Háromnapos összművészeti fesztivál három helyszínen

2021. augusztus 05.

Három helyszínen, három napon át tartó, kortárs művészeti élményre hív az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva programsorozat keretében, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendrei Teátrummal együttműködésben valósul meg.
A 2021. augusztus 27. és 29. közötti programsorozatnak a Szentendrei Régi Művésztelep, a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria ad helyszínt.

MANK Galéria programjai
Kiállítások sora várja a látogatókat, összesen hat tárlat tart ugyanis nyitva a program idején a szervező MANK jóvoltából. Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja Color vacui címmel a galéria terét alakítja át. A tárlaton maga a művész kalauzolja végig a látogatókat.

Szentendrei Régi Művésztelep programjai
A művésztelep kertjében a nyár folyamán megnyíló Szobrok a kertben című kiállítás szobraival találkozhatunk, illetve szabadtéri fotókiállításon ismerkedhetünk meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáival is. A Művésztelep Jeges Ernő műtermében Inktober címmel fiatal alkotók grafikai tárlata várja a látogatókat. A fesztivál ideje alatt a művésztelep műtermeibe is bepillantást nyerhetünk, és találkozhatunk a művészekkel, miközben számtalan foglalkozás közül választhatnak azok a művészetek iránt érdeklődők, akik maguk is megtapasztalnák az alkotói világ csodáit. A művésztelep kertjében magukkal az alkotókkal találkozhatunk, beszélgethetünk, akik nem mások, mint Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla és Krizbai Sándor.
A képzőművészet mellett számos más művészeti ág is bemutatkozik, így például táncművészek sora érkezik a fesztiválra:
augusztus 27-én a Banquet for Bees című, interaktív táncos produkciója
augusztus 28-án Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása
augusztus 29-én a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója Tátikák címmel
A Hangfoglaló Programnak köszönhetően induló zenekarok vezetik fel az esti nagyzenekari fellépőket:
augusztus 28-án a Balkán Fanatik előtt fellép Szabó Anna Rózsi és a Gidnim’Rém
augusztus 29-én a Lackfi Jánossal kiegészült Kollár Klemencz Kamarazenekar előtt a Rafael Márió Trio és Mayer Fanni áll színpadra

ÚjMűhely Galéria programjai
Szentendre Fő terén, a CELLUX – Problem solved címmel tekinthetjük meg a kortársékszer- és képzőművészeti kiállítást, melyen rendhagyó módon Csorba Lóci, a Lóci zenekar frontembere tart zenés tárlatvezetést. A színes programkínálatot W. Horváth Tibor performanszművész előadása és workshopja indítja , amelyet a Képmás-est követ, melynek köszönhetően a művésztelepek életébe nyerhetünk bepillantást, vendégként Baksai József és Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep művészei lesznek segítségünkre. Workshopokban itt sem lesz hiány, a hétvége folyamán könyvkötészetre, ékszer- és kerámiakészítésre nyílik lehetőség.
augusztus 27-én W. Horváth Tibor performansza, Képmás-est
augusztus 28-án Fehér Elemér koncert
augusztus 29-én Gergye Krisztián táncművész performansza

Szabadtéri programok
A három helyszínen túl Szentendre forgalmas terein sem kell nélkülöznünk a művészetet, a Kortárs köztér című program keretében ugyanis kortárs installációk kapnak helyet a Czóbel parktól a Bizottság ligetig. A MANK jóvoltából a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkái láthatók a város ikonikus helyein, terein.
Nem maradhat ki a programból a Szentendrét bejáró művészeti séta sem, az augusztus 28-29-én megrendezendő szabadtéri program keretében, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Szentendrei Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket.

Ahogy pedig minden évben, idén sem kell lemondanunk a hamisítatlan artkert életérzésről a Szentendrei Régi Művésztelepen: a próbáló zenekarok ritmusára, a műtermek és a fák hűs árnyékában mi magunk is művészekké válhatunk. Megtanulhatjuk a szitanyomás technikáját, és olyan edényeket készítünk, amelyeket a kert virágaival, apró kavicsokkal, gyönggyel, kagylókkal díszítünk. Elsajátíthatjuk a tűzzománckészítés technikáját, készíthetünk magunknak medált is. Saját festővásznunkat a kezünkbe fogva válhatunk festőművészekké Knyihár Amarilla festőművész segítségével, és a Kalandozás Pemzlivel című foglalkoztató kiadvány és a hazai festőművészeti hagyományok megismerésén keresztül fedezhetjük fel Magyarország tájegységeit. A természet játékos geometriáját fedezhetjük fel Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep képzőművésze segítségével, de lesz még fotóművészeti workshop Eifert János fotóművésszel, készíthetünk lampiont, molinóból tárcát magunknak, lesz szitanyomás és grafikai workshop is.

Augusztus 28-án, a Szentendrei Teátrum jóvoltából számos színművésszel is találkozhatunk. Zenés biciklitúra indul a Szentendrei Régi Művésztelepről Fischl Mónika, Balga Gabriella és Papadimitriu Athina vezetésével, a Zenés túra apával című program keretében pedig Feke Pál, Serbán Attila, György Rózsa Sándor és kislányaik vezetésével ismerhetjük meg Szentendrét.
Lesz továbbá kertmozi is, ahol A nagy szépség című filmet láthatja a közönség.

A programváltoztatás jogát a MANK fenntartja.
A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen keresztül.