MANK Galéria – Szentendrei Régi Művésztelep

A művésztelep a trianoni döntés után, a nagybányai festőiskola hagyományait követve 1926-ben jött létre. Az alapítók 1929-ben foglalták el a korábban tüdőszanatóriumként működő, egyhektáros, ősfás kertben működő telepet. 1972-ben az eredeti, hangulatos, de igen rossz állapotba került épületek helyére tizenkét, akkor még sajnos csak nyáron használható modern műtermet építettek.

Az ingatlan-együttest 200 millió forint állami támogatásból a közelmúltban újíttatta fel az új üzemeltető, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a művészek 2014-ben költöztek be a pályázattal három éves időtartamra elnyert műtermekbe. A néhány évvel korábban újjáépített reprezentatív MANK Galériában helyi- és országos művészek, művészcsoportok rendszeresen mutatnak be időszaki kiállításokat.

A galériában minden hónapban újabb kiállítást nyitnak, ahol a legnevesebb szentendrei művészek, valamint a fiatal, feltörekvő generáció alkotói állíthatják ki munkáikat. Emellett számos hazai és nemzetközi alkotót, gyűjtőt és művészcsoportot látnak vendégül.

Akadálymentesített