Jávor Piroska: Hetvenöt

2019. július 18.

Hetvenöt. Ennyi éves lett idén Jávor Piroska festőművész, ami azt az ötletet adta, hogy egy galériát megtöltő válogatást mutasson be képeiből. Ráadásul a Fő téren, a szentendrei képzőművészek korszakos kiállításainak egykori színterén, a Műhely Galériát folytató MANK ÚjMűhely Galériában. Kiállítására J.P., ahogy képein is jelöli magát, az elmúlt 15 év alkotásaiból válogatott a kurátorok: Szepes Hédi művészettörténész és Roskó Mária iparművész segítségével.

Borbély László, a MANK operatív igazgatójának megnyitó beszéde után Musza Györgyi, a Szentendrei Lakástárlat elnöke köszöntötte a művésznőt és a megnyitó nagyszámú résztvevőjét. Nem számoltam, hányan jöttek el az eseményre, de a galériából sokan kiszorultak a térre. Az érdeklődés érthető, hiszen a ritkán kiállító, önmagát kevéssé megmutató művésznőt sokan kedvelik. Akárcsak ragyogó, játékos festményeit. Jó, hogy adódott egy ilyen ünnepi alkalom a megmutatkozásra, mert remek képek sorát láthattuk a nemrég megújult galériában.

“Nálam nem a gondolat szüli a képet, hanem a kép szüli a gondolatot. Ahhoz, hogy a kép szülni tudjon gondolatot, először valamit le kell tenni a papírra, vászonra vagy akármire. Ezek a pillanatok mindig a legizgalmasabbak.” – írja az alkotás folyamatáról Jávor Piroska.

Vonzó, máshoz sem hasonlítható festészet Jávor Piroskáé – szívből jövő örömfestészet. Letisztult forma-és színvilág, racionalitás és meseszerűség, szigorú szerkezet és játékos formák jellemzik egyszerre. A vidám színek, az egyszerű formák mögött azonban mindig sokatmondó üzenet rejlik.

Mi mindent tartott fontosnak Jávor Piroska az elmúlt másfél évtizedben, milyen témákat örökített meg festményein? A geometrikus elemek és számok uralta, tiszta színekkel megfestett képek zenéről, otthonról, kertről, évfordulókról, családi ünnepekről – születés- és névnapokról – szólnak. Rajtuk a jelentős eseményeket jelző számok jelennek meg, gyakran rejtvényszerűen. A szigorú rendben elhelyezett háromszögek és négyzetek mellé, a mintha csak véletlenül odaejtett kis színes formák közé, mellé, belé íródnak gyönyörű kalligráfiával az adott nevek és események.

A játékosság ezúttal nem csak a falakat uralta, hanem az eseményt is. Festmények részleteit felismerők aláírást, mobiltelefonjának számát, a kedvenc madarát a képek alapján megfejtők pedig gyönyörű, festett Duna-kavicsot is kaphattak a művésznőtől.

Asszonyi Flóra, Jávor Piroska kisebbik lánya a facebookon ezt írta a megnyitóról:

Jó volt! Jó helyen, jó képek között, jó hangulatban, jó emberek, jó borok, jó sokan…

Így igaz.

A kiállítás augusztus 11-ig látogatható a MANK ÚjMűhely Galériában.

 

Rappai Zsuzsa