Bemutatkoznak a Dumtsa Kézműves Kirakodó kiállítói: Ebergényi Bea és a Greenbeep

2024. április 11.

„Érdekes találkozni a világ különböző részéről idelátogató turistákkal, akik nagyon elcsodálkoznak, amikor elmondjuk, hogy ebben a vásárban mindenki a saját készítésű termékét árusítja” – mondta el nekünk. Többek között frissentartó kenyereszsákokat készít Ebergényi Beáta, a Greenbeep megálmodója, aki 5 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a zero waste textilekkel. Vele és a munkáival a Dumtsa Kézműves Kirakodón is találkozhatunk hétvégente.

 

Miként kerültél közelebb a kézművességhez, milyen munkákkal kezdted a pályafutásodat?

Mindig szerettem a kétkezi alkotást, a kézművesség számos ágát kipróbáltam az évek során. Rejtett vágyam volt, hogy ez a vonzalmam ne csak hobby maradjon, hanem a munkám is ez legyen. Ez a vágyam 5 évvel ezelőtt meg is valósult, hiszen zero waste textil termékek készítésével kezdtem el foglalkozni és ebben a témában bővítem folyamatosan a termékkörömet.

 

Mely termékeidet szeretik a legjobban a Dumtsán járók?

Az egyik legnépszerűbb termékem a PUL betétes frissentartó kenyereszsák, de nagyon szeretik az egyedi, humoros szövegekkel, grafikákkal díszített konyhai kötényeimet és vászontáskáimat is.

 

Miért szeretsz a Dumtsán kiállítani?

Szentendrén élek és nagyon szeretem a belváros hangulatát. Nagyon jó a kapcsolat a    kiállítók között. Érdekes találkozni a világ különböző részéről idelátogató turistákkal, akik nagyon elcsodálkoznak, amikor elmondjuk, hogy ebben a vásárban mindenki a saját készítésű termékét árusítja.

 

Honnan szerzed be a termékek alapanyagát? Milyen különlegességet lehet elárulni a       termékekről?

Belföldön szerzem be az alapanyagokat. Minden esetben OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező, élelmiszerbiztos anyaggal dolgozom. Termékeim nagy részének egy speciális belső anyaga van, ami nedvességálló és lélegző, ezért nagyon praktikusak, sokoldalúan felhasználhatóak és hozzájárulnak a környezettudatos életmódhoz.

 

Termékkínálatodban szerepelnek frissentartó kenyereszsákok, de számos, a konyhában használatos textil is, ezekkel pedig a pazarlásra mondasz nemet. Milyen kapcsolat fűz a környezetvédelemhez?

Szerintem a környezetvédelmet, környezettudatos életet az egyén szintjén kell megalapozni. Ehhez hozzátartozik a hulladékmentes csomagolás, illetve az élelmiszer-pazarlás csökkentése. Ebben nyújtanak segítséget termékeim. Sok vevőtől hallom, hogy a kisiskolásoknál már a tisztasági csomag részeként kérik a gyerekektől az újrafelhasználható szalvétát.

   

Számos mintát használsz ezeknél a termékeknél. Honnan inspirálódsz, és mi a te kedvenc mintád?

Pamutvászonból széles paletta áll rendelkezésre a piacon, én magam is párhuzamosan 60-70 féle mintával dolgozom, és mindig találok valami új anyagot, ami megfog. Vannak az éppen divatos és a hagyományosan jól bevált minták és persze az örökéletű macskás motívumok. Én szeretem a bézses, a türkizkékes árnyalatú anyagokat.

 

#greenbeep