Bach Mindenkinek Fesztivál 2019

2019. március 14.

Bach muzsika citerán, gordonkán, orgonán, nagyzenekarral, fúvósokkal és énekhanggal! Koncertek, flashmobok, marcipánsakk-szimultán, irodalmi idézetek – különleges programok Szentendrén, melyek mind-mind Bach zsenije előtt tisztelegnek. 2019. március 18-24. között ötödik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál. Valamennyi koncert és program ingyenesen látogatható! 

A Bach Mindenkinek Fesztivál célkitűzése, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. Ezért inspirálják a szervezők a neves fellépő művészeket és lelkes amatőröket az általános koncert­szokásoktól eltérő, meglepő helyszíneken és különleges elemekkel kiegészülve megszólaló koncertek tartására is. A fesztivál sokszínű koncertkínálata, egyedi program­jai, ismeretterjesztő előadásai a koncertekhez szokott közönség számára is új oldaláról mutatja be a barokk korszakot és a klasszikus kultúrát. Hét nap, amikor a Kárpát-medence több mint 250 helyszínén, mindenhol Bach szól. Szentendre idén egyedi és gazdag programkínálattal csatlakozott a fesztiválhoz.

 

Bach Mindenkinek Fesztivál 2019 – Szentendre

 

MÁRCIUS 19. KEDD 19:30

Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Duna korzó 18.)

BACH SZÁZÖTVEN ÁRNYALATA Citera jazzklub bemutatója, Dömény Krisztián előadóművész és barátai közreműködésével

Johann Sebastian Bach olyan géniusz, aki egyszerre tudott ihletként szolgálni Mozartnak, Stingnek vagy a Beatlesnek!

De mik azok a titkok, személyes történetek, melyekről csak a zenetudósok szoktak beszélgetni a tudományos intézetek folyosóin? Milyen volt Bach, amikor befejezte az arra a napra tartogatott utolsó ütemet?

A géniuszra úgy emlékezünk, hogy ezeket a történeteket elevenítjük fel és darabjait új hangszerelésekben szólal­tatjuk meg.

A belépés díjtalan

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

 

 

10

MÁRCIUS 20. SZERDA 17:00

Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Terme (Dumtsa Jenő u. 14.)

BACH, SAKK ÉS MARCIPÁN

Szimultán sakkbajnokság marcipán sakkal, Bach muzsikájára, Verseghi-Nagy Miklós polgármester­rel a Szentendrei Teátrum és a Szamos Marcipán együttműködésében.

Gordonkán közreműködik: Négyessy Katalin.

Hogyan kötődik egymáshoz Johann Sebastian Bach művészete, az egyik legismertebb édesség, a marcipán és a legintellektuálisabb sport, a sakk?

Erre válaszol a különleges esemény, ahol a barokk hangszeres polifónia csúcspontját jelentő Bach mélyen intellektuális művei társulnak az elmét leginkább próbára tévő szellemi sporttal és a csábító finomsággal.

A versenyre jelentkező senior sakkozók Verseghi-Nagy Miklóssal, Szentendre város polgármesterével állhatnak ki a nemes megmérettetésre. Miközben pedig a követ­kező lépéseken gondolkoznak, vagy a már leütött sakkfigurákat majszolgatják, Négyessy Katalin gor­donkaművész játékában gyönyörködhetnek, aki Bach gordonkaműveinek legjavát szólaltatja meg a sak­kot és a művészeteket pártoló szentendrei Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Termében.

A belépés díjtalan

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

 

 

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 18:00

Vujicsics Tihamér Zeneiskola (Duna korzó 24.)

ÖRÖKKÉVALÓ BACH

„Bach örökkévalósága ellenére közeli és hozzánk tar­tozó. Nélküle a zenetörténet egészen máshogy alakult volna… Hozzánk tartozik, és legalább arra az időre, míg őt hallgatjuk, mi is jobban egymáshoz tartozunk. Belső zarándoklat. Minél beljebb kerülünk Bach zenei világába, annál tágasabbnak érezzük, és valami lényegeset tudunk meg önmagunkról és a világról.“

Fassang László orgonaművész

Fellépnek: a zeneiskola művésztanárai.

A koncert hossza: 60 perc

A belépés díjtalan

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

 

 

MÁRCIUS 19. KEDD ÉS 21. CSÜTÖRTÖK

Szentendre belvárosa

BACH FLASHMOB SZENTENDRÉN

A Musica Beata Kórussal és a Musicantus Gyermekkarral

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola énekkara és a Musica Beata Vegyeskar tagjai a Bach Mindenkinek Fesztivál hete alatt váratlanul, szokatlan helyszíneken bukkannak fel, és Bach koráljaival, kantátarészleteivel közös ének­lésre is invitálják a hallgatóságot. Karvezetőjük Bokorné Forró Ágnes, a zeneiskola szolfézs tanszakvezető tanára, aki egy nagy kóruscsaládban, a Szentendrei Református Kórus karvezetőjeként is szeretettel neveli az ifjú muzsi­kusokat a boldogító éneklésre.

 

 

MÁRCIUS 22. PÉNTEK 14:00

AE Bizottság tér (1. számú Posta előtti tér)

MAGYAR HONVÉDSÉG ALTISZTI AKADÉMIA HELYŐRSÉGI ZENEKARÁNAK KONCERTJE

A Pro Urbe-díjas zenekar konzervatóriumi, főiskolai, egyetemi végzettségű zenészekből áll. Karmestere: Rixer Krisztián őrnagy, karmester-helyettes: Grünvald László hadnagy. Rendszeres résztvevők a hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiválokon és a „BIG BAND” avatott művelői is egyben.

 

 

MÁRCIUS 22. PÉNTEK 17:00

Evangélikus templom (Luther tér 1.)

ZENÉS ÁHÍTAT

Egyházzenei hangverseny

Johann Sebastian Bach egyházzenéjének megértése és hallgatása egyszerre gazdagít. Az evangélikus egyház zenei géniusza születésének 334. évfordulója alkalmából a szentendrei evangélikus templom ad helyet a Bach művészetéről szóló előadásnak, valamint a templom új hangszerén megszólaló orgonaműveknek. A felcsendülő vokális műveket a Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének hallgatói adják elő.

A belépés díjtalan

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

 

 

MÁRCIUS 23. SZOMBAT 18:00

Városháza díszterem (Városház tér 3.)

SZVITEK ÉS OPERÁK BACH KORÁBÓL A Divertimento Kamarazenekar hangversenye: vetítéssel és ismertetéssel egybekötött koncert

Szólisták:

Belováry Beatrix – fuvola

Tímár Tímea – szoprán

Balogh Eszter – mezzoszoprán

A koncert házigazdája és karmestere – Bolyky Zoltán

A zenekar fenntartója a Hegyvidéki Önkormányzat

Elhangzanak: J. S. Bach, H. Purcell, G. F. Händelés C. W. Gluck művei.

A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával működő Divertimento Kamarazenekar ismét izgalmas koncerttel színesíti Szentendre tavaszi programjait:

ezúttal J. S. Bach népszerű h-moll szvitjével nyitják hangversenyüket, majd olyan barokk operák nyomába erednek, melyek valamiképp az antik világ mítoszaihoz kapcsolódnak.

Éljük át együtt, miként harcol Orfeusz az alvilág erőivel, milyen sugallatot kap Aeneas, a trójaiak vezére, Dido szerelme!

A belépés díjtalan

Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.

 

 

MÁRCIUS 24. VASÁRNAP 18:00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)

BACH MINDENKINEK FESZTIVÁL ZÁRÓKONCERT

A Bach Mindenkinek Fesztivál záróeseményén olyan együttesek játszanak, amelyek a 21. század embere számára is megmutatják J. S. Bach örök érvényű művészetét.

A program háziasszonya: Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Bach mindenkinek idei arca

 

Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó

Műsor: J. S. Bach: h-moll szvit (Menüett és Badinerie)

Felkészítő tanárok: Gaál Natália és Laárné Szaniszló Éva

 

Savaria Barokk Zenekar műsora

A historikus zenei élet egyik legkiemelkedőbb magyar együttese, a Savaria Barokk Zenekar J. S. Bach korába vezet minket vissza. Korhű hangszereken mutatják be a műveket.

Vezényel: Németh Pál, Liszt-díjas karmester

Műsor:

Öffne dich – ária a 61. kantátából

G-dúr triószonáta I. II. tétel

Lass, o Fürst der Cherubinen – ária a 130. kantátából

Et misericordia – duett a Magnificatból

G-dúr triószonáta III. IV. tétel

Gloria Patri – duett a 191. kantátából

Közreműködők:

Ducza Nóra, Bojta Zsuzsanna, Kéringer László – ének

Művészeti vezető: Németh Pál Liszt-díjas karmester

 

Versek Bachtól, és Bachról Pilinszkytől

Közreműködik: Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, érdemes művész

 

Jazzation acapella együttes műsora

Az est második felében a magyar könnyűzenei élet világszerte talán legismertebb acapella jazz formációja, a Jazzation érkezik hozzánk, hogy bemutassa, hogyan épült be Bach zenéje a 20. és a 21. század modern zené­jébe. (Bojta Zsuzsanna)

Az együttes tagjai: Várallyay Katus, Bolyki Sára,

Kanizsa Gina, Fábián Attila, Homor Máté

A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

Regisztráció kizárólag online, a szentendre.jegy.hu oldalon.