Idén: álom, jövőre: Bábel, ősszel: Róma

2019. szeptember 07.

Ezen a nyáron Szentendre újra a kortárs művészet fővárosa volt. A több mint 110 ezer látogatót vonzó művészeti fesztivál negyedik eseménysora minden korábbinál sikeresebben zajlott. Az Art Capital mára „beérett, mint brand” – értékelte a fesztivált Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója a budapesti Gerlóczy Kávéházban, 2019. szeptember 5-én rendezett sajtóeseményen. Ősszel újabb hét kiállítást nyit az FMC, ebből kettőt Rómában. A sajtótájékoztatón Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester az idei Kucsera Emlékévhez kapcsolódó kiállításról és vatikáni látogatásról beszélt. Szeptember 10-én Kucsera-emlékmisére várják a híveket a római Szent Péter bazilika magyar kápolnájába, a szentendrei delegációt pedig audiencián fogadja Ferenc pápa.

 

Színház, videó, kiállítások az Art Capitalon

Az Art Capital idén az álom tematikája köré szervezte kiállításait, programjait. A Régi és új álmok 16 tematikus tárlata közül három kiállítás meghosszabbított nyitva tartással még látogatható szeptember 15-ig: a Magyar szürrealizmus, Dmitrij Kavarga Anyag és test kiállítása és Nagy Kriszta Csipke Rózsika halott című tárlata.

Idén a tárlatok közül jelentős nemzetközi figyelmet kapott az orosz poszthumán képzőművész, Dmitrij Kavarga Anyag és testMérgező antropocentrizmus című apokaliptikus, nagyszabású projektje a MűvészetMalom déli szárnyában. Nagy közönségsiker fogadta A magyar szürrealizmus című átfogó kiállítást a Ferenczy Múzeumban, a szabadtéri projektek közül pedig a legnépszerűbb az Erről álmodtam én című projekt volt, amelynek keretében a város tizenkét pontján elhelyezett egyszemélyes videófülkék kijelzőjén a világirodalom valamely híres álmát lehetett meghallgatni egy-egy színész előadásában.

Ezúttal is számos múzeumpedagógiai, filmes, szépirodalmi, komolyzenei és művészszínházi program társult a kiállításokhoz. Közülük kiemelkedett Az ember tragédiája című, Sardar Tagirovsky által rendezett nyolcórás előadás a Laboratorium Animae Műhely előadásában. Noha Madách Imre klasszikus művének több mint ezer színpadi bemutatója volt korábban, ez az első, ahol az eredeti szöveg teljes egészében elhangzott.

Az Art Capital tematikája a tervek szerint a jövő évben Bábel lesz.

 

Az FMC őszi kiállításai

Szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrum Láthatatlan jelenlét 2.0 Bevezetés a kortárs művészetbe tinédzsereknek című tárlata. A Szentendrei Képtárban szintén ezen a napon nyílik A nagy könyvlopásFrancia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című kiállítás, amely az 1959-ben, a budapesti Műcsarnokban megrendezett könyvkiállításra reflektál. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években. Bemutatja a korabeli magyarországi vizuális kultúra szürkeségét, valamint az ekkoriban tapasztalható elzártságot: a könyvhöz, információhoz és képzőművészeti reprodukciókhoz jutás nehézségeit.

Október 6-án a MűvészetMalomban nyílik a Természet-művészet című kiállítás, ami a tolcsvai művésztelep történetét mutatja be. In Statu Quo – Tárgyalási struktúrák címmel nyílik október 11-én a MűvészetMalom északi szárnyában tárlat. A kiállítás annak a sorozatnak a része, amelynek keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum évről évre bemutatja Magyarországon a Velencei Építészeti Biennálé egyik nemzeti pavilonjának legutóbbi kiállítását. Az idén az izraeli pavilon kiállítása látható, a tárlat mindenekelőtt a különböző vallási közösségek harmonikus együttélésének lehetőségeire és ezek építészeti vonatkozásaira fókuszál.

 

Szentendre Rómában

Szeptember 12-én a Falconieri palota patinás kiállítóterében a múzeum saját gyűjteményéből nyílik tárlat Felvonulás – Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korszakban címmel, Anna Margit, Asszonyi Tamás, Bálint Endre, Balogh László, Bukta Imre, Csíkszentmihályi Róbert, Deim Pál, ef Zámbó István, Elekes Károly, Farkas Ádám, feLugossy László, Hajdú László, Holdas György, Keserü Ilona, Kocsis Imre, Kondor Béla, Korniss Dezső, Lois Viktor, Matyófalvi Gábor, Regős István, Szántó Piroska, Vaszkó Erzsébet műveiből. A vernisszáson Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester mond köszöntőt, a kiállítást a tárlat egyik résztvevője, Farkas Ádám Kossuth-díjas szobrászművész nyitja meg. A megnyitó után a látogatók épületvetítésen tekinthetik meg a korszak fontos szentendrei helyszíneit és legendás alakjait. Ugyanekkor a városi Tourinform gasztronómiai bemutatóval várja az Akadémián a szakmai közönséget.

A Felvonulás című kiállítás finisszázsához kapcsolódóan, október 13-án bemutatkozik Rómában a Szentendrei Szabadtéri Tárlat. A Campo de Fiori melletti utcákban megvalósuló alkalmi kiállításon műveivel jelen lesz a tavalyi jubileumi tárlat résztvevőinek többsége – de a szervezők olasz alkotók kapcsolódását is örömmel veszik. A program a Mirabilia Urbis című kortárs művészeti fesztivál részeként valósul meg.

Az idei Kucsera-emlékévben Másokról nem mondok semmit címmel nyílik tárlat az Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeumban október 25-én, Kucsera Ferenc káplán emlékezetére.

A sajtótájékoztatón Gyürk Dorottya alpolgármester elmondta, a város mártírhalált halt hősének szeretnének emléket állítani és megteremteni a városban kultuszát, hogy boldoggá avatása elkezdődhessen. A szentendreiek már 100 éve szentként tisztelik a Tanácsköztársaság fiatal áldozatát, aki hősiességével egy nyolcgyermekes családapa életét mentette meg.

Az idei ünnepségsorozat megkoronázásaként, szeptember 10-én Kucsera-emlékmisére várják a híveket a vatikáni Szent Péter bazilika magyar kápolnájába, ahol a szentmisét Bécser Róbert atya, a Szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója celebrálja. A misét követően Gyürk Dorottya alpolgármestert, Bécser Róbert atyát és Gulyás Gábort, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóját audiencián fogadja Ferenc pápa. A látogatásra Krizbai Gergely Krizbo grafikus Kucsera-képregényének szitanyomatait és Vajda Lajos egy számozott nyomtatát viszik ajándékba, amely bekerül a Vatikáni Múzeum gyűjteményébe.