Hamvas Béla jelenvalósága

2019. november 07.

A Hamvas Béla Alapítvány, az Ars et Vita Alapítvány és a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár közös szervezésében rendezték meg a Hamvas Béla emlékestet november 6-án, az 1968. november 7-én elhunyt író halálának 51. évfordulója alkalmából.

A megemlékezés 16 órakor gyertyagyújtással és tiszteletadással kezdődött Hamvas Béla és felesége, Kemény Katalin sírjánál a Sztaravodai úti köztemetőben. Beszédet mondott dr. Harmathy András református lelkész, majd középiskolás diákok Hamvas Béla írásaiból olvastak fel idézeteket.

Az emlékest a Városháza dísztermében folytatódott. Werner Ákos könyvtárigazgató köszöntőjében felelevenítette, hogy Marghescuné Hunor Marika 2006-tól szervezi a megemlékezéseket Hamvas szellemiségének ápolására, melybe egyre többen bekapcsolódnak. A mai est címének választott Láthatatlan jelenvalóság kifejezés azért fogta őt meg, mert Hamvas Béla valóban jelen van láthatatlanul, és szinte megfoghatatlan, hogy az a mag, amit megpróbáltak eltaposni, mostanra szárba szökkent, és egyre több helyen bukkan fel az emléke, sőt még a modern művészetet is inspirálja.

Szavainak illusztrálására következett Szemző Tibor zeneszerző előadása Láthatatlan történet hét tételben címmel, majd a „mozikoncertet” követően kerekasztal-beszélgetés kezdődött Hamvas Béla jelenvalósága címmel. A résztvevők: Deréky Géza író, műfordító, Palkovits Tibor, a Hamvas-hagyaték gondozója, az életműkiadás szerkesztője, Marghescuné Hunor Mária, a Hamvas hagyaték őrzője, aki fáradhatatlan munkájáért Szentendre díszpolgári címet kapott 2017-ben, és dr. Kurucz Anikó, aki doktori disszertációját Hamvasról írta. A beszélgetést dr. Thiel Katalin filozófus, a Hamvas Béla Alapítvány elnöke vezette. S ahogy Thiel Katalin megjegyezte, a beszélgetés résztvevőinek kora azt mutatja, hogy a fiatalabbak is érdeklődnek az író munkássága iránt, kutatják a hamvasi életművet, tehát lesz majd kiknek átadniuk a stafétabotot.