Filmes találkozások a MűvészetMalomban

2021. szeptember 29.

A legendás Inforg Stúdió átfogó, filmtörténeti kiállítása látható szeptember 26-tól a MűvészetMalomban. A kísérletezés szabadsága című, rendhagyó tárlat a stúdió egy évtizede alatt készült, több mint 250 rövid-, dokumentum-, animációs- és játékfilmjéből nyújt válogatást. A filmkiállítást Enyedi Ildikó filmrendező és Forgács Péter médiaművész nyitotta meg.

 

Filmek és kiállítás otthonról

A kiállítást kísérő weblapon, a www.inforgfilm.org oldalon elérhető a stúdió filmjeiből összeállított válogatás. A filmnézés mellett a kiállítást otthonról is be lehet járni a honlapról elérhető virtuális tárlaton, ahol az audio guide-ra kattintva végignézhetjük a tárlatot a kurátor kísérőszövegével. Az oldalon a stúdió filmjein kívül gazdag gyűjteményt találunk a rendezőkkel készített interjúkból, a stúdióról készült sajtómegjelenésekről, a filmek rangos díjairól, filmplakátokról. Az igényes honlapot Pál Rebeka és Marcell Jósefsson tervezte és készítette.

A Ferenczy Múzeumi Centrum a kiállításhoz 12 tanulmányból álló képes katalógus jelentetett meg, amely elsőként ad alapos áttekintést az Inforg stúdióról és a 2000-es évtized vizuális kultúrájáról. A katalógust a kiállítás kurátora, Iványi-Bitter Brigitta PhD szerkesztette. Az Inforg katalógusba bele lehet lapozni a honlapon és ugyanitt megrendelhető.

 

Filmvetítések és találkozások az alkotókkal

A kiállított mozgóképeket szeptember végétől január elejéig filmvetítések egészítik ki a szentendrei P’Art moziban és a debreceni Apolló Moziban. A vetítéseken olyan, hazai és nemzetközi sikert elérő alkotások láthatók, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’ Aziz, a Barthalo, A világ nagy…, a Pánik, és A fény ösvényei. A P’Art mozi Inforg Filmklubjának pódiumbeszélgetésein a vetítésekre meghívott alkotókkal, filmes szakemberekkel találkozhatnak a filmrajongók.

Számos kezdő rendező kapott lehetőséget a filmes szakmában csak „Muhidoktor”-ként emlegetett Muhi Andrástól, az Inforg Stúdió producerétől. Van egy forgatókönyved a fiókban? Most előkerülhet, mert Muhidoktor rendel! A kiállításban október 30-án és november 27-én lehet találkozni és piccselni, azaz ötletelni az Inforg Stúdió producerével. Muhi András egyéni hangvételű tárlatvezetéseket is tart a stúdió megalakulásáról és működéséről, filmes háttértörténetekkel fűszerezve október 15-én, november 19-én és december 10-én.

 

A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől – vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

  

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK A MŰVÉSZETMALOMBAN

Helyszín: MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.

A programok belépőjeggyel látogathatóak.

 

október 15. péntek 17:00–18:00

Tárlatvezetés Muhi Andrással, az Inforg Stúdió producerével A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000-2010 kiállításon.

A filmes szakmában csak „Muhidoktor”-ként emlegetett Muhi Andrásnak, az Inforg Stúdió producerének egyéni hangvételű tárlatvezetése a stúdió megalakulásáról és működéséről, filmes háttértörténetekkel fűszerezve.

Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.
Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.
Az Inforg által fémjelzett kultúrtörténeti időszak alapos megértéséhez kínál gazdag forrást az a számos kiállításra kerülő művészfilm, amely a korabeli szellemi, gazdasági, társadalmi dinamizmusok érzékeny lenyomata.

Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.)

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.

 

OKTÓBER 30. SZOMBAT, 15:00

MuhiDoktor rendel!

Piccselj és kérdezz Muhi Andrástól az Inforg Stúdió producerétől – azaz mutasd meg

a forgatókönyved vagy csak kérdezz a filmes világról vagy akár a kiállításról magáról.

 

NOVEMBER 19. PÉNTEK, 17:00

Tárlatvezetés Muhi Andrással, az Inforg Stúdió producerével.

 

NOVEMBER 21. VASÁRNAP, 10:00 – 12:00

Családi nap és tárlatvezetés A kísérletezés szabadsága. INFORG Stúdió 2000-2010  kiállításon.

A foglalkozás ideje alatt a felnőtteknek tárlatvezetés Muhi Andrással,

az Inforg Stúdió producerével.

Belépőjegy: 500 Ft (7 év alatti gyerek 1 kísérőjének ingyenes)

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.

 

NOVEMBER 27. SZOMBAT, 15:00

MuhiDoktor rendel!

Piccselj és kérdezz Muhi Andrástól, az Inforg Stúdió producerétől – azaz mutasd meg

a forgatókönyved vagy csak kérdezz a filmes világról, vagy akár a kiállításról magáról.

 

DECEMBER 10. PÉNTEK, 17:00

Tárlatvezetés Muhi Andrással, az Inforg Stúdió producerével.

 

  1. JANUÁR 9. VASÁRNAP

Finisszázs

Részletek később…

 

 

INFORG FILMKLUB A P’ART MOZIBAN

FILMVETÍTÉS ÉS PÓDIUMBESZÉLGETÉS AZ ALKOTÓKKAL

 

Helyszín: P’Art Mozi, Duna korzó 25.

Jegyár: 1200 Ft

 

szeptember 30. csütörtök 18:00

Dealer | Filmvetítés és pódiumbeszélgetés | INFORG Filmklub

Fliegauf Bence rendezésében készült az Inforg Stúdió Dealer című játékfilmje, melyet a szentendrei P’Art Moziban vetítenek A kísérletezés szabadsága. Inforg Stúdió 2000–2010 c. kiállításhoz kapcsolódóan.

A vetítés után Pápai Zsolt filmtörténész Muhi András producerrel és Szalai Károllyal, a film vágójával beszélget a filmről és a forgatás hátteréről.

Pápai Zsolt filmtörténész, kritikus. Az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara vendégoktatója. Tanított továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Metropolitan Egyetemen. Kötetei: Korszakalkotók – Kortárs amerikai filmrendezők (2013; társszerzőkkel); Hollywoodi Reneszánsz – Formatörténet és európai hatáskapcsolatok a hatvanas-hetvenes években (2020). Kritikái, tanulmányai, esszéi különböző lapokban, folyóiratokban, internetes portálokon jelentek meg (Filmvilág, Metropolis, Magyar Narancs, Pannonhalmi Szemle, Pergő Képek, magyar.film.hu, revizoronline.com, stb.).

Szalai Károly a Dealer című film vágója, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, a FreeSZFE tanára, az Európai és az Amerikai Filmakadémia tagja, Balázs Béla-díjas. Közel 30 játékfilmben és 50 dokumentumfilmben közreműködött, mint vágó. Olyan sikeres művek kapcsolódnak a nevéhez, mint a Feleségem története, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Valan, Testről és lélekről, Final Cut/Hölgyeim és uraim.
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

 

OKTÓBER 14. CSÜTÖRTÖK, 18:00

Madárszabadító, felhő, szél – játékfilm (2006)

Rendező: Szaladják István

 

OKTÓBER 28. CSÜTÖRTÖK, 18:00

Bahrtalo! – játékfilm (2008)

Rendező: Lakatos Róbert

 

NOVEMBER 11. CSÜTÖRTÖK, 18:00

Fekete kefe – játékfilm (2005)

Rendező: Vranik Roland

 

NOVEMBER 25. CSÜTÖRTÖK, 18:00

Pánik – magyar filmdráma (2008)

Rendező: Till Attila

 

DECEMBER 9. CSÜTÖRTÖK, 18:00

A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik

bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma (2008)

Rendező: Stephan Komandarev

 

DECEMBER 16. CSÜTÖRTÖK, 18:00

A fény ösvényei – magyar filmdráma (2005)

Rendező: Mispál Attila

 

További információk:

www.muzeumicentrum.hu

FB /ferenczymuzeumicentrum

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A kiállítás és a programok a hatályos járványügyi szabályok betartásával látogathatók.

© fotók: Deim Balázs

© fotók: Hargitai Lajos