Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból

2021. május 21.

Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból címmel nyílik kiállítás 2021. május 26-án 18:00 órai kezdettel, a szentendrei ÚjMűhely Galériában Keserü Ilona alkotásaiból. A kiállítás 2021. július 3-ig tekinthető meg,
keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

MEGHÍVÓ

 

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel hívja meg Önt és kísérőit

Ilona Keserü Ilona
Jelmeztervek, szitanyomatok, rajzok Szentendréről és a 20. századból

 

című kiállításának megnyitójára.

Időpont
2021. május 26., szerda 18.00

Helyszín
ÚjMűhely Galéria
2000 Szentendre, Fő tér 20.

Köszöntőt mond
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

A kiállítás koordinátora
Sipos Tünde művészettörténész

Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.
Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatjuk be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.

Együttműködő partnerek: Kisterem Galéria, Ferenczy Múzeumi Centrum

A megnyitón a vírushelyzet miatt korlátozott számban fogadunk látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, regisztráljanak a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen május 26-án 8:00-ig. A megnyitón a maszk viselése kötelező, továbbá a védettségi- és személyigazolvány felmutatásához kötött. A kiállításmegnyitó nyilvános, ugyanakkor élőben követhető a MANK Facebook-oldalán.

A kiállítás 2021. július 3-ig tekinthető meg,
keddtől szombatig 10 és 18 óra között.