“Húsvéti fészekrablás”

2021. március 22.

“Húsvéti fészekrablás” – a Szentendrei Kulturális Központ húsvéti játéka. Húsvéti fészekrakónak bárki jelentkezhet, aki vállalja, hogy húsvét vasárnap egy húsvéti fészket épít kerítésére, vagy kapuja elé, amiben apró ajándékok várják a fészekrablókat. Húsvét hétvégéjére elkészül a térkép, amin az összes fészekrakó helyszín meg lesz jelölve. Ezzel a térképpel aztán húsvét vasárnap a fészekrablók nekivághatnak a sétának. Fészekrabló bárki lehet, aki szeretne részt venni a játékban. A fészekrablók a megtalált fészkekből kivehetnek egy ajándékot, de cserébe be kell tenniük egy köszönő ajándékot is.

A tavaly decemberi Világító adventi kalendárium Szentendrén (http://bit.ly/38N0pQw) játék sikerén felbuzdulva, tavasszal megszervezzük a “Húsvéti fészekrablás”-t. A járványhelyzet sajnos továbbra is fennáll, a húsvétot sem fogjuk tudni hagyományosan megünnepelni. Ezzel a játékkal szeretnénk közösségi élményt nyújtani az ünnephez. A “Húsvéti fészekrablás” játékot Solymár szervezte meg először, és tette országos méretű mozgalommá. Szentendre idén csatlakozik, az Önök közreműködésével.
A játék lényege, hogy húsvéti fészekrakónak bárki jelentkezhet, aki vállalja, hogy húsvét vasárnap egy húsvéti fészket épít kerítésére, vagy kapuja elé, amiben apró ajándékok várják a fészekrablókat. A Szentendrei Kulturális Központ húsvét hétvégéjére elkészíti a térképet, amin a nálunk jelentkezett összes fészekrakó helyszín meg lesz jelölve. Ezzel a térképpel aztán húsvét vasárnap a fészekrablók nekivághatnak a sétának. Fészekrabló bárki lehet, aki szeretne részt venni a játékban. A fészekrablók a megtalált fészkekből kivehetnek egy ajándékot, de cserébe be kell tenniük egy köszönő ajándékot is.
Ebben az eseményben lesz nyomon követhető a játék: a „felkészülés” szakaszában ötleteket adunk például fészek-készítéshez vagy ajándékhoz. Ide lehet majd fotókat is küldeni, illetve a fészekrablás térképe is itt lesz elérhető.
A játék menete:
• A városlakók közül bárki jelentkezhet a játékra! Aki szeretne fészekrakó lenni: 2021. március 31-ig írja meg jelentkezését – lakcíme megjelölésével! – a rendezveny@szentendre.hu email címre.
• Április 2-án közzétesszük a Szentendrei Fészekrabló Térképet.
• Április 4-én, húsvét vasárnapján délelőtt a Fészekrakók kiteszik ajándékokkal teli húsvéti fészküket a kapujuk elé. (Javaslatok fészekrakók számára: a fészek jól látható legyen; esetleg figyelemfelkeltő háttér is lehet mögötte; a fészek lehet bármilyen egyszerű kosár, doboz, de lehet akár saját készítésű; a fészekbe apróság kerüljön ajándékként.)
• Ezen a napon a térkép segítségével a fészekrablók megkeresik a fészkeket, és egy-egy ajándékot vesznek el a fészkekből, illetve raknak bele valamilyen köszönő ajándékot (ez akár lehet egy rajz, vers, jókívánság)
• Mind a fészekrakóktól, mind a fészekrablóktól várjuk az ajándékokról, fészkekről, vagy bármilyen megörökített pillanatról a képeket!