Buddhista ünnep a Duna-parton szerda este 7-től: Vészakh (Szaka Dewa)

2021. május 26.

 Május 26-án, szerdán, 19:00-tól az Endrei buddhisták (A Théraváda és a Karma Kagyü Közösség), a Duna-parton  Vészakh (Szaka Dewa) ünnepséget tart, amelyre minden érdeklődőt szeretettel meghívnak.

A hagyomány szerint ebben a hónapban született Sakjamuni Buddha, akkor még Siddharta Gautama herceg néven. Majd aztán 35 éves korában ezen a napon világosodott meg, és végül ugyanezen napra esett az eltávozása is, vagyis mikor belépett a Nirvánába. Az ünnepet ezért a megvilágosodás és az eltávozás napjaként is emlegetik. A Vészák (tibetiül Szaka Dawa) a buddhisták legfontosabb ünnepe, valójában ez az egész holdhónap az ünneplésről szól. Ilyenkor szokás zarándoklatokra menni, felajánlásokat tenni és különböző szertartásokat végezni.

A Karma Kagyüpa Közösség  Szentendrén 2013 decemberében indult el 10-15 fővel. A tagok rendszeresen vettek részt különböző elvonulásokon, tanításokon, meghatalmazásokon, így hamar szoros kapcsolatot alakítottak ki a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösséggel, és annak tanítójával, Tiszteletreméltó Láma Csöpellel. Ez biztosította azt, hogy Szentendrén az élő hagyománynak megfelelő buddhista gyakorlás valósulhasson meg. 2014 márciusában el is látogatott az egyházi vezető a szentendrei közösséghez. A következő időszakban számos programot szervezett a közösség a rendszeres gyakorlások és szertartások mellett (pl. tízmilliószoros napok, ezer mécses felajánlás, jótékonysági nap.) 2016-ban rendezte meg a közösség (a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség védnökségével) a Gyógyító Buddha-ereklye Kiállítást a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál ideje alatt, amely a SZÉN legsikeresebb rendezvénye lett, ugyanis két nap alatt több mint 3000 ember tekintette meg.  A következő időszakban a gyakorlás mellett a közösség elhatározta, hogy szeretne egy saját, önálló épületet, ahol nyugodtan és biztonságban tudja folytatni munkáját, a gyakorlásokat, a szertartásokat és a különböző programok rendezését.

A Théraváda Közösség 2014-től kezdve tart meditációkat, elvonulások, beszélgetéseket. Évente legalább kétszer tovább képzéseknek adnak otthont,  ahova a Tejút Pedagógiai Központ tanárai az ország minden pontjáról érkeznek.

Szentendrén 2014-ben kezdődött meg a buddhista hittan oktatása, a Barcsay Jenő Általános Iskolában. Jelenleg 70 gyermek jár buddhista órákra, az elsőstől a nyolcadikos évfolyamokig. (Barcsay Jenő Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium és Móricz Zsigmond Gimnázium.) A TKBF (Tan Kapuja Buddhista Főiskola) által szervezett tavaszi, őszi és nyári táborokban is sokan vesznek részt közülük. Az elmúlt két évben a MH Altiszti Akadémia Közelharc Szakosztályának délutáni alternatív foglalkozásaként, meditáció alapú fájdalomkezelést is szerveznek.

Vészakh (Szaka Dewa) ünnepség tervezett programja:

19.00 Érkezéskor a szabadtéri oltár feldíszítése

19:15  30-szor körbe sétálják az oltárt, közben buddhista énekek kántáló Páli nyelven a théraváda hagyomány szerint. Ehhez biztosítanak szövegkönyvet. 30 Párami chanting

19.30 Ezer mécses felajánlás segítőkkel, az Endrei Buddhista gyerekek egy Dharmakereket raknak ki, és az oltár gyertyalángjáról gyújtanak meg egyenként.

19.45 Rövid Csenrézi szertartás. A Karma Kagyü hagyomány szerint

20.00 A legelhivatottabbaknak 108 leborulás, meditáció

21.00 Zárás, virrasztás-tűzrakás

 

 

 

Az esemény linkje: Vészákh ünnep Szentendrén | Facebook

Kiemelt kép: Vészákh ünnep Szentendrén | Facebook / Szentendrei Karma Kagyüpa Buddhista Közösség