Helytörténeti vetélkedő – múzeumi forduló

2021. október 08.

A Ferenczy Múzeumi Centrum versenynapján a kiállításoké volt a főszerep. A gyerekek az idei ősz helytörténeti, régészeti és képzőművészeti kiállításain keresztül az intézmény minden tudományterületével megismerkedhettek.

A 2021/22-es tanévben is megszervezi az önkormányzat a hagyományos helytörténeti vetélkedőt, mely idén ismét az általános iskolásokat szólítja meg. Az október 8-án tartott első fordulót a Ferenczy Múzeumi Centrum közreműködésével rendezte meg a város.

Három helyszínen összesen négy kiállításon várták a szervezők a vetélkedő múzeumi fordulójának résztvevőit. A központi helyszín, ahol a vetélkedő két állomása is helyet kapott, a Ferenczy Múzeum volt. Itt a Kincskeresés, kaland, tudomány – Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállítás és a Szentendre, a kereskedőváros című tárlat anyaga adta a forduló feladatait.

A harmadik állomás a Kovács Margit, a Duna királynője című kiállítás volt a Kovács Margit Kerámiamúzeumban, a negyedik pedig a Szobrászati Biennálé a MűvészetMalomban.

Egy-egy helyszínen 20-20 percet töltöttek a gyerekek. Ez az idő persze kevés arra, hogy alaposan elmélyüljenek a tárlatok anyagában, ezért a múzeumpedagógusok előzetes feladatokat adtak nekik, hogy kellőképp felkészülhessenek a versenyre, és a helyszíneken a kiállításoké és a csapaté legyen a főszerep. A felkészüléshez segédanyagokat is biztosítottak: videókat, virtuális tárlatokat, régészeti miniszótárt és online, interaktív tananyagot.

A helytörténeti vetélkedő múzeumi fordulóján az Agy Tanoda, a Barcsay, az Izbégi, a II. Rákóczi Ferenc, a Szent András és a Templomdombi Általános Iskola, valamint a Ferences Gimnázium és a Református Gimnázium csapatai vettek részt. A csapatok a négy állomáshelyen 20-20 pontot kaphattak, összesen 80 pontot gyűjthettek össze.

Az eredményhirdetést a Ferenczy Múzeumban tartották. Ebben a fordulóban első helyen 75-75 ponttal a Szent András Általános Iskola és a Ferences Gimnázium csapata végzett, 73 ponttal második a Református Gimnázium, 72-vel harmadik a Rákóczi, 69 ponttal negyedik la Templomdombi iskola lett. Az Agy Tanoda csapata 67, a Barcsay 66, az Izbégi Általános Iskola versenyzői 63 pontot gyűjtöttek.

A 2021/22-es tanév helyezései a három forduló eredményeinek összesítése után alakulnak ki.

Minden résztvevőnek és szervezőnek gratulálunk az eredményes felkészüléshez és a jó hangulatú versenyhez!