Élményfestés a szabadban! Szentendrét mindenkinek!

2019. június 11.

Szentendre kortársművészeti fesztiválja, a Szentendrei Pestisűző Fesztivál idén második alkalommal kerül megrendezésre 2019. június 15-16-án. Vasárnap délelőtt 10 órától közös alkotás vár mindenkit a Dunaparti Művelődési Ház udvarán: festés óriásvászonra szentendrei képzőművészekkel, a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány szervezésében! A szabadtéri élményfestésről Musza Györgyit, a Lakástárlat Alapítvány elnökét kérdeztük. 

 

– Milyen korosztályt vártok a DMH udvarán a közös festésre?

Felnőtteket várunk, alsó korhatár 14 év.

 

– Kell-e előképzettség a közös festéshez?

Nem kell előképzettség, mindenki jöhet, aki szeretné kipróbálni magát, és valaha már fogott ecsetet a kezében. Persze lesznek köztünk teljesen kezdők és már rutinnal rendelkezők is. Aki igényli, kap segítséget Gályás Attila festőművész rajztanár kollégánktól és segítőjétől, Tzortzoglou Teodórától.

 

– Kiket hívtatok meg, kik segítenek az alkotásban?

Az érdeklődők egy 10 méter hosszú vásznon festhetnek, persze mindenkinek lesz saját területe, ahol senki nem zavarja majd őt az alkotásban, ezek 40×30-as téglalapok, melyeket eleve felrajzolunk a vászonra.

A programon részt vesznek szentendrei festőművészek, grafikusok, akik saját festőállványukon, saját festővásznakon fognak alkotni. A közös élményfestésre kortárs szentendrei festőművészeket hívtunk meg, velünk lesz: Alattyáni István Tyutyu, Andrelli Pap J. György, Bihon Győző, Dóró Zsolt, EfZámbó István, Ezüst Zoltán, Gulyás Andrea, Juhász Gergő, Krizbai Gergely Krizbo, Lukács Tibor, Nagy Barbara, Regős István, Szabó Tamás, Georgios Tzortzoglou, Verebélyi Diána, Vincze Ottó.

 

– Milyen technikát, alapanyagokat lehet kipróbálni ezen a napon?

Festővásznon fogunk dolgozni, nagy valószínűséggel ecsettel. Művész akrilfestéket használunk, de a grafikus kollégák kipróbálnak és megmutatnak új anyagot is. Ez az akvarell filc lesz, itt debütál.

 

– Milyen motívumokat festhetnek a közös happeningben résztvevők?

Az alkotás reggel 10 és délután fél 5 között zajlik. Ez idő alatt mindenki nyugodtan elkészülhet a DMH árnyas udvarán. A javasolt téma: Szentendre Ősmotívumai. Megfesthetjük a legismertebb szentendrei témákat: a Váralja sikátort, a templomtornyokat, a Pestis keresztet, a Városháza homlokzatát, a Rab Ráby ház kapuját, a Vajda rácsot és még sok más szentendrei motívumot. Ebben a Szentendréről készült fotók és festményrészletek lesznek az alkotni vágyók segítségére.

A vásznat este fél 6-kor ünnepélyes keretek között feldaraboljuk, és mindenki hazaviheti saját Szentendréjét.

 

– Lesz belépődíj?

Belépődíj nincs, a program ingyenes, melyet Szentendre Város Önkormányzata támogat.

Szeretettel várjuk az alkotni vágyókat! Szalmakalapot fel! Szentendrét mindenkinek!

 

Esemény itt

A fesztivál teljes programja itt