Gödöllőről érkezett a betlehemi láng Szentendrére

2021. december 15.

2021. december 15-én érkezett Gödöllőről Szentendrére a betlehemi láng,  amellyel a Fő téri koszorú negyedik gyertyáját és a Templomdombi mécseseket gyújtják meg a hétvégén. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 2008 óta minden évben egy meghitt hangulatú rendezvény keretein belül adja tovább a béke szimbólumát a településeknek, amelyre a járványhelyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan szerényebb körülmények között,  a Gödöllői Polgármesteri Hivatal előterében került sor.

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, szimbólumává pedig a betlehemi Születés templomában égő láng vált. Azóta minden évben, cserkészek kíséretében, egy-egy gyermek indul Bécsből Jézus születésének helyszínére Betlehem városába, hogy a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A láng aztán repülővel kerül vissza Bécsbe, amelyet nagy ünnepségek keretein belül vesznek át az országok cserkészszövetségei. Speciális lámpákkal és örökmécsesekkel juttatják el a lángot a világ minden tájára.

Gödöllőn 2008 óta hagyományosan Advent harmadik vasárnapján rendezik meg az átadóünnepséget, amely során nemcsak hazánk sok településére juttatják el a lángot, hanem templomokba, otthonokba is. A béke szimbólumának is nevezett lángot Fülöp Zsolt polgármester, Lakatos Judit, a Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője, és Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészet igazgatója hozta városunkba.