Deim, Vajda, Czóbel – új terek, helyi értékek az FMC jövő évi kiállításaiban

2022. január 07.

Szentendrei művészek, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Deim Pál, Deim Balázs, Bácsi Róbert László, Aknay Csaba, Vincze Ottó, Tzortzoglou Yorgos, Pacsika Rudolf, Smetana Ágnes, Bartl József alkotásai a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022-es kiállításainak középpontjában.

Barcsay-díj

Barcsay Jenő emlékére testvére, Barcsay Erzsébet 1989-ben alapított fiatal művészeket támogató elismeréseket. A Barcsay-díjat a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriumának tagjai: Aknay János Kossuth-díjas festőművész, Bereznai Péter és Baksai József Munkácsy-díjas festőművészek, Kónya Ferenc alapító, kuratóriumi tag és Feledy Balázs művészeti író, a kuratórium elnöke ítéli oda évről-évre a fiatal alkotóknak. Barcsay Jenő születésének évfordulóján, január 14-én nyílik tárlat a 2021-es év díjazottjainak munkáiból a Vajda Múzeumban. A tárlat január 15-30. között látogatható.

PhotoLab

A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is markánsan jelen van Szentendrén és vonzáskörzetében, számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik ehhez a térséghez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának.

Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot!

Az FMC új kiállítóhelye 2022 elején nyílik a Vajda Múzeum földszintjén, új funkcióval, és a helyi identitás erősítését szolgálja: lehetőséget és teret biztosít a szentendrei kötődésű fotóművészek számára a fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására. A kiállításokhoz szakmai előadások, artisttalks események, fotó workshopok, portfolioreview-k kapcsolódnak. 2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos.

IKON

A Ferenczy Múzeumi Centrum az intézményi struktúrában érdekes kísérletbe kezdett 2021-ben. Az IKON kiállítótérben a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön.

Vincze Ottó: Szívügyek racionalizálása, 2014

A múzeum számára fontos a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló olyan törekvések, projektek támogatása és kezdeményezése, amelyek célja a művészeti élet sablonjainak újragondolása, illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában. A kiállításokhoz kapcsolódva, a tárlatok anyagából egyedi mappák készülnek. Balogh László, Haász István, Nádler István kiállítása után, 2022-ben Vincze Ottó, Keserü Ilona és Tzortzoglou Yorgos tárlatával folytatódik a városhoz kötődő művészek kiállítás-sorozata.

MűvészetMalom

A MűvészetMalom középső szárnya 2022-ben az EMMI támogatásával megújul: a felújítás részeként elkészül a falak utólagos szigetelése, illetve zárttá és védetté válnak a középső rész eddig nyitott terei. Az épületrészben többcélú terem jön létre, ahol konferenciák, kiállítások rendezhetők és múzeumpedagógiai programok kapnak helyet.

Deim Pál: Találkozás a kékkel, 1969

2022-ben három egyéni tárlat nyílik a MűvészetMalomban: Puklus Péter, Pacsika Rudolf életmű-, valamint Deim Pál jubileumi kiállítása, születésének 90. évfordulóján.

VAKU 4 – Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben címmel a vizuális zene műfaját bemutató szimpózium és kiállítás festők, fotósok, designerek, médiaművészek, zeneszerzők közös munkáin keresztül ad komplex hangi, képi élményt a nézőknek. A kiállítók és a zeneművészek többek között: Binaura (Nagy Ágoston – Samu Bence), Konok Tamás, Lichter Péter, Lévay Jenő, Martinkó Márk, Palotai Gábor, Szirmai Zsanett, Sztojánovits Andrea, Turcsány Villő, Waldemar Mattis-Teutsch, Nagy Ákos, Rubik Ernő Zoltán, Szigetvári Andrea, Ungvári Tamás.

Ámos Imre–Anna Margit Emlékmúzeum

Novemberben nyílik az Ámos Imre–Anna Margit Emlékmúzeumban Bartl József kiállítása. Bartl 1972-től a Szentendrei Régi Művésztelep megválasztott tagjaként kapcsolódott be a város sokrétű művészeti életébe, olyan mesterek támogatásával, mint Kmetty János és Ilosvai Varga István. Nagy hatást azonban mégsem a posztnagybányai törekvések gyakoroltak rá, hanem a Korniss Dezső és Bálint Endre által képviselt képépítő módszer.
A 2022-ben megvalósuló kiállításon a művész experimentális, kísérletező alkatát, életművének műfaji sokszínűségét mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum, tovább árnyalva a művészetéről alkotott képet.

Ferenczy Múzeum

A 2012-ben megrendezett Textil hat főre című kiállítás folytatásaként nyílik meg 2022-ben az Üveg hat főre című tárlat a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A kortárs hazai üvegművészet erős középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész, Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes mutatja be munkáit.

Borkovics Péter: Imagine Rotation, 2013

Irodalomtörténeti, összegző kiállítás nyílik Vas István emlékére a Ferenczy Múzeum Szentendre termében. Az idő metszeteiben kiállítás arra vállalkozik, hogy tudatosítsa az intellektuális érzékenységű, klasszikus költő életművét és felidézze vonzóan modern személyét, bemutassa a költőt, a műfordítót, a regényírót.

Melkovics Tamás művészi érdeklődését az eredet és fejlődés, az átalakulás és állandóság összhatásai foglalkoztatják. 2022 tavaszán, a Ferenczy Múzeumban nyíló kiállításának gondolati középpontjában a növekedés, a fejlődés és az önreflexió áll.

A Magyar Géniuszok pályázat keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum öt éven át nyitva tartó, reprezentatív állandó kiállítást szeretne létrehozni, és egyben megújítani és fejleszteni a múzeumi tereket. A tervek szerint 2022 szeptemberében nyíló Témák és motívumok című, átfogó állandó kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogat. A tárlat terminológiai polifónia és tendenciák értelmezésében kívánja bemutatni az FMC gyűjteményének gazdagságát. A modern és kortárs művészet közti különbségtétel mesterséges – ez a szakmai szemmel provokatív tétel a múzeum gyűjteményi kiállításának egyik fő üzenete. A kiállítás igyekszik megvilágítani a modern és kortárs művészet viszonyát, és felhívni a figyelmet a múzeumi reprezentáció kérdéseire.

Fesztiválok

Nagy érdeklődés övezte a 2021 szeptemberében megrendezett, első Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét. A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti eseménysorának szervezésébe a város valamennyi felekezete és kulturális intézménye bekapcsolódott. Az FMC 2022 őszén is megrendezi a fesztivált. Zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg újra a szentendrei templomok, imahelyek kapui, udvarai.

A hazai jazzélet krémjét felvonultató Jazz & Szentendre Fesztivál fantasztikus koncertekkel várja a Barcsay Múzeum hangulatos udvarán a műfaj kedvelőit. 2022 májusában három estén át, 9 produkció tölti be jazzdallamokkal Szentendre belvárosát.

Irodalmi, zenei, színházi, művészeti programok

A kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetések mellett a múzeum szervezésében 2022-ben is folytatódik a népszerű KORtársalgó irodalmi beszélgetés-sorozat, a Keresztrím irodalmi sorozat és a felnőtteknek szóló önismereti alkalmak, a Múzeumi Mesék. A gyerekeket, családokat kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások és a GYIK Műhely programjai várják, és az FMC most is teret ad a Szentendrei Teátrum nyári színházi előadásainak. A Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Őszi Fesztiválján koncertek, város- és művészettörténeti séták várják a látogatókat. A múzeum kurátorai online és offline igényes szakmai tartalmakkal, előadásokkal, nyitott műhelybeszélgetésekkel egészítik ki az Ferenczy Múzeumi Centrum színes programjait.

TERVEZETT KIÁLLÍTÁSOK 2022
I. negyedév

BARCSAY-DÍJ 2021
Kurátor: Iberhalt ZsuzsaVajda Múzeum
A szabadság gesztusai
Bácsi Róbert László egyéni kiállítása

Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab – Vajda Múzeum
KIFUTÓ MODELLEK
Vincze Ottó kiállítása

Kurátor: Muladi Brigitta
IKON, Szentendrei KÉPTÁR
Üveg hat főre
Kurátor: Bodonyi Emőke
Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem
Melkovics Tamás kiállítása
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa
Ferenczy Múzeum
Egész életemben hazudtam
Puklus Péter kiállítása

Kurátor: Kigyós Fruzsina
MűvészetMalom

II. negyedév

The Orbital Strangers Project
Aknay Csaba és Kotchy Gábor kiállítása

Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum
Keserü Ilona kiállítása
Kurátor: Muladi Brigitta
IKON, Szentendrei Képtár
Passing time
Deim Balázs kiállítása

Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum
Az idő metszeteiben
Vas István kiállítás

Kurátor: Szilágyi Zsófia
Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem
VAKU 4
Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben.
Szimpózium és kiállítás

Kurátor: Gyenes Zsolt, Muladi Brigitta
MűvészetMalom

III. negyedév

Deim 90
Deim Pál kiállítás

Kurátor: Deim Réka
MűvészetMalom
Témák és motívumok
Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből

Kurátorok: Danka Zsófia, Kígyós Fruzsina, Prosek Zoltán
Ferenczy Múzeum, MűvészetMalom
Képtelenség
Pacsika Rudolf életmű kiállítása

Kurátor: Prosek Zoltán
MűvészetMalom
Csontó Lajos kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum

IV. negyedév

Vajda Lajos kiállítás
Kurátor: Szabó Noémi
Vajda Múzeum
Tzortzoglou Yorgos kiállítása
Kurátor: Muladi Brigitta
Ikon – Szentendrei Képtár
A brillantrózsa útja
Bartl József kiállítása

Kurátor: Kopin Katalin
Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum
Czóbel kiállítás újrarendezve
Kurátor: Muladi Brigitta
Czóbel Múzeum

Borítókép: Ferenczy Múzeum © fotó: Deim Balázs
www.muzeumicentrum.hu
https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum