Jazz, swing, művészet és bor

2019. szeptember 30.

Az ősz és a szüret időszaka remek hangulattal, jazz- és swingmuzsikával, minőségi borokkal köszöntött be Szentendrére szeptember utolsó hétvégéjén. Az idén hetedik alkalommal megrendezett Szentendrei Jazz- és Bornapokon nemcsak az ország minden borrégiójából érkező neves hazai pincészetek várták az érdeklődőket, hanem borszakmai és kulturális programok is: borvacsorák, borkóstolók, gasztrovásár, borkaszinó, főzőkurzusok, bormenük, városismereti séták, jótékonysági árverés és rengeteg jazz és swing koncert.

A történelmi belváros sétálóutcájából kialakított Borkorzó pódiumszínpadán, a vendéglátóhelyeken: a Pótkulcsban, a Le Petit és a Hé, Dodó kávézóban már kora délutántól szóltak az ingyenes koncertek. A Fő téri nagyszínpadon jobbnál jobb zenekarok léptek fel, többek között a Lilo upright, a Zolbert, a Stereo Swing, a Dunakanyar Jazz Quartet. Vasárnap este a Swing á la Django kiváló muzsikája zárta a fesztivált.

A jó zenék mellé ínyenc borvacsora és borra hangolt menüsor várta a fesztiválozókat a belvárosi éttermekben, vagy különleges ízélményt kaptak a Merengő Édeni Hármas programon, ahol a bor és a csokoládé lépett frigyre. Házasodni egyébként a Somlói Borudvarban is lehetett: sok-sok pár kötött borházasságot tüzes somlói borokkal a fesztivál három napja alatt.

A Somlói Udvar az irodalom és képzőművészet, a zene előtt is nyitva állt. Volt közös népdaléneklés Sólyom Pannával és közös versmondás a Nagy László irodalmi pódiumon. Vasárnap a Lakástárlat Alapítvány szervezésében a 4 szobrász – 4 szobor – 85 leütés címmel zenés performanszon Csikszentmihályi Róbert, Farkas Ádám, Szabó Tamás és Szabó Menyhért műveivel került közel a közönség. Az alkotókkal Szikra Renáta művészettörténész beszélgetett, és a szobrok által ihletett, különleges táncelőadást mutatott be Zambrzycki Ádám koreográfus, táncművész Dóró Zsolt festőművész, zeneszerző muzsikájára.

A mediterrán kisváros szőlő- és bortermelési hagyományait a „Borról-borra, korról-korra” – borkóstolással egybekötött városismereti séta során ismerhették meg az érdeklődők. A kulináris élményeket a Tourinform Iroda Kóstolj bele Szentendrébe! főzőkurzusai fokozták.

A gyerekek és családok sem maradtak kaland nélkül, szüreti játékok, kreatív programok között válogathattak a Városi Vendégházban és a Skanzen-házban.

A fesztiválon rengeteg szelfi készült a Szeretem Szentendrét Fő téri instakeretével! Az Art6Szalon portája pedig a Szeretem Szentendrét galéria legszebb fotóiból nyitott utcatárlatot.

Az NS Keret előtt szabadtéri festésre hívta a fesztiválozókat Krizbai Gergely Krizbo grafikusművész, akit élőben is lehetett követni alkotás közben. A különleges filcekkel készült műnek – aminek témája természetesen Szentendre – kiállítóhelyet keresnek. A vándor képet az egyes helyeken három héten át mindenki megcsodálhatja, és közben találkozhat is a művésszel, aki előre meghirdetett időpontokban szintén alkot majd. A helyszínötleteket itt  várják.