Bemutatkoznak a Dumtsa Kézműves Kirakodó árusai: Kalmiandigyöngy

2024. május 24.

„Az itt kiállító kézművesek mindig egyedi, igényes alkotásokkal várják a turistákat. Nagyon örülök, hogy ékszereimet ilyen közegben is megmutathatom a látogatóknak” – mondta el Kálmánchelyi Andrea, a Kalmiandigyöngy megálmodója.

 

 

Gyöngyfűzés technikával készült ékszereket árusítasz a Dumtsa Kézműves Kirakodón. Mikor és miként kezdtél el ezekkel foglalkozni?

A gyöngyfűzés szeretete még a kamaszkoromra nyúlik vissza. Akkoriban nem volt ennyi kézműves bolt, a gyöngyöket is csak egy helyen lehetett beszerezni Budapesten. A mai napig őrzök néhány karkötőt, amelyeket akkoriban fűztem. Bár zenész lettem, de a kreatív alkotás végigkísérte az életemet. Évekkel később estélyi ruhákat kezdtem el varrni, amik díszítéséhez újra látóterembe kerültek a gyöngyök. A ruhákhoz készítettem kiegészítőket, ékszereket, táskákat. Itt már komolyabb alapanyagokat használtam, japán és Swarovski-gyöngyöket, kristályokat.

Miért szereted a Dumtsa Kézműves Kirakodót, mit ad neked a vásár?

Szentendre mindig nagyon kedves volt számomra. Óbudaiként rendszeresen jártunk ki programokra, fesztiválokra vagy akár csak egy délutáni sétára. Kis utcácskáival, sikátoraival különleges hangulatú hely. Az itt kiállító kézművesek mindig egyedi, igényes alkotásokkal várják a turistákat. Nagyon örülök, hogy ékszereimet ilyen közegben is megmutathatom a látogatóknak.

Mely termékeidet szeretik a legjobban a vásárban?

Nehéz megmondani, melyek a legnépszerűbb termékeim. Nálam a gyerekek és a férfiak is találhatnak ékszert. De a rácsodálkozás, hogy „Jé, ez is gyöngyből van?”, mindennapos.
A kocka, a háromszög, a lencse, a csepp és a csempe formájú gyöngyök különleges felületeket, geometriai formákat hoznak létre, így a gyöngy fogalma átértékelődik. Szeretem ezt a térbeli játékot. Folyamatosan inspirálódok. Követem a nagy gyöngyös ékszertervezők munkáit, de figyelem a más technikával készült ékszereket is, hogyan lehetne megvalósítani mindezt gyöngyökből.

Mely termék a te saját kedvenced?

A legkedvesebbek számomra az Alma mater családba tartozó ékszerek. A japán és cseh eozin hatású üveggyöngyök a Zeneakadémia épületét és az általam imádott szecessziót idézik fel.