Teyföl: Ízek iránti nosztalgia újhullámon

2024. február 20.

A Teyföl az a hely, ahol a magyar ízek iránti nosztalgia találkozik a modern gasztronómiával. Ahol megfér egymás mellett a nagyi főztje, a körúti gyros és a menzakaja, csak mindez hihetetlen frissességgel, ízélménnyel párosítva. Ezt alapozza meg, hogy magyar, lehetőleg helyi kistermelőktől veszik az alapanyagokat az étterembe, az összképet pedig a gondosan összeállított enteriőr emeli még magasabb szintre. 

 

Hogy a Teyföl nem csak egy étterem, hanem egy kollektíva is, azt nem csak a neve jelzi. A kevesebb mint egy éve útjára indult gasztrohely személyzete most már nem csak teljes, hanem kiváló csapatot is alkot. A remek szakemberek sokszor a szabadnapjaikon is benéznek, elbeszélgetnek a munkatársakkal. Érezni, hogy együtt viszik a helyet, közösen ötletelnek és dolgozzák ki az étlapot.

Mindezt a fiatal pár, Szászfai Brigi és Póti Bence közös álma alapozta meg, akiknek ez az első közös üzlete. Miközben külön-külön már kipróbálták magukat vállalkozóként, a gasztonómiához hivatalosan kevés közük volt, bár a gasztroturizmus híveiként bárhol is jártak vagy dolgoztak a világban, mindig keresték az izgalmas ízeket, éttermeket.

Brigit a filmes-rendezői képesítés vitte a reklámszakmába, amit a Teyföl mellett továbbra is űz, több nemzetközi márkával dolgozik együtt. Forgatókönyveket ír, a Covid óta pedig távolról dolgozik, nem kötődik irodához. Hasonlóan Bence sem, aki zenei vonalon próbálta ki magát főként, Angliában kezdett el zeneszerzéssel, zenei listák szerkesztésével foglalkozni. „Mint egy rádiós dj, csak éppen az internet világában” – meséli. És neki ugyan volt némi köze a vendéglátáshoz, de az izlandi sörfőzde bárja messze áll az étterem vezetésétől, amivel most foglalkoznak.

A világjárvány idején költöztek haza, amikor már távmunkában is el tudták látni a feladataikat. „Nem lehetett tudni, hogy mi lesz, és szerettünk volna a családhoz közel lenni” – mondja Szászfai Brigi. Ekkor érkeztek meg Szentendrére, az erdő szélére, és kezdtek el azon gondolkodni, hogy szeretnének egy olyan projektbe kezdeni, amibe nem csak anyagilag lehet befektetni, mint a bitcoinba, hanem a kreativitásukat, energiájukat, eddigi tapasztalataikat is beletehetik. Egy kis étterem valami ilyesminek tűnt.

Amikor külföldről haza-haza jártak, úgy érezték, százfele kell menni a jó dolgokért: valahol jó bort, máshol jó sört, egy harmadik helyen pedig finom cukrászsüteményt lehetett fogyasztani. Vagy ha ritkán mégis találkozott mindez, onnan a változatosság hiányzott. Olyan helyet pedig aztán tényleg alig találtak, ahol a kistermelői gyöngyszemeket is fel lehet lelni. Külföldön viszont láttak minderre jó példát.

El is rugaszkodtak hát az itthoni, tradicionálisnak tartott vendéglátástól. Például a prémium éttermekből még ma is hiányoznak a magas színvonalú kraft sörök, náluk viszont lehet kérni a fogások mellé. „Őrület, hogy milyen sörforradalom zajlik itthon évek óta, és ha valaki ezeket ki akarja próbálni, akkor egy sörbárba kell mennie, ahol azonban inkább hamburgert fog tudni enni mellé, vagy legalábbis nem a modern gasztronómia fogásait” – mondja Szászfai Brigi. A náluk fogyasztóknak is újdonság mindez, kevésbé ismeri a közönségük a sörök nagy választékát, amivel itt találkozni lehet. Aki azonban megkóstolja a kínálatot, szívesen visz magával aztán haza is, vagy éppen jön vissza, és próbál ki legközelebb egy újabb fajtát. Nem is titkolják, jól mennek náluk a sörök.

Ilyen és ehhez hasonló saját ötletekből épül fel a Teyföl, ahol például nem használnak terítőt, ami egyrészt fenntarthatatlan, másrészt feszengőssé tesz egy helyet a tulajdonosok szerint. Mint saját tapasztalataikat felidézik, külföldön, Londonban vagy Amszterdamban akár egy melegítőben is szívesen kiszolgálják a vendéget minőségi ételekkel, italokkal. „Főleg a Covid után nem cél, hogy egy újabb feszengős helyzetbe hozzuk a vendégeket. Azt szerettük volna, ha úgy jönnek be hozzánk az emberek, mintha egy baráthoz mennének vendégségbe” – meséli a víziójukat Pót     i Bence.

Az is sajátos hozzáállásukról tanúskodik, hogy egy húszf     ős osztálytalálkozón sem kérik meg a vendégeket három óra eltelte után, hogy adják át a helyet az újabb érkezőknek, még akkor sem, ha emiatt valakiket az ajtóban kell visszafordítani. Annak értéke, hogy nem lengi őket körbe a profitorientáltság, sokkal többet ér. Talán ennek is köszönhető – mindenesetre ők nagyon örülnek neki –, hogy többségében magyarok érkeznek hozzájuk, főként Szentendréről és környékéről. Bár a hihetetlen jó sajtójuknak köszönhetően akár több száz kilométerről is jönnek hozzájuk, a betévedő turisták, akik nem célorientáltan választják őket, a vendégek 10-15 százalékát teszik ki. Sok viszont a visszajáró vendég: aki betér egy cikk miatt, az általában egy-két héten belül visszajön, ráadásul sokszor nem is egyedül: csoporttal, barátokkal.

A legforgalmasabb napjuk a szombat, akkor érdemes előre asztalt foglalni, és hiába tartottak a tavaszi nyitást követően attól, hogy a nyár után majd visszaesik a látogatói létszám, a vendégek számával nincs gond. Ha egy fokkal csendesebbek is lettek a hétköznapok, például a szerdák meg tudnak lódulni. És persze nagyon vonzó a kertben felállított új, téli iglu is, amely kis társaságok számára nyújt meghitt környezetet a tél folyamán, sőt, volt itt már lánykérés, és naponta tartanak itt meglepetés-születésnapokat, évfordulókat.

De persze hiába a gondosan összeállított a bútorzat, vagy a hosszas keresés eredményeként az igazán egyedi étkészlet, a gasztronómia áll a Teyföl középpontjában, ahol a jól ismert ízeket gondolják újra. Azt szerették volna, hogy a menzákról, vagy éppen családi ebédekről ismert ételeket mutathatják be új köntösben, például hogy mennyire finom lehet egy májkrémes kenyér vagy egy csirkepaprikás. Az étlap összeállításakor a motivációt a nosztalgia jelentette tehát, amely számukra, mint külföldön élő magyarok számára igen meghatározó érzés volt, hiányoztak az otthoni ízek. Ezeket helyezték újhullámos vonalra, amibe belefér a körúti gyros újragondolása is.

 

 

A tulajdonosok imádják a reggelit, és éppen ezért szerették volna, ha a rövidített vasárnapi napjaikon náluk is lett volna, így elindult a brunch. „Van töltött bundás kenyér, rántotta, melegszendvics, zabkása és palacsinta is. Ezen felül pedig a brunch alatt lesz fashion market is: helyi divattervezők ruháit, valamint vintage használt ruhákat lehet majd vásárolni” – mondja Brigi.

Kiemelten fontos a Teyfölben az is, honnan szerzik be az alapanyagokat. Az egyik legkedvesebb partnerük a szentendrei Bogaras Kert, ahonnan a zöldségek érkeznek: a tőlük kocsival öt percre található biokertészetükben semmilyen vegyszert nem használnak, a kartevőket pedig bogarakkal irtják. A séf minden harmadik nap ott kezd, és a friss zöldségekkel együtt érkezik meg a Teyfölbe. A tahitótfalui pisztrángostól veszik a pisztrángot, a szigetmonostori Birkástól a házi sajtokat, például nagyon érdekesek a pácolt camambertek. Vagy a helyieknek nem kell bemutatni a Sonkást, ahonnan húsáru érkezik. De magyar kistermelőktől származik minden más is, a bor, a kávé és a tea is, de még magyar rumot, gint és tonicot is találtak.

Nagy előnyt jelent az étterem üzemeltetésében, hogy Brigi kiváló ízérzékkel bír. Például a Covid világjárvány idején vakteszttel kellett hét ásványvizet felismernie, és egy kivételével ez sikerült is. Izgalmas, hogy a hely nevét adó, az étteremben használt tejfölt is vakteszt alapján választották ki: hét magyar termelő termékét kóstolták meg, mire egy hortobágyi kistermelőnél lyukadtak ki. De a Hortobágyról vásárolnak marhahúst és házi tejet is.

A legapróbb részletekig minden átgondoltak a Teyfölben: a falon például örökbefogadható kutyák reneszánsz portréi láthatók. „Január 2-án kb. 300 kg tápot és hét nagy ikeás zsáknyi adományt vittünk nekik, ráadásul az egyik felszolgálónk, Carmen örökbefogadta az egyik falon levő kutyát. Úgyhogy most már Mira mellett Frici is Teyföl-lakó. Frici 11 évet húzott le a menhelyen egyébként” – árulta el Brigi. A bútorok nagy részét megörökölték ugyan, de kitettek néhány asztalt, hogy szellősebb, kényelmesebb legyen a hely a vendégek nagy örömére. Itt még a fa polcnak is saját története van: egy olyan mesterrel csináltatták, aki házak bontásakor felszabadult fadarabokkal dolgozik. És persze vannak bőven terveik a jövőre nézve is: divatbemutatót és fotókiállítást biztosan rendeznek.