Borpárbajok, borkóstolók a Jazz- és Borfesztiválon

2018. szeptember 27.

A Szentendrei Jazz- és Borfesztivál borszakmai partnere idén Magyarország legnagyobb borközössége, a Borjour! 2018. szeptember 28 – 30. között a magyar szőlőfajták vannak a központban: minden kiállító borászatnál kóstolható lesz legalább egy száz százalékban Kárpát-medencei fajtából készült bor, valamint több kísérő program és mesterkurzus témája is a magyar őshonos szőlők és a belőlük készült borok bemutatása lesz.

A szentendrei nyári fesztiválszezon záró eseménye idén is a Szent Mihály-napi hétvégén megrendezett jazz- és borfesztivál. A zenei, kulturális és gyermekprogramok mellett a borászatoké lesz a főszerep Szentendre belvárosában: a Fő téren és a sétálóutcában 30 magyar borász várja a vendégeket péntektől vasárnapig.

A borászati standok szeptember 28-án (pénteken) 16 és 23 óra között, szeptember 29-én (szombaton) 12 és 23 óra között, szeptember 30-án (vasárnap) 12 és 22 óra között várják az érdeklődőket.

A rendezvény borszakmai partnere idén a Borjour, Magyarország legnagyobb borközössége, az ország legnagyobb borkóstolójának – a Borjour Magnumnak – a szervezője. A Borjour delegálja a borászatokat a rendezvényre és szervezi a hat kísérő egy-egy tematika köré szervezett mesterkurzust, ahol neves borszakértők, illetve borász vendégek tartanak előadásokat a borkóstolókkal egybekötött kurzusok keretében.

Borászati kiállítók:

Bussay Borászat, Babits Pince, Dúzsi Tamás Pincészet, Frittmann Borászat, Fülöp Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Havas & Timár Pincészet, Hilltop Borászat, Holdvölgy Pincészet, Kamocsay Ákos Prémium Borok, Kecze-Hady Kézműves Pincészet, Maul Zsolt Pincészete, Chateau Megyer, Nemes Nedűk Borszaküzlet, Pajzos Tokaj, Somlói Vándor Pince, Takler Borbirtok, Teleki Villány – Csányi Pincészet, Thummerer Pince, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, Royal Tokaji, Vabrik Pincészet, Varsányi Pincészet, Vinatus Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Mesterkurzusok:

Kadarka-párbaj

Párosával, vakon kóstolnak a résztvevők kadarkákat, a borpáros egyik tagja mindig szekszárdit, a másik nem. 6 párost kóstolunk végig, minden páros után értékelünk és leleplezünk. A kóstolók között érdekességek, infók hangzanak el a fajta történetéről, jellegzetességeiről, a különböző klónokról és jelenkori helyzetéről.

Hárslevelű-párbaj

Párosával, vakon kóstolnak a résztvevők hárslevelűket, a borpáros egyik tagja mindig tokajit, a másik nem. 6 párost kóstolunk végig, minden páros után értékelünk és leleplezünk. A kóstolók között érdekességek, infók hangzanak el a fajta történetéről, jellegzetességeiről, a különböző klónokról és jelenkori helyzetéről.

Magyar kékszőlők kóstolója

100% magyar kékszőlőfajták borainak tesztje: Csókaszőlő, Járdovány, Turán, stb. Egyesével bemutatjuk ezeket a ritka magyar fajtákat, történetüket és kóstoljuk meg a belőlük készült, most elérhető legszebb borokat. Előadó: Szentesi József, Borászok borásza

A legjobb magyar házasítások

8 nagy magyar cuvée. A legjobb furmint-hárslevelű házasításoktól olyan csúcsvörösökig, mint a Gere Pincészettől a legendás Attila Cuvée vagy a Takler Grand Borok: Gizella Szil-völgy, Tokaj; Folly Boróka, Badacsony; Csernyik Nyitány, Mátra; Dúzsi Pincészet Görögszó, Szekszárd; Takler Pincészet Grand, Szekszárd; Gere Attila Pincészet Attila Cuvée, Villány; Vinatus Crassus, Villány; Tiffán Pincészet Carissima, Villány A mesterkurzusok moderátora: Nagy Sebestyén, a Borjour szervezője, borszakíró.

A mesterkurzusokra a belépők elővételben a borjour.hu/bolt oldalon (és a helyek függvényben a helyszínen) lesznek megvásárolhatók.