Elektromos átkelőhajó a Dunán Szigetmonostor és Szentendre között

2015. június 11.

Csaknem 6 millió forintot nyert a kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatásárakiírt NFM pályázaton a Pásztor Révhajó Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata egy hajó elektromos átépítésére. A pályázat célja a közforgalmú, közútpótló folyami révek, kompok és az azokhoz szükséges parti létesítmények, kiszolgáló utak folyamatos működése, valamint az átkelőhely üzembiztonságának javítás érdekében fenntartási, felújítási támogatás biztosítása. A támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik. Méltányolandó kistérségi foglalkoztatáspolitikai szempontok esetén lehetőség van a működtetés támogatására is. A pályázati célra rendelkezésre álló keretösszeg 300 millió forint.

A Pásztor Révhajó Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata 2015. június 19-én 17.00órakor tartja a Szigetmonostor-Szentendre belvárosa között közlekedő, Európa első dunai, klímatudatos, elektromos átkelőhajójának ünnepélyes átadását. A rendezvényt a szigetmonostori révnél tartják, a meghívottakat Szentendréről hajóval viszik a helyszínre, majd onnan vissza.

A támogatás segítségével környezetbarát elektromos motorral felszerelt Keve nevű hajó 1976-ban épült a Pest megyei Révhajózási és Hajóépítő Vállalat (PRHV) Váci gyáregységében. Pásztor László, a Pásztor Rév Kft. alapítója volt a Keve második tulajdonosa.

A Kevét eredetileg külmotorral szerelték, majd egy 36,4 KW-os D-413-as Csepel motort kapott. A jelenlegi felújítással belekerült elektromos motor 10 KW-os es 48 Volton üzemel.

A teljes külső-belső világítást egy érintőképernyős PLC-ről (az ipari szabályozástechnikában használatos programozható logikai egység) lehet majd kapcsolni. Segítségével információ nyerhető az akkumulátor kapacitásáról, illetve a hátralévő menetidőről, amit az energiatárolók még biztosítani tudnak. A hajóban a belső világítást LED-re cserélték a kedvezőbb energiafelhasználás érdekében. A világítás és a segédeszközök működését két 12 voltos akkumulátor biztosítja, függetlenül az elektromotor 4 db 12 voltos akkumulátorától.

A környezetbarát beruházást biztosító pályázati forrás minden évben rendelkezésre áll, és azt Szigetmonostor évente meg is pályázza. A település az országban egyedülálló módon négy dunai átkelővel is rendelkezik, melyből kettőn komp is üzemel. „Ezt a támogatást a vállalkozók az önkormányzatokon keresztül igényelhetik. Minden évben nyertünk, folyamatosan fejlesztjük a dunai átkelőinket. Ezúttal azonban különleges jelentősége van a támogatásnak, hiszen segítségével mostantól Európában elsőként itt üzemel elektromos átkelőhajó a Dunán. Mindez beleillik Szigetmonostor hosszú távú zöld sziget – ökosziget koncepciójába, melynek célja a Szentendrei-sziget közlekedésének környezettudatosabb átszervezése” – fogalmazott Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere. A település vezetője elmondta, hogy a falu nemrég elektromos buszt vásárolt, lovas útvonalat jelölt ki a szigeten, a kerékpárút kijelölése pedig előkészítés alatt áll.

A Szigetmonostor-Szentendre révet 30 éve üzemelteti a Pásztor Rév Kft. Mint Pásztor Zoltán, a cég tulajdonosa elmondta, az összesen 8,5 millió forintos beruházás 30% önrésszel és 70% pályázati támogatással valósult meg. „Az elektromotor beszerelésével egy csendesebb, környezetbarát, erős átkelőhajót nyertünk, olcsóbb üzemeltetéssel, kevesebb meghibásodási lehetőséggel. A motorcserével a hajón hely is felszabadult, kényelmesebb teret biztosítva az utasoknak. A motor töltését parti áramról oldjuk meg, már ez is zöld energiának számít, jövőbeni terveinkben azonban egy napelemes töltésű dokkoló is szerepel.”

Az átadó ünnepségen részt vett Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere is, aki köszöntőjében örömét fejezte ki a környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban. „Szentendre és Szigetmonostor között kiváló a kapcsolat, esetünkben a rév szimbolikus hídként is funkcionál. Az átkelőhajó zöld energiára történő átállítása jó alkalmat teremt arra, hogy a szentendrei oldal fejlesztésével mi is csatlakozzunk az energiahatékony modernizációhoz” – fogalmazott a polgármester. Verseghi-Nagy Miklós bejelentette: jövőre Szentendre is pályázatot nyújt be a kompok, révek fenntartására kiírt alaphoz.