Elindult a Dumtsa 100 Emlékév

2017. május 15.

A Dumtsa 100 Emlékév hivatalos nyitórendezvényére került sor május 11-én a Városházán. A rendkívül jó hangulatú ünnepi testületi ülés alkalmával nyílt meg egy különleges képeslap-kiállítás is. Az ünnepi program Dumtsa Jenő (1838–1917) emléktáblájának koszorúzásával zárult egykori lakóházánál.

„A jövőt úgy hívják: Szentendre” – kezdte ünnepi beszédét Verseghi-Nagy Miklós polgármester – „hiszen városunk első polgármesterét, akinek gyakorlatilag azt köszönhetjük, hogy Szentendre, az ami, ugyanez a célkitűzés vezérelte. Munkássága a mai napig meghatározza a város karakterét, erejét és szellemiségét. Dumtsa Jenő volt az, aki Szentendrét urbanizálta, modernizálta, igazi városi rangra emelte, a mai Szentendrévé formálta. (…) Ha saját munkámban példaképet kellene választanom, nem kérdés, hogy ki lenne az. Ha nem is célom, hogy 8 ciklust kiszolgáljak, ahogyan ő, de hogy tegyek a városért abban a szellemben, ahogy ő tette, mindenképpen az. Abban bízom, és mi itt mindannyian azért dolgozunk, hogy a nagy elődhöz méltóan mindent megtegyünk ezért, hogy folytassuk a városépítő-szépítő munkát. Szentendre legyen mindannyiunk által élhető, szerethető, minden helyi és ideérkező számára vonzó város.”

A Dumtsa-emlékév további programjai között lesz képeslap-kiállítás előadással a PMK-ban, kiállítással összekötött konferencia a Ferenczy Múzeumban, és vezetett Dumtsa-séták is, melynek állomásaira már kihelyezték az egykori polgármesterre emlékező táblákat városszerte.  Ezen kívül idén Dumtsa-menük, azaz korabeli ételsorok is választhatók Szentendre néhány éttermében, sőt, hamarosan felülhetünk a különleges szentendrei Dumtsa HÉV-járatra is!


Dumtsa-emlékév programok:


Dumtsa séták: június 18. 16:00, július 23. 16:00, augusztus 19. 16:00, szeptember 24. 16:00

Vezetett helytörténeti séták kicsiknek és nagyoknak a Tourinform Iroda szervezésében.
Bővebb információ a tdm@szentendre.hu e-mail címen és a +36 26 317-965-ös számon kérhető.

Iskolai/diák séták: június 6-9., valamint szeptember 18-22. között délelőttönként, előzetes bejelentkezés alapján


május 24., 18.00

Pest Megyei Könyvtár, Pátriárka u. 7.
Dumtsa Jenő, a képeslapgyűjtő polgármester

Kiállítás-megnyitó és előadás: a tárlat Dumtsa Jenő eredeti képeslapjaiból és a tevékenységéhez kapcsolódó egyéb dokumentumokból mutat be válogatást. Vetített képes előadás keretében megnyitja Ürmös Lóránt képeslapgyűjtő.


május 28., 10.00

Szerb Ortodox Székesegyház
Gyászszertartás és megemlékezés


május 31. szerda 18.00

Pest Megyei Könyvtár, Pátriárka u. 7.
Pavle Sofrić (Szofrics Pál): Képek Szentendre – és a szerbség – történetéből
– Könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés

Meghívott szakértők: Edelényi Mária fordító, Gráfik Imre néprajzkutató, Milosevits Péter irodalomtörténész, Stefanović Dimitrije nyelvész, Stepanović Predrag író, Szarvas Rita történelemtanár, Vukovits Koszta művészettörténész. Moderátor: a kötet szerkesztője: Gaján Éva


június 28., 18.00

Szerb-ortodox székesegyház
Vidovdan (Szent Vid Napja) – Szerb-ortodox egyházzenei koncert
Fellép az Újvidéki Orfelin kórus Tamara Adamov Petijevic karnagy vezetésével


október 26., 17.00

Ferenczy Múzeum
„Szentendre első polgármestere és kora” tudományos konferencia és „Modernizáció és a helyi reflexió” kiállítás megnyitó (FMC)

A konferencia szervezője a budapesti Szerb Intézet, a Ferenczy Múzeum és a Szerb Egyházi Múzeum.