Ismét a patak mellett csodálhatunk meg műalkotásokat

2024. május 14.

Pünkösdkor ismét megrendezik a Patakparti Tárlatot Szentendrén, ahol több száz alkotás tekinthető majd meg a Bükkös patak partján 2024. május 19-én, vasárnap 10 és 17 óra között. A műtárgyakat maguk az alkotók állítják ki, így akár velük is találkozhatunk, kérdezhetjük őket a legfrissebb alkotásaikról. A főként szentendrei művészeket felvonultató szabadtéri tárlat igazi montmartre-i atmoszférát teremt a patak két partján elhelyezett festőállványok hosszú sorával, a hangulatot pedig csak tovább erősíti a zene és a kikerülő piknikplédek.

 

A szabadtéri program a művészek számára találkozóhellyé vált; de mi magunk is megismerkedhetünk az alkotókkal és kérdezhetünk  tőlük egy-egy mű ihletadójáról, technikájáról. A pandémia idején fogalmazódott meg a Patakparti Tárlat gondolata, amelynek a három főszervezője Istók Bernadett, Verebélyi Diána és Görög László. Ez a koncepció  lehetőséget teremtett arra, hogy a patak partján, a szabad levegőn élvezhessék a szentendrei művészek munkáit az érdeklődők.

Mára már az ötvenhez közelít a kiállítók száma, akik hol egész napra, hol egy-egy órára jönnek el a patak mellé és állítják ki az alkotásaikat. Terjed ugyanis a pár éve indult kezdeményezés híre, és mára az ország több pontjáról is felkeresik a szervezőket a kiállítási lehetőség okán – mesélte Istók Bernadett.

A patak mellett többféle stílus képviseli magát az absztrakttól kezdve a realista alkotásokig, az viszont közös, hogy a művészek a legfrissebb munkáikat állítják itt ki. A festmények mellett számos szobrot is láthatunk, ráadásul ezek is a legkülönfélébb anyagokból készülnek, például kőből vagy drótból, és idén lesz a kiállítók között üvegművész is. Az elmúlt alkalmakkor már a Szentendrei Fotóklub is képviseltette magát, legutóbb pedig galériák is kiállítottak, így a Vinczemill, valamint az Erdész Galéria is. A tárlat lehetőséget nyújt a műtárgyak megvásárlására is, sokan rögtön a helyszínen a hónuk alá is csapják az alkotásokat, és már azzal együtt térnek haza. Egyéb kísérőprogramokban sem lesz hiány: autentikus görög zene zengi majd be a patak partját; a nap folyamán Sofia Giovantsi énekel és Kulcsár Máté gitáron kíséri őt – mondta el Borbély-Tardy Anna, a szervezésben részt vevő Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A modern, kortárs vonalat szeretnénk tovább erősíteni a szabadtéri tárlattal – mondta el Verebélyi Diána, aki hozzátette: évről-évre egyre több látogatót vonz a program. Mint elmesélte, egy-egy művész négy-öt nagyobb vagy tíz kisebb munkával érkezik, így válogathatunk is a munkák között. Kiemelte, hogy a programra az ismert szentendrei művészek is kilátogatnak, így efZámbó István, Georgios Tzortzoglou, Baksai József, vagy éppen Krizbai Alex is. Mindez azért figyelemre méltó, mert ezzel a tárlat hagyományaira is visszatekintenek. Fél évszázaddal ezelőtt fiatal, autodidakta képzőművészek döntöttek úgy, hogy mindenféle hatósági engedély nélkül a szabad ég alatt maguktól és maguknak teremtenek kiállítási lehetőséget. Az első tárlatot négyen hozták össze, de rengetegen látták, mert remek volt a választott helyszín is: a Templomdomb falán különleges surlófények érik a köveket, ami jól állt a képeknek.

Évről-évre két alkalommal rendezik meg a Patakparti Tárlatot, most a pünkösdi alkalom mellett a Szentendre Éjjel-Nappal idején, augusztus végén is találkozhatunk még a patak partján műalkotásokkal, de a tárlat művészeinek egy csoportját a nyáron Hajdúszoboszlóra is meghívták Görög László szervezésének köszönhetően az úgynevezett Art and Food Művészeti Fesztiválra. A szervezők ezt követően sem pihennek, szeptember 6-7-én rendezik meg a Plan air találkozót.