Egymáshoz közel – újévi koncert Szentendrén

2022. január 09.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében rendezett hagyományos újévi koncerttel zárult az adventi időszak és indult a 2022-es év. Beszédet mondott Fülöp Zsolt polgármester, átadták a Mecénás-díjat. A Bárczy Gusztáv iskola és a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékeinek előadása után a Szolnoki Péterrel kiegészült Borbély Műhely koncertje tette emlékezetessé az estet.

Póka Éva, az est háziasszonya Babits Mihály soraival nyitotta meg a rendezvényt:

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

Babits versét a Himnusz közös éneklése követte Döbrönte Petra, a Szentendrei Református Gimnázium diákjának előadásában, majd Fülöp Zsolt mondott ünnepi köszöntő beszédet. A polgármester rendhagyó módon búcsúztatta az óévet: a szokásos évértékelés helyett két amerikai történetet idézett, melyek tanulságából az egymáshoz közeledést, megértést az emberi kapcsolatok fontosságát emelte ki.

„Van lehetőség a változásra, rajtunk múlik. (…) Legyen példa Szentendre! Legyen példa arra, hogy az emberi kapcsolatok többet jelentenek, értékesebbek, igazabbak, mint a szekértáborok félelemre, gyűlöletre, szétválasztásra alapozó propagandája. Legyünk bátrak, merjük az igazságot megélni. Legyünk bátrak, merjük az igazságot szeretettel képviselni” – hangsúlyozta Fülöp Zsolt.

Az ünnepi köszöntőt a Mecénás-díj ünnepélyes átadása követte, mellyel idén a képviselő-testület az OTP bankot tüntette ki a világjárvány idején a szentendrei iskoláknak nyújtott számítástechnikai eszközök adományozásáért. A Szentendréért Közalapítvány az OTP Bank támogatásának köszönhetően tudta ezeket az eszközöket beszerezni és az intézmények részére digitális oktatást elősegítő céllal odaajándékozni.

A díjat és a szobrot Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, valamint Lebek László, az OTP Bank Nádor utcai Vállalati Business Centrum igazgatója vette át.

A hagyományos díjátadó után a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és a Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékei Kádár Krisztina fuvolatanár, kamaraművész és Dömény Krisztián Junior Prima-díjas népzenész, citeraművész, zeneszerző vezetésével álltak színpadra.
A Hófehér, valamint a Tudom című dalokat Schillerwein Blanka, Schillerwein Bianka, Gubányi Vivien, Gubányi Tamás, Tóth Balázs, Döbrönte Petra, Fóris Alíz Júlia, Fóris Anna Laura, Swinburn Dominika Anna, Molnár-Karsa Virág, Németh Rozina Gabriella, és Király Eszter adta elő. A produkciókat Kádár Krisztina vezénylésével Töreky Bori furulyán, Szűcs Fülöp cajonon, Kulcsár Máté gitárral, Dömény Krisztián zongorán kísérte.

Az est háziasszonya az iskolások fellépése után a Borbély Műhelyt és a sztárvendéget, Szolnoki Pétert invitálta a színpadra. Az Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály és muzsikustársai egy nagyszerű, szintén Artisjus-díjas vendégszólistával kiegészülve különleges koncerttel indították az évet.

Az együttes tagjai: Borbély Mihály szaxofonon, klarinéton, Tálas Áron zongorán, Horváth Balázs bőgőn, G. Szabó Hunor dobon zenéltek.

A hagyományos újévi koncert ünnepélyes pezsgős koccintással zárult a könyvtár előcsarnokában.

Az eseményt a Szentendrei Kulturális Központ szervezte.

FOTÓ: Deim Balázs