Vác

Vác gazdag műemlékekben, templomokban, múzeumokban, így a turizmusban is jelentős szerepet játszanak épített emlékeink, értékeink. Vác ezer éves történelme csodás legendákkal, történetekkel teli. Látogasson el városunkba, és töltsön el itt egy felejthetetlen napot!

A városnézéshez előzetes egyeztetés esetén lehetőség van idegenvezetést kérni a Tourinform irodában, melynek során egy 1,5–2 órás séta alatt mutatja be kollégánk a város főbb nevezetességeit.

További felvilágosítással, információval szeretettel várjuk a Váci Tourinform Irodában és telefonos, illetve elektronikus elérhetőségeinken!

Érkezés a váci vasútállomásra

1. A vasútállomástól indulva első látnivaló a Rókus Kápolna

A különálló kis barokk kápolnát a városban pusztító 1740-41-es pestisjárvány emlékére emelték Althann Mihály Károly püspök támogatásával, jórészt közadakozásból. A kápolnát alacsony kovácsoltvas kupola fedi, benne Szent Rókusnak, a betegek védőszentjének, Szent Annának és a gyógyító Jézusnak emeltek oltárt

2. Evangélikus templom

A váczi ágostai hitvallású evangélikusok templomukat az egykori Sétatéren – a főteret és a vasútállomást összekötő Sáros utcában – építették fel 1866 és 1868 között. Tervezője Krempe Edmund budapesti építész, és Alois Cacciari váci építőmester gondos munkája révén készült el.

Az öntöttvas torony az építész eredeti ötlete volt, melyet a város polgárai nehezen fogadtak el. Gyakran lehetett hallani a gúnyos megjegyzést: A lutheránusok takaros templomot építettek, de befejezni nem tudták, csupán egy „lyukas toronyra futotta”. A hívek többször is be akarták bádogoztatni. A messziről is jól látható áttört fém tornyot már senki sem akarja beboríttatni, ma is egyedülálló a magyarországi templomépítészetben.

3. Március 15. tér – Főtér

Vác ezer éves történelmének különleges műemlék együttese Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere.

A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. Épületei a XVIII. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat. A téren található a Városháza, a jól körüljárható középkori Szent Mihály templom maradványai, a Fehérek temploma, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemények otthona a Curia épülete, mely káptalanházként, majd a XVIII. században vendégfogadóként, szállóként működött, az ország első Siketnéma Intézete, a Nagypréposti palota, az Irgalmas rendi Kórház és Kápolna. A térre a Bécsi kapun, a Hatvani kapun és a Révkapun keresztül léphettek be, melyek ma stilizált formában megtalálhatóak. Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek, jelenleg pedig Március 15. térnek nevezik.

4. Fehérek Temploma

A Főtér gyöngyszeme a volt Domokos rendi templom, a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. Az egyszerű külsővel ellentétben a belső díszítés igen gazdag. Az 1994. év szenzációja volt a templomtorony alatt, kívülről nyíló kripta feltárása. Bejárata két évszázadon át be volt falazva. A templom felújításakor véletlenül bukkantak rá, s amikor felnyitották, kiderült, hogy a katakombaszerű helyiségek 262 koporsót rejtenek. A fakoporsók gazdag festése épen maradt.

Kiszáradva, természetes módon mumifikálódva, de megmaradtak díszes halotti öltözetükben a holttestek is. A Március 15. tér 19. szám alatti ház pincéjében kiállítás (Memento Mori) készült a leletekből. Ez a leletegyüttes Közép-Európában egyedülálló. A templom előtt a barokk stílusú Szent József szobor áll, karjaiban a kis Jézussal, míg a tér közepén a Szűz Mária oszlop látható.

A tér büszkélkedhet egy hangulatos szökőkúttal is.

5.Szentháromság tér, Szentháromság oszlop

A Szentháromság oszlop – a Piarista templommal szemben – 1750-1755 között készült. A homokkő szoborcsoportot az 1740-41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők. A kompozícióban elsősorban a pestistől védő szentek szobrait helyezték el. Az oszlopon a korabeli megosztottságnak megfelelően Püspök-Vác és Káptalan-Vác Madonnás címere is látható. Egyike a legrangosabb váci műemlékeknek.

6. Püspöki Palota

A váci püspökség a 10 legelső püspökség között alakult meg. A Püspöki Palota 1768-75 között épült. Kertje védett, számos különleges növény otthona. Oldalszárnya a Székesegyház felé néz, főbejárata a Migazzi térről nyílik. Az épület alatt többszintes pince áll, ami az egykori hatalmas szőlőbirtokok termésének befogadására készült. A pompásan berendezett püspöki rezidencia ünnepi rendezvényeken megnyílik a látogatók előtt is.

7. Székesegyház

Magyarország első, klasszicizáló későbarokk stílusú székesegyháza, tervezője a francia Isidor Canavale. Az építkezést 1761-ben kezdték el, 1772-ben szentelték fel a templomot, de a belső munkálatokat csak 1777-ben fejezték be.

Magyarország harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza az esztergomi és az egri után.

8. Diadalív

Magyarország egyetlen diadalíve. Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtette Migazzi Kristóf 1764-ben. A legenda szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, mert félt, hogy rádől az építmény, ezért inkább kiszállt és gyalog ment el mellette. Távozásakor azonban látta, hogy még mindig áll a kőkapu, így ekkor már nyugodtan haladt át alatta.

A Kőkapunak még két legendás történést tulajdonítanak: egy évvel a kapu felállítása után, azon a napon, amikor Ferenc császár Innsbruckban meghalt, a váci Kőkapu falába illesztett medalionját a mennykő leütötte. Ugyanezen a napon történt Bécsben, hogy a Szent István templomban miséző Migazzi fejére esett az oltár nagy feszülete.

Amennyiben idegenvezetést kérnek, az a Főtéren ér véget, ezt követően fakultatív programként ajánljuk:

  • Ebéd – Vác belvárosában számos étterem, gyorsétterem, cukrászda várja a hozzánk érkezőket. Bővebb információkat az éttermekről a Tourinform Irodában is kaphatnak, mely a Főtéren (Március 15. tér 17.) szám alatt található.
  • Váci Múzeum negyed megtekintése

Váci múzeum negyedről részletesebben:

Szép időben ajánljuk még a sétát a Duna-parton, mely páratlan látványt nyújt minden évszakban. Ma a váci Duna-part a leghosszabb kiépített korzó, melyen végig bicikliút vezet, ezért hazai és külföldi turisták által egyaránt kedvelt kerékpározó hely.

A Ligetben is érdemes kirándulni egyet, főleg nyáron, amikor az ártéren rendkívül sokszínű az élővilág, rengeteg különféle növény- és állatfaj figyelhető meg. A Hétkápolna környezetében pedig egy romantikus sétát tehetnek a természet szerelmesei.

Elérhetőségek:

Tourinform Vác – Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft.

2600 Vác, Március 15. tér 17., Tel.: +36 27 316 160, E-mail: info@tdm.vac.hu

Weboldal: turizmusvac.hu