Borkóstolás jazzkísérettel

2021. szeptember 15.

Idén kilencedik alkalommal rendezi meg a város a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált. Szeptember 24. és 26. között a Dumtsa Jenő utcában várják az érdeklődőket az ország neves borrégióiból érkező hazai pincészetek. A Barcsay Múzeum udvara jazz-udvarrá alakul erre a három napra, ahol a műfaj hazai legjava képviselteti magát.
Kísérő programokként városismereti és gasztronómiai séták, pincetúra, boros workshopok várják a látogatókat, a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók sora borvacsorával és egyedi, borra hangolt menüsorokkal és programokkal készül.
A fesztivál keretében ötven zenész 12 produkcióval lép fel.  A koncertek a Szentendrei Kulturális Központ és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös szervezésében valósulnak meg a Barcsay Múzeum udvarán, melynek szabadtéri színpadán mindhárom nap, délután háromtól, két óránként váltják egymást a zenekarok, így a szünetekben a kóstolásra, városi sétára is jut idő.
Karosi Júlia énekesnő Bartók és Kodály példáját követve indul kortárs irányba, Lantos Zoltán elektromos hegedűn játszik elképesztő groove-okat. Az álomszép gitározás három mestere, a költő Bende Zsolt, a varázsló Gyémánt Bálint és a filozófus Gadó Gábor adnak koncertet. A jazz hagyományból Bop Cats idézi meg a Cannonball Adderleyt. Charles Mingus modernségét Ajtai Péter szextettje teszi újra átélhetővé. Az altszaxofonos Tóth Viktor is kikacsint Charlie Parkerre a DJ pult mellől, ahogy Vörös Niki híres énekesek örökzöldjeit idézi fel. A klasszikus orgonista, Fassang László új oldaláról mutatkozik be Ávéd János együttesében. Nagy János triójának nem csak a felállása meglepő, hanem a hangzása is, Lukács Miklós pedig a cimbalomról bizonyítja be, avatott kezekben milyen elképesztő hangszer ez.
A borok fogyasztására csak a helyszínen vásárolt, a rendezvény logójával ellátott üvegpohárral lesz lehetőség, amit a borászatoknál lehet megvásárolni. A kóstolópoharakat nem váltják vissza.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat legkésőbb 2021. szeptember 23. este 8 óráig jelezzék! Az ülőhelyek legfeljebb 120 főig biztosítottak.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül, szabadon látogatható. Indulás előtt érdemes tájékozódni a hatályos járványügyi szabályokról, mert azok változhatnak az aktuális rendeletek függvényében.

Kiállítók:
Thummerer Pince, Frittmann Borászat, Gere Pincészet, Pátzay Borászat, Hilltop Pincészet, Márton és Lányai Pálinka, Streit-Zagonyi Borászat Villány, Kecze & Hady Kézműves Pince, Rustica Borműhely, Holdvölgy Pince, Nemes Nedűk Borszaküzlet, Hetényi és Bárdos Pincészet, Winery Petrény, Kőhegybor, Epermester Pincészet, Mokos Pincészet, Tokaj Excellence, Tűzkő birtok, Mészáros Pince, Recas Pincészet, Royal Pincészet, Sajtvilág