Hatalmas sikerrel zajlottak a Ister napok

2015. augusztus 03.

Július utolsó hétvégéjén a Duna köré szerveződő vízi és vízparti programjai mellett a helyi és környékbeli nemzetiségek művészete és gasztronómiája is bemutatkozott a hat év után ismét megrendezésre került Ister napokon, valamint az ehhez kapcsolt nemzetiségi napok keretében kiállítás nyílt A krakkói kortárs festészet címmel a MANK Galériában.

A kétnapos rendezvény nyitányaként szombat délután a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (MANK) együttműködésben a Régi Művésztelepen  „A krakkói kortárs festészet: Absztrakció – Figurativitás” című kiállítás nyílt. Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet megnyitó beszédében kiemelte: a szentendrei kiállítás bizonyíték arra, hogy milyen „komfortos és perfekt helyzet lengyelnek lenni Magyarországon, és mennyire perfekt módon használják ki a lengyelek azokat a magyarországi lehetőségeket, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatok nyújtanak”. Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szentendre színességét a kultúrák, a hagyományok sokfélesége is jelenti, és ehhez a város hét nemzetiségi önkormányzata is hozzájárul. Szólt arról is, hogy a város kulturális öröksége teremtő erő, olyan potenciál, amelyre lehet és kell is építeni. Biztosítani kell a helyi értékek megismerhetőségét, megélhetőségét és továbbörökítését – tette hozzá.

Többéves szünet után ismét megrendezte a város az Ister napokat (a Duna görög megfelelője), központi helyszíne a Dunakorzó és a Duna-part melletti Lázár cár tér volt.
A program részként zajló nemzetiségi napok keretében cigány, görög, horvát, lengyel, magyar, szerb, szlovák, román fellépők voltak láthatók, így például a Nefelejcs szentendrei szlovák énekegyüttes, Tímár Sára és kísérete, az eleki román hagyományőrző táncegyesület, de felcsendülnek dalmát, görög, szerb dallamok és autentikus cigány népzenék is.
A vendégeket közös énektanulásra és éneklésre is hívták a nemzetiségek, éjszaka pedig zenés gyertyaúsztatás volt a Dunán, ahol több ezer lángocskát indítottak útnak az újjászületett óvárosi szakaszán.

A hétvégén a kulturális bemutatkozás mellett kézműves foglakozásokat, kirakodóvásárt, gyerekelőadásokat, játszóházakat és vásári komédiákat is élvezhetett a nagyszámú közönség, a sportprogramok középpontjában a Duna állt, ahol egyebek mellett csónakázást, sárkányhajózást, közös evezést, kenus ügyességi játékokat is kínáltak a szervezők.