Beszélgetés és ebéd a nemzetiségi önkormányzatok vezetőivel

2019. április 10.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester kötetlen beszélgetésre, ebédre invitálta 2019. április 10-én Szentendre hét nemzetiségi önkormányzatának vezetőit. A nagyon jó hangulatú találkozón az éves programokról, lehetséges együttműködésekről, a felmerülő kérésekről egyeztettek.

Az ebéden jelenlévő nemzetiségi vezetők, Arvantidu Sztamatula (görög önkormányzat),   Valentin Éva (horvát önkormányzat), Vaskóné Pántya Júlia (román önkormányzat), Margaritovits Milenko (szerb önkormányzat), valamint Vanyák Erzsébet és Gábor (szlovák önkormányzat) a közeljövő kiemelkedő eseményeiről is egyeztettek. Tavaly és idén a város több szerb egyházi tulajdonban lévő temploma megújult és a Szerb Egyházi Múzeum felújítási munkálatai is hamarosan befejeződnek. A templomokat és a múzeumot a közösségi funkciókat is ellátó épülettel május végén adják át ünnepélyes keretek között. A helyi dalmátok Szent Iván napi hagyományos ünnepe, az Ivan Dan június 22-én kerül megrendezésre, a nyárvégi szerb búcsú most is kiemelkedő programokkal zajlik majd augusztusban. Folytatódnak a görög nemzetiségi önkormányzat havonta megrendezett, népszerű táncház-programjai is a Dunaparti Művelődési Házban. A szlovákok hagyományos, zenés vacsorája szeptember közepén várható.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester támogatásáról biztosította a nemzetiségi önkormányzatok vezetőségét, és örömmel vesz részt az általuk szervezett kulturális és hagyományőrző rendezvényeken.