Egy szerelem három éjszakája

2021. december 03.

December 12-én, vasárnap 16 órától premiervetítés a P’Art Moziban: Egy szerelem három éjszakája. Az első magyar musicalt az FMC Két paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállításához kapcsolódóan tűzi műsorra a mozi.

Az Egy szerelem három éjszakája című első magyar musicalt 1961-ben a Petőfi Színház mutatta be, majd 1967-ben filmet készítettek belőle. Hubay Miklós darabjának zenéjét Ránki György, szövegkönyvét az a Vas István írta, aki Szántó Piroska férje, és Modok Mária művészetének nagy tisztelője volt. A két házaspár gyakran járt egymáshoz vendégségbe, és valószínűleg Vas István ötlete, hogy a műtermi jelenetek a Czóbel-házban, Modok Mária szobájában forogjanak. A főbb szerepeket Venczel Vera, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Kállai Ferenc játssza. A díszlettervező Romvári József.

„Az Egy szerelem három éjszakája igazi műfaji különlegesség. A háborús dráma a vidám románcok és zenés vígjátékok elemeivel keveredik. A szörnyű tragédiát folyamatosan fellazítják a slágeres dalok, máskor a komédia kap sötétebb tónusokat. Az operatőr, Somló Tamás, Jancsó Miklós első korszakának fontos alkotótársa. Markáns látásmódja ebben a filmben is meghatározó jelentőségű. A háború fekete-fehér képeivel szemben a múlt különleges színekben pompázik. Az Egy szerelem három éjszakája nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatkozott, a hazai mozikban hétszázezernél is több néző váltott rá jegyet.” – Idézet Huber Zoltán kritikájából.

Forrás: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/egy-szerelem-harom-ejszakaja

A vetítés után beszélgetés a Két Paletta. Modok Mária & Czóbel Béla kiállítás kurátorával, Muladi Brigittával.

Programjegy: 1000 Ft

Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu