kiállítás megnyitója
Október 22.
10.00 Városház Galéria: Ferenczy Múzeumi Centrum – ’56-os relikviák és frissen előkerült dokumentumok + Válogatás a Vajda Lajos Stúdió alkotóinak az 1956-os forradalom előtt tisztelgő munkáiból – kiállítás-megnyitó
10.00–15.00 Városháza Díszterme: ’56 Szentendrén és erdélyi testvérvárosainkban – konferencia
17.00 P’Art Mozi: Varga Ágota Vasgyökerek című dokumentumfilmjének díszbemutatója
Október 23.
17.00 PMK: Városi megemlékezés
19.00 Városháza: Kortárs Köztéri Képzőművészeti projekt megnyitója
Október 23 – november 4.
Vezetett séták a Kortárs Köztéri Képzőművészeti projekt mentén
November 4.
19.00 Kortárs Köztéri Képzőművészeti projekt finisszázsa

További programok:
Filmvetítések a P’Art Mozi műsorán (http://www.partmozi.hu/)
Helytörténeti vetélkedő a középiskolásoknak.

A városi programok és a konferencia nyilvánosak, mindegyikre várjuk az érdeklődőket. Ünnepeljünk együtt!

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

szentendre_56_a4_2-600x836