Folytatódik a Figaro-történet a Fő téren!

2018. június 26.

A Szentendrei Teátrum idén is operaelőadással várja a közönséget a város Fő terén. A tavalyi nagy sikerű Rossini: A sevillai borbély után a Figaro-történet folytatódik. A Co-Opera legújabb operabemutatója, Mozart: Figaro házassága. Az alkotók 2018. június 26-án a budapesti Rózsavölgyi Szalonban rendeztek sajtótájékoztatót a bemutató kapcsán. 

Mozart legkiválóbb vígoperáját Szabó Máté lendületes, szellemes rendezésében láthatja a közönség 2018. július 27-én és 28-án Szentendre Fő terén. A mű öt előadóművészeti szervezet – a Szentendrei Teátrum, a Szegedi Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Győri Nemzeti Színház és az Operettissima Non-profit Kft. – együttműködésének gyümölcse.

A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Minden színház használja saját lehetőségeit, a díszletet idén is a kiváló győri díszletműhely készítette, a jelmezeket újra a szegediek varrták, és a budapesti próbákat követően az újonnan csatlakozó debreceni Csokonai Nemzeti Színház biztosítja majd a főpróbahéten szükséges próbahelyiségeket.

A sajtóeseményen Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója, Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház zenei igazgatója, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház főigazgatója, Szabó Máté rendező, Luca Ceretta, az All’Opera producer és  Dr. Vadász Dániel, a projekt igazgatója vettek részt.

A megjelentek fergeteges ízelítőt láthattak a Figaro házassága előadásból Bordás Barbara, Schnöller Szabina, Farkasréti Mária, Haja Zsolt, Pataki Bence, Busa Tamás, Ujvári Gergely előadásában, zongorán kísért Mazalin Wanda.

A sevillai borbély Almaviva gróf és Rosina egybekelésének komikus viszontagságait mesélte el. A történet pár évvel később folytatódik: a gróf és a grófné házassága kihűlt, mi több, Almaviva épp hű szolgája, Figaro menyasszonyát igyekszik elcsábítani… Ezúttal Figaro esküvőjének útjába gördülnek akadályok.

Míg Rossini A Sevillai borbélya féktelen, önfeledt, már-már szürreális bolondozás, Mozart magát az életet és az embert mutatja be: a tragikum és a komikum, az emberi gyarlóság és jóság örök kettősségét. Szabó Máté a fiatal rendezői generáció kiemelkedő képviselője, megannyi sikeres prózai és zenés színházi előadás született eddigi munkája során. A Figaro házassága Almaviva gróf borpanziójában játszódik, a Khell Csörsz által megálmodott innovatív díszletben és Benedek Mari izgalmas jelmezeivel és Kenesey Judit átfordított szövegével. Kiváló szereposztásban látható a Co-Opera legújabb produkciója.

Bemutatók:

2018. július 27-28. – Szentendre – Fő tér (esőnapok 29, 30)

2018. november 2. Premier- Szegedi Nemzeti Színház- összesen 12 előadás

2018. december 14. Premier- Csokonai Nemzeti Színház- Debrecen- összesen 12 előadás

2019. február 2. Premier– Győri Nemzeti Színház- összesen 17 előadás

A Co-Opera és az All’Opera (Milano) közötti együttműködés során 2019. nyarán Verbániában is színpadra kerül a Figaro házassága.

 

Wolfgang Amadeus Mozart:

 Figaro házassága

 vígopera két részben, négy felvonásban, magyar nyelven

 

Pierre Beaumarchais színműve nyomán a librettót írta: Lorenzo Da Ponte

A recitativókat fordította és Vidor Dezső műfordítását gondozta,

dramaturg: Kenesey Judit

 

Gróf Kovács István /Haja Zsolt / Kendi Lajos /

Szélpál Szilveszter

Grófné Fodor Beatrix / Kolonits Klára /   Rálik Szilvia / Schnöller Szabina / Somogyvári Zita / Rendes Ágnes
Susanna Rácz Rita / Bordás Barbara /     Keszei Bori / Horák Renáta
Figaro Pataki Bence / Kiss András /        Cseh Antal / Donkó Imre
Marcellina Vajda Júlia / Farkasréti Mária /   Lázin Beatrix / Laczák Boglárka / Bódi Mariann
Cherubino Mester Viktória / Kálnay Zsófia / Gyüdi Eszter / Balga Gabriella
Bartolo Altorjay Tamás /                             Bátki Fazekas Zoltán / Busa Tamás / Wagner Lajos
Basilio Balczó Péter / Biri Gergely /

Bocskai István

Don Curzio Ujvári Gergely / Bónus Gábor / Bocskai István / Böjte Sándor
Barbarina Bucsi Annamária / Nagy Kira / Kovács Éva / Ferenczy Orsolya
Antonio Laborfalvi Soós Béla / Taletovics Milán / Makkos Ambrus / Udvarhelyi Péter

 

Karmesterek:

Silló István, Kardos Gábor, Pál Tamás, Somogyi Tóth Dániel,

Szabó Sipos Máté, Medveczky Ádám, Szabó Mónika

 

Közreműködők:

Csokonai Színház Énekkara,

Kodály Filharmonikusok Debrecen,

Győri Nemzeti Színház énekkara és zenekara,

Szegedi Nemzeti Színház énekkara és zenekara

 

Rendezőasszisztens: Tóth Erika

Díszlettervező: Khell Csörsz

Jelmeztervező: Benedek Mari

 

Rendező: Szabó Máté

Producer: dr. Vadász Dániel

 

További információ:

co-opera.hu

info@co-opera.hu

facebook.com/co.opera.operaban.utazunk