Gyémántkeresés Rejtő-módra

2015. augusztus 03.

Szente Vajk állította színpadra Rejtő Jenő klasszikus regényét, A szőke ciklont. A Szegedi Szabadtéri Játékok, a Játékszín és a gödöllői Művészetek Háza közös produkciójának ősbemutatója augusztus 14-én lesz Szegeden, majd augusztus 21-én, pénteken 20 órakor a Városháza udvarán láthatják a szentendrei nézők. A komédia szerepeit Földes Eszter, Őze Áron, Szerednyey Béla, Józsa Imre és Csonka András alakítják: ők keresik a Buddha-szoborba rejtett gyémántot izgalmas kalandok közepette.

Szente Vajk – nem meglepő módon – őrült Rejtő-rajongó. Mint lapunknak elmondta, édesapja már 7-8 éves korában megismertette a Rejtő-történetek világával a Csipkerózsika és társai helyett. Szerinte Magyarországon kétfajta ember van: aki imádja Rejtő regényeit, és aki még nem olvasta – az utóbbiak pedig ha elolvassák, akkor biztos, hogy az előbbi kategóriába fognak tartozni. A regény színre vitele Szente Vajk és Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának – aki természetesen szintén Rejtő-rajongó – közös ötlete volt. Arra gondoltak, hogy jó lenne „valami Rejtőt” színpadra állítani, és akkor Vajk megtalálta azt a legendát, hogy az író a regényeinek a szövegét egy tetőtől talpig szépen felöltözött, kisminkelt gépírónőnek diktálta le. Ez adta az ötletet, hogy a gépíró szerepét egy Evelyn Vestonra hasonlító színésznő játssza, tehát elsősorban a főszereplő személye miatt döntöttek a Szőke ciklon mellett. De hogy a történet ne legyen ilyen egyszerű, a gépíró hölgy éppen akkor költözik be a lakásába, ezért a helyszínen van még a költöztető, a zongorahangoló, az apa, sőt a szomszéd is. Rejtő a jelenlévők bevonásával alkotja meg a történetet: hol az író mesél, hol pedig a szereplők játsszák el a fordulatos történetet, melyhez zenei aláfestés is társul.
Kérdésünkre, hogy kiknek ajánlja az előadást, a rendező elmondta, hogy szerinte a darabot az is szeretni fogja, aki olvasta a regényt, és az is, aki nem ismeri. „A kerettörténetet én írtam, de a cselekményt sehol sem változtattam meg. Eszem ágában sem volt a regényt átírni, nem gondolom, hogy okosabb vagyok Rejtőnél. Nagyon fontosnak tartom, hogy a néző azt kapja, amire számít. Nem fognak csalódni, ezt ígérhetem.”

 

rejto01