Szokatlan tárlatvezetés lesz 2018. március 10-én, szombaton 14:00 órakor a Barcsay Múzeumban az Ezüstkor kiállításon. A megszokott szakmai tudományos magyarázatok és történetek helyett és mellett az érdeklődők most meg is kóstolhatják, milyen ételeket fogyasztottak anno a 19. század végén a szentendreiek. Ugyanis Benkovits György az erre a szombatra felkért tárlatvezető most arra vállalkozott, hogy a sikeres helytörténeti kiállításra olyan ételeket, süteményeket hoz el, amelyek a kor ízeit idézik meg a látogatók számára.
A hosszú című program amely az „ÉTKEK, ÍZEK, HANGULATOK. Gasztronómiai kóstoló az Ezüstkorban. Szentendreiek főztjei, finomságai, megőrzött és megújított családi receptek alapján” címet viseli, a valóságban tucatnyi olyan étel kóstolását kínálja, mint a szentendreiek kedvelt szármája, bagóca levese, frituléja stb. Mert mint az köztudott, e valamikor soknemzetiségű város nem csak képzőművészetéről, óvárosának hangulatos utcáiról, szerb pravoszláv templomainak csodálatos ikonosztázairól híres, hanem rendkívüli és sokszínű gasztronómiájáról is. Mert e kisvárosban anno nem csak a barokk sárga, a bizánci bíbor és arany, a dalmátok kékjének színei ötvöződtek, de a távoli Balkán, a délvidéki szerb, a Szerémség, az adriai dalmát, görög és olasz, a nyugati osztrák és német, a Bars megyei szlovák ízvilág itt találkozva a honos magyarral, különös, eddig még feltáratlan gasztronómiát alkotott az elmúlt háromszáz év alatt. Ebből kínál egy falatnyi kóstolót a március 10-én, délután 2 órakor kezdődő, a Barcsay Múzeumban tartandó rendhagyó táraltvezetés Szentendrén, a Dumtsa utca 10. szám alatt, amelyre a rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.