Fedezd fel Szentendre szomszédságának legszebb túraútvonalait!

2024. május 24.

Számtalan szebbnél szebb turistaútvonal várja a Szentendrére érkezőket, ahonnan könnyen megközelíthetjük a Pilis és a Visegrádi-hegység legszebb túraútvonalait. Bejárhatjuk itt a Holdvirág árkot, megnézhetjük a Spartacus ösvényt, vagy éppen a Prédikálószékről tekinthetjük meg a Dunakanyar gyönyörű panorámáját.

 

Holdvirág árok

Rajt, cél: Pomáz Kiskovácsi

Táv: 5 km

Az egyik legismertebb és leglátogatottabb Budapest környéki szurdokvölgy a Holdvilág-árok, amelyet egy rövid, 5 km-es túra alkalmával be is járhatunk. Aki egy kis kirándulásra vágyik a családdal, annak szívből ajánljuk az útvonalat, hiszen könnyen megközelíthető, rövid, ám igen látványos. Hangulatos hidakon, kidőlt fákon, patakon, létrákon át vezet az utunk, amely során barlangot és pihenőhelyet is érinteni fogunk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nagy esőzések idején és közvetlenül azután nem ajánlott a felkeresése, hiszen ilyenkor az árokban megáradt patakként zúdul le a környékre hullott csapadék.

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/holdvilag-arok-kortura

 

Prédikálószék

Rajt, cél: Pilisszentlászló

Táv: 13 km

Érdemes a Kis Rigó Vendéglőnél parkolni a túra megkezdéséhez, ahonnan mintegy 6,5 km-es sétát követően fel is juthatunk a Prédikálószékre. A hol meredekebb, hol lankásabb, de mindenképpen könnyen teljesítő túránk középpontjában a Prédikálószék áll, ahol a kilátóból tárul elénk a gyönyörű Dunkanyar, nem hiába kedvelt szelfipont ez a turisták körében. A kilátó után a már ismételt útvonalon sétálhatunk vissza a Vendéglőhöz, ahol finom ételek és italok közül válogathatunk.

 

Spartacus ösvény

Rajt, cél: Pilisszentlászló

Táv: 14 km

A Visegrádi-hegység egyik legszebb, de kétségkívül legismertebb turistaútja az eredetileg vadászoknak kialakított merész vonalvezetésű Spartacus-ösvény, melyet 2015 szeptemberének végén végérvényesen átadtak a kirándulóknak. Pilisszentlászló és Visegrád között minden nap várja a túrázókat a látványos, keskeny ösvény, amely körtúraként is teljesíthető: Pilisszentlászló központjából indulva kanyarog végig a Spartacus-ösvényen a Telgárthy-rétig, majd a vadregényes Apát-kúti-völgyön át térünk vissza a bájos faluba.

A könnyű gyalogtúra jól jelzett turistautakon, kevés szintkülönbséggel vezet minket utunkon. A Spartacus-ösvény biztonságosan járható a több helyen keskeny, egyszemélyesre szűkülő szakaszokkal együtt is. Végig szintben kanyarog a hegyoldalban, a problémásabb részeken megerősítették, megtisztították. Csapadékos, nedves időben fokozott figyelmet kíván azonban a végigjárása: az Apát-kúti völgyben több helyen gázlókon, köveken kell átkelni a patakon, ami a kihívás mellett gyönyörű látványt is nyújt.

https://kirandulastippek.hu/dunakanyar/spartacus-osveny-apat-kuti-volgy

 

Bükkös Kör

Rajt, cél: Szentendre, Tourinform Iroda

Táv: 31 km

A Bükkös Körrel egy újabb lehetőséget kínál az instant körök kedvelőinek, akik szeretnék kipróbálni magukat egy bármikor teljesíthető kihíváson, mindezt pedig most a Pilis- és Visegrádi hegységben.

Az egyéni körtúra, ami végig jelölt turistautakon halad a Pilis- és Visegrádi hegységben, leginkább egy teljesítménytúrához hasonlítható, a különbség annyi, hogy itt nincs kitűzött rajt, hanem mindenki egyénileg, az általa megválasztott időpontban indulhat és teljesítheti, futva vagy túrázva.
Két különböző hosszúságú és nehézségű távot terveztek (31 ill. 70 km), hogy mindenki saját felkészültsége alapján választhasson. A Kör az ellenőrző pontokon kihelyezett QR-kódok leolvasásával teljesíthető.

https://bukkoskor.hu/

 

Visegrád Trail

Rajt: Visegrád

Cél: Szentendre

Táv: 30 km

Ugyan már nem lehet nevezni az Ultra Trail Hungary idei versenyeire, de a Visegrád Trail 30 km-es útvonala a honlapra feltöltött útvonal alapján bárki számára teljesíthető, aki szereti a kihívásokat. A valamivel több mint 1000 szintemelkedést magában foglaló útvonal teljesítéséhez Visegrádra kell elutaznunk, onnan pedig Szentendre felé véve az irányt izgalmas utazásban lesz részünk. Először is felmegyünk a visegrádi várba, majd a Pap-réthez felkapaszkodva kényelmesen haladhatunk az utolsó két, igencsak meredek emelkedőig. A Vörös-kő után még a Nyerges-hegyre kell felmásznunk – bár igaz, hogy az eddigiekkel ellentétben ez utóbbira idén mégsem megy fel a verseny –, hogy aztán a táv utolsó 9,5 kilométerét már lejtmenetben teljesítsük, és beérjünk Szentendrére, a korzóra.

https://ultratrail.hu/salomon-visegrad-trail/

 

 

És ne feledjétek, mindegyik túra után szívesen lát titeket Szentendre, az ezerarcú művészváros!