Doni megemlékezés Szentendrén

2021. január 18.

2021-ben is megrendezte hagyományos, de idén rendhagyó doni emléktúráját a Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezete (MATASZ). A Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon tartott túra során megemlékezést tartottak a szentendrei hősi emlékműnél, ahol Fülöp Zsolt polgármester és Szűcs Katalin képviselő is mécsest gyújtott és koszorút helyezett el.

A MATASZ Hagyományőrző Tagozata, Jásdi Balázs vezetésével az idei évben már huszonegyedik alkalommal szervezte meg katonai jellegű kulturális-sport rendezvényét, a XXI. Doni Hősök emléktúrát. A COVID-19 vírusjárvány okán életben lévő korlátozó rendszabályok miatt azonban a korábbi években megszokott, menetoszlopban végrehajtott emléktúrákat idén mellőzni kellett.

Jásdi Balázs, az emléktúra ötletgazdája 2021-re egy egyénileg végrehajtandó változatot dolgozott ki, melynek lényege, hogy a túrára jelentkező személy regisztrál valamelyik menetszázadhoz, és egyénileg teljesíti a tervezett menettávot, aminek legalább két alkalommal, minimum 10 km-nek kell lennie. A rögzített szabályok szerint végrehajtott meneteket 2021. január 12. és február 14. között kellett végrehajtani.

A MATASZ Pest Megyei Szervezete tagjainak két alkalommal szervezett egyénileg végrehajtható emléktúrát. Az elsőt január 15-én pénteken az Bag-Aszód-Kartal-Verseg, a másodikat január 16-án szombaton a Budakalász-Pomáz-Szentendre menetvonalon. A résztvevők a települések hősi emlékműveinél, az előre egyeztetett időpontig bevárták egymást és a település választott vezetőivel, a polgármesterekkel közösen elhelyezték ott az emlékezés koszorúit, a veszélyhelyzetben érvényes biztonsági szabályok betartásával.

A Budakalász – Pomáz – Szentendre – menetvonalon tartott emléktúra résztvevői a budakalászi hősi emlékműnél gyülekeztek, ahol megemlékezést tartottak a település polgármesterével. Imát mondott Kelemen László atya, a budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása plébánián plébánosa.
Az emlékmenet résztvevői ezután a pomázi hősi megemlékezés színhelyeit keresték fel, a település első embere kíséretében.

Majd Szentendrén, a Kálvária téren, a II. világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés, koszorúzással, mécsesgyújtással. Innen a Sztaravodai úti elágazásnál lévő hősi emlékműhöz vonultak a résztvevők, ahol a megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el és mécseseket gyújtottak, Fülöp Zsolt, Szentendre város polgármestere, Szűcs Katalin képviselő és Bíró Sándor ny. r. ezredes MATASZ PMSZ elnök részvételével.

Fotó: Kasza Krisztina