Bach örök!

2019. március 25.

Vannak megunhatatlan és elévülhetetlen emberi alkotások. Ilyen a zseniális barokk komponista, Bach muzsikája is. A harmónia mestere csodálatos művei szólaltak meg zongorán, citerán, gordonkán, orgonán, nagyzenekarral, fúvósokkal és énekhanggal a Bach Mindenkinek Fesztiválon, melyet idén a Szentendrei Tavaszi Fesztivál programjai keretében mutattak be.

A Bach Mindenkinek Fesztivál megálmodói azt a célt tűzték ki maguk elé öt évvel ezelőtt, hogy a klasszikus zenét mindenkihez eljuttassák. Az idei ötödik fesztivál idején hét napon át a Kárpát-medence több mint 250 helyszínén, mindenhol Bach szólt. A szervezők neves fellépő művészeket és lelkes amatőröket inspiráltak arra, hogy az általános koncert-szokásoktól eltérő, meglepő helyszíneken és különleges elemekkel kiegészülve hozzanak létre produkciókat. Szentendre idén is egyedi és gazdag programkínálattal csatlakozott a fesztiválhoz.

Koncertek, flashmobok, marcipánsakk-szimultán, irodalmi idézetek – különleges programok között válogathattak a szentendreiek 2019. március 18-24. között.

A színes és gazdag programsor a Dunaparti Művelődési Ház Barlangjában kezdődött a Bach százötven árnyalata című, különleges előadással, melyben Dömény Krisztián előadóművész és barátai közreműködésével Johann Sebastian Bachot új oldalról mutatták be.  A géniuszról szóló történetek mellett darabjait új hangszerelésekben, citerán szólaltatták meg.

Hogyan kötődik egymáshoz Johann Sebastian Bach művészete, az egyik legismertebb édesség, a marcipán és a legintellektuálisabb sport, a sakk? Erre adott választ a Bach Mindenkinek Fesztivál egyik legkülönegesebb eseménye a Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Termében. A szimultán sakkbajnokságon Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel játszhattak az érdeklődők, Négyessy Katalin gordonkaművész Bach legszebb darabjait szólaltatta meg, és a marcipánból készült sakkfigurákat a parti végén közösen fogyasztották el a résztvevők.

Örökkévaló Bach címmel adtak koncertet a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában az iskola művésztanárai és szintén a zeneiskola szervezésében két meglepetés flashmobbal is tisztelegtek a mester előtt. A Musica Beata Kórus és a Musicantus Gyermekkar Bach koráljait, kantátarészleteit szólaltatták meg Bokorné Forró Ágnes karvezetővel.

A posta előtti AE Bizottság téren katonazenekari koncertet adtak a honvédség muzsikusai Rixer Krisztián karmester vezényletével, az Evangélikus templomban pedig zenés áhítattal idézték meg Bach muzsikáját.

A Városháza dísztermében Szvitek és operák Bach korából címmel a Divertimento Kamarazenekar hangversenyét hallgathattuk meg, Belováry Beatrix, Tímár Tímea szoprán, Balogh Eszter előadásában. A koncert házigazdája és karmestere Bolyky Zoltán volt.

„Az emberben az éneklés, a zene szeretete ősi ösztön, az anyák már a kezdetektől énekelve altatják a csecsemőt, és onnantól kezdve végigkísér bennünket az emberiség univerzális nyelve, azaz a zene utáni vágyakozás. Mert megnyugtat, mert felélénkít, mert elvarázsol, mert kijózanít, mert olyan húrokat pendít meg az ember lelkében, és olyan magaslatokba repít, vagy mélységekig juttat, amire csak a művészet képes. Pontosan azért, mert a szívünkre és a lelkünkre hat. Nem kell megérteni, csak elmerülni benne. Bach zenéje pontosan ilyen. (…) Köszönjük a lehetőséget, hogy ez a rangos esemény Szentendrén lehet, köszönjük minden egyes művésznek a fellépést a hét folyamán és ma este” – mondta el köszöntőjében, a fesztivál zárókoncertjén Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében a Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó adta elő varázslatosan J. S. Bach: h-moll szvitjét, majd a Savaria Barokk Zenekar mutatta be korhű hangszereken Bach műveit, Németh Pál, Liszt-díjas karmester vezényletével.

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, érdemes művész különleges versösszeállítást hozott az eseményre. Avatott előadásában Pilinszky Bachról írt versei mellett költemények hangzottak el Bachtól.

Az estet a magyar könnyűzenei élet világszerte talán legismertebb acapella jazz formációja, a Jazzation együttes zárta Várallyay Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Fábián Attila, Homor Máté kiváló muzsikájával. A program háziasszonya Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Bach mindenkinek idei arca volt.

Bach Mindenkinek Fesztivál ingyenes programjai mellett a szervezők idén a Bethesda Gyermekkórház javára indítottak jótékonysági gyűjtést. Mindenkinek köszönik a támogatásokat!