Bemutatkoznak a Dumtsa Kézműves Kirakodó kiállítói: Németh Magdolna és a Muhurta Design

2024. április 16.

A színek vonzalma ösztönös, vidámságot, kellemes hangulatot teremtenek és ezáltal örömöt is okoznak, és remélem, nem csak nekem” – mondta el Németh Magdolna, aki szerencsésnek érzi magát, hiszen a hobbija a munkája. A Dumtsa Kézműves Kirakodót egyedi hangulatáért szereti, a jövőben pedig azt tervezi, hogy újragondolja régi munkáit.

 

 

Ékszereid alkotóelemei között találni kottát, ceruza darabokat, maradék textileket és fonalat is. Milyen ötlet vezérel a készítésük során?

Az egyik fontos szempont, hogy olyan ékszert készítsek, ami nem szokványos. Ha megtetszik valami, az az első gondolatom, hogy lehetne belőle ékszert készíteni. Vagy azokból a tárgyakból is könnyen válhat ékszer, amelyeket már nem használok, de közel állnak a szívemhez, például a régi képeslapok és kották, ceruzák, szalagok, fonalak, vagy a selyem szári.

 

Honnan szerzed be a termékek alapanyagát?

Amerre csak járok, meglátom ezeket. Nagyon szemfüles vagyok, elég gyakran megszólítanak dolgok, a leendő alapanyagok és én igen gyakran el is csábulok, magammal viszem őket.

 

Mely termékeidet szeretik a legjobban a Dumtsán járók?

A színek vonzzák az asztalomhoz az embereket, kortól és nemtől függetlenül, és mind közül a színes fakorongból és az ásványokból készült ékszerek viszik a pálmát.

Látszik is, hogy különösen szereted a színeket, ez látszik a munkákon. Honnan ez a vonzalom?

A színek vonzalma ösztönös, vidámságot, kellemes hangulatot teremtenek és ezáltal örömöt is okoznak, és remélem, nem csak nekem…

 

Miért szeretsz a Dumtsán kiállítani?

Nagyon szeretem Szentendrét, különleges hangulatot áraszt. Szeretem az itt kiállító csapatot.

Meglátásom szerint a Dumtsa más karakterű embereket vonz be, mint például egy Budapest belvárosában található rendezvény, és ettől nagyon kedves, változatos, érdekes a hangulata.

 

Miként kerültél közelebb a kézművességhez, milyen munkákkal kezdted a pályafutásodat?

Mindig szerettem valamit alkotni, már gyerekkoromban is, így sosem unatkoztam: például rajzoltam, horgoltam, kötöttem, varrtam. Már jó ideje a saját munkáim árusítása a megélhetésem alapja, örülök hogy így alakult. Szerencsésnek érzem magam, hogy a hobbim lehet a munkám.

 

Honnan inspirálódsz, és mi a te kedvenc mintád?

Textiltáskák és díszes textilszütyők varrásával indultam el ezen az úton, aztán néhány év elteltével átfordult a portéka összetétele, és az ékszerek kerültek túlsúlyba, majd vették át teljesen a helyet. Most egyébként épp azt tervezem, hogy a régi munkáimat fogom újragondolva feléleszteni, táskák és ékszerek terén egyaránt.