Filmkiállítás a MűvészetMalomban

2021. szeptember 08.

A kísérletezés szabadsága–Inforg Stúdió 2000-2010 címmel szeptember 25-én a szentendrei MűvészetMalomban megnyíló tárlaton a magyar filmtörténet kiemelkedő korszaka elevenedik meg.

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik legjelentősebb hazai filmgyártója, a Muhi András által alapított és vezetett Inforg Stúdió alkotásait bemutató, nagyszabású kiállítás nyílik szeptember 25-én a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében.  A tárlat a tíz éven át működő produceri iroda rövid-, dokumentum-, animációs-, és játékfilmjéről, a készítésük körülményeiről, az alkotóiról, valamint erről a pezsgő filmes korszakról ad komplex áttekintést.

 „Ezzel a kiállítással visszatekinthettem, rendszerezhettem a produceri pályafutásom legjelentősebb időszakát. Azt gondolom, hogy a Balázs Béla Stúdió és a Duna Műhely után, az új évezredben az Inforg Stúdió volt az a hely, ahol igazán figyelmet és lehetőséget kapott a következő, tehetséges fiatalokat felvonultató filmes generáció.  Akadtak olyan esztendők, hogy 25 filmet készítettünk a kísérleti filmektől kezdve, a dokumentumfilmeken, az animáción át a játékfilmekig, a lehető legszélesebb palettán, amelyek közt az évek során többek közt ott volt a Fliegauf Bence által rendezett Rengeteg és a Dealer, amelyeket a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjaztak, valamint Nemes Jeles László Velencében bemutatott Türelem című alkotása, Kenyeres Bálint Cannes-ban is vetített, majd Európa díjat nyert Before Dawn-ja, Buvári Tamás Posztkatonája, Iványi Marcell Balladája, vagy Politzer Péter Gránátok című, szép sikereket hozó filmje” – emelte ki Muhi András aki hozzátette, hogy a tárlat a tízéves korszak szellemi, gazdasági, társadalmi változásainak, folyamatainak a tágabb értelmezhetőségét is lehetővé teszi.

A szentendrei MűvészetMalomban szeptember 26-tól látogatható tárlat az Inforg Stúdió portfóliójának csak egy részét reprezentálja, amelyet kiegészítenek a P’Art Mozi és a debreceni Apolló Mozi vetítésein teljes hosszában látható játékfilmek és dokumentumfilmek. Köztük olyan hazai és nemzetközi sikert elérő alkotások, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’ Aziz, a Barthalo, A világ nagy…, a Pánik, és A fény ösvényei.

A kiállítást kísérő weblapon, a www.inforgfilm.org oldalon szeptember 25-től szintén elérhetővé válik a stúdió filmjeiből összeállított válogatás, illetve az esemény alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum katalógust jelentet meg, amelyben többek közt Báron György, Barkóczi Janka, Gelencsér Gábor, Kovács András Bálint és Lichter Péter esszéi lesznek olvashatóak.

Kiállítás ideje: 2021. szeptember 26 – 2022. január 09.,
Helyszíne: MűvészetMalom (Szentendre, Bogdányi u. 32.)
Megnyitó időpontja: szeptember 25. (szombat) 18:00
A kiállítást megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Forgács Péter médiaművész
A részvétel a hatályos járványügyi szabályok betartásával lehetséges!
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu