Ismét a Ferences Gimnázium csapata nyert a MEP-en

2019. március 22.

A 2019. március 19-i záróprogrammal véget ért a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron. Csaknem száz, az ország számos pontjáról érkezett középiskolás modellezte az Európai Parlament működését egy héten keresztül bizottsági és plenáris üléseken, vitákon. A Városháza Dísztermében rendezett záróesten többek között külföldi tanulmányutakkal, nemzetközi továbbjutással és képzési lehetőséggel jutalmazták a legkiválóbb diákokat.

A Modell Európai Parlament egy 1994-ben holland kezdeményezésre létrejött, kulturális, politikamentes nonprofit program, amely a középiskolásoknak szól. A diákcsoportok egy-egy uniós tagállamot képviselve, szerepjáték formájában mutatják be az Európai Parlament működését.

Magyarország 2002 óta vesz részt a kezdeményezésben, az első nemzeti ülést 2003-ban rendezték meg hazánkban. A MEP XVII. Nemzeti ülése március 14-től zajlott Székesfehérváron, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola szervezésében. Az ország kilenc középiskolájából – Székesfehérváron kívül Budapestről, Győrből, Miskolcról, Szegedről, Szentendréről és Szolnokról – érkezett közel száz fiatal, akik egy-egy uniós tagállamot képviselve bizottsági és plenáris üléseket tartottak, vitáztak és lobbiztak a különféle témákban.

A témák között szerepelt például az új iparágak és szolgáltatások támogatása, a megújuló energiák szerepének növelése, a női munkavállalók helyzete, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályok, a szabadpiaci verseny és a kartellezés, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása, az EU és Afrika kapcsolata, a szervezett bűnözés és a fertőző betegségek elleni küzdelem, illetve a szállítmányozás és környezetvédelem kapcsolata.

A fiatalok rendkívül sokat tanultak, új perspektívákat alkalmazva gyarapították ismereteiket és fejlesztették érvelési készségüket a viták során.

Szentendréről a Ferences Gimnázium csapata vesz részt a MEP-en a kezdetektől Andor György Károly atya és Pintér Ádám vezetésével, az idei felkészülésnél pedig korábbi mepesként Kádár Kristóf is segítette a kommunikációs tanácsaival a csapatot. Az ír, azaz a ferences delegáció tagjai: Görbe Márton, Káldy Anna, Kocsis Gergő, Kovács-Hélisz Robin, Matolcsy László, Nagy Kincső, Pál Vanda, Sajti János, Szilágyi Marcell és Tósoky Zsófia.

A záró eseményen részt vett dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Vargha Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő is.

A záró ülésen jutalmazták a MEP résztvevőit, akiket egyéni teljesítményeik alapján pontoznak. Kiváló felszólalásaik alapján huszonöten kaptak brüsszeli tanulmányutat felkészítő tanáraikkal együtt, dr. Deutsch Tamás jóvoltából. Angol nyelvtudásuk alapján tizenhatan részesülnek abban a lehetőségben, hogy részt vegyenek a MEP budapesti regionális, valamint máltai és stockholmi nemzetközi ülésein. Az összefoglaló teljesítménypontozás szerinti legjobb húsz diák oklevelet vett át, míg a legkiválóbb nyitó-, záró- és ellenbeszéd, a legjobb módosító beszéd és a plenáris felszólalás előadói egyenként 100 ezer forint értékű retorikai és beszédtechnika képzésen vehetnek részt.

A Ferences Gimnázium csapata tizenegyedik éve hagyományosan a dobogón végez, az írek idén is az összesített pontszámok alapján az első helyezést érték el. Kocsis Gergő, 11. osztályos tanuló az egyéni első helyet szerezte meg, de az első 10-ben további két ferences diák szerepelt: Káldy Anna és Kovács-Hélisz Robin, emellett Nagy Kincső nemzetközi kiküldetést nyert, míg Szilágyi Marcell a legjobb záróbeszéd díját kapta meg, a legjobb bizottsági elnök pedig Pál Péter lett.

A MEP nemzeti üléseit minden évben az ország egy-egy mepes iskolájának városban rendezik meg, a Ferences Gimnázium legutóbb 2014-ben látta vendégül az izgalmas versenyt. Az idei évben eldőlt, hogy legközelebb 2021-ben ismét Szentendrén szimulálják majd a diákok az EP működését.