Dobbanjanak a szívek Lilláért! – a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikájára

2021. szeptember 23.

Júniusban számolt be a Szentendre és Vidéke című lap Haszmann Lilla szívátültetett kislány történetéről. Felépülésének támogatására jótékonysági akciót szerveztek. Most a Liszt Ferenc Kamarazenekar is csatlakozott a kezdeményezéshez: szeptember 30-i koncertjük teljes bevétele Lilla családjához kerül, jegyek még kaphatók a koncertre – erről a SzeVi legfrissebb, szeptember 22-én megjelent számában olvashatunk.

A SzeVi június 2-i lapszámában, ennek nyomán a szevi.hu-n és honlapunkon is olvashatták Haszmann Lilla tizenegy éves szentendrei kislány történetét, aki idén tavasszal szívátültetésen esett át. Édesanyja egyedül neveli Lillát, a lábadozás ideje alatt nem tud dolgozni, így a család anyagi tartalékai elapadtak. A lap Másik Zsófi grafikus közreműködésével jótékonysági felhívást tett közzé: a Szívvirág című grafika megvásárlásával lehetőség nyílt támogatni Lilla felépülését.

Szívvirág - Másik Zsófi grafikája
Szívvirág – Másik Zsófi grafikája

A kezdeményezésre reagálva a Liszt Ferenc Kamarazenekar is segítséget ajánlott: szeptember 30-án a Városháza Dísztermében jótékonysági koncertet adnak Lilla tiszteletére, a bevétel teljes összegét pedig a családhoz juttatják el.

Jegyvásárlás a jótékonysági koncertre »»»

Tfirst Péter koncertmester elmondta, hogy a műsor összeállításakor – bár tudták, hogy Lilla még nem lehet ott személyesen a koncerten – elsősorban rá gondoltak. „Lehet, kicsit romantikusan hangzik, mi tényleg egy szerenáddal készülünk, egy fiatal lánynak szóló, hosszabb-rövidebb klasszikus ‘slágerekből’ összeállított üzenetet küldünk. Belecsempésztük a programba persze azokat a műveket is, amelyek éppen most a mi kedvenceink, és bízunk abban, hogy ezek az érzelmeink magukkal ragadják a közönséget is.” A hangverseny utolsó darabjához fűzött még magyarázatot: a 180 Beats per Minute egy kortárs német szerző darabja, modern, pezsgő, fiatalos hangzásvilággal, melynek középpontjában, ahogy a cím is sugallja, a ritmus áll. „Mindez vonóshangszereken előadva, talán nem szerénytelen állítás, igazi bravúr zenészeinktől”, tette hozzá.

Németh-Izsák Ilona brácsa-szólamvezető szerint az alaphangulatot az eljátszott művek adják meg, de a koncert nemes célja is hatással van előadóra és közönségre egyaránt: „Egy jótékonysági koncertnek a zenén túl van más mondanivalója is. Mi zenészek így tudunk segíteni és segítenünk is kell.” A zenekar néhány tagja meglátogatta Lillát egy kerti szerenád erejéig, így a koncert előtt személyesen is megismerhették pártfogoltjukat. „Örülök annak, hogy együttesünkkel ilyen sűrű koncertidőszak mellett is tudunk időt szakítani erre az alkalomra. Reméljük, Lilla mihamarabb felépül!”
„Egy jótékonysági koncerten ugyanúgy meg kell születnie a flow-érzésnek, de a tudat, hogy ezzel az üggyel egy jó célt szolgálunk, mindenkiből több, személyes érzelmet vált ki, előadóból és hallgatóból egyaránt” – felelte Horváth Bence nagybőgős arra a kérdésre, miben különbözik egy jótékonysági koncert az általánostól. Szentendreiként már nagyon várja a fellépést, mert muzsikusként ugyan többször állhatott a helyi közönség előtt, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral az utóbbi huszonegy évben erre nem volt lehetősége. „Nagyon örülök, hogy egy jótékonysági koncerttel debütálhatok a városban a zenekarommal” – mondta. „Ez azért is fontos számomra, mert annak idején a családomban történt súlyos betegség kapcsán nagyon sok támogatást kaptunk a szentendrei lakosoktól, ismeretlenektől is. Szerintem a város nagyon büszke lehet lakóira, mert összetartók, és ahol baj van, oda biztosan érkezik valami kis segítség. Bízom benne, hogy a koncerttel mi is tudunk támogatni egy rászoruló családot.”

A jótékonysági hangversenyre szeptember 30-án, csütörtökön 19 órakor kerül sor a Városháza Dísztermében. A nézők támogatói jegyet vásárolva 3000 forinttal segíthetik Lilla felépülését. A 8000 forintos extra támogatói jegy teljes összege szintén a családhoz kerül, az ár magában foglalja Másik Zsófi Szívvirág című grafikájának limitált számban kiadott grafikáját is.

Jegyvásárlás a jótékonysági koncertre »»»

Vas Julianna cikke a Szentendre és Vidéke 2021/14. számában jelent meg.

Borítóképünkön látható fotók alanyai és készítői, balról jobbra: Németh-Izsák Ilona, fotó: LFKZ/Kőhidai Szabolcs; Tfirst Péter, fotó: LFKZ/Felvégi Andrea; Horváth Bence Dániel. Fotó: LFKZ/Kőhidai Szabolcs.